Başbakan Ahmet Davutoğlu günlerdir merakla beklenen yeni kabineyi açıkladı. Yeni kabinede Gaziantep Milletvekili Mehmet Şimşek'in Maliye Bakanı değil, Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcılığına getirilmesi sürprizi yaşandı. Ali Babacan'ın beklendiği bu göreve Mehmet Şimşek getirilirken, maliye Bakanlığına ise Şimşek'in müsteşarı Naci Ağbal getirildi. Gaziantep'te yıllardır Gaziantepli bir Milletvekilinin bakanlığa getirilmeyişi kentte tartışma konusu olurken, iş ve siyaset dünyası bu karara ılımlı yaklaştı.

* AK Parti Milletvekili Nejat Koçer, "Mehmet Bey bu göreve layıktır kendisini kutluyorum" derken Milletvekili Mehmet Erdoğan, "Normal bakanlık bekliyorduk, Sayın Şimşek'in üst düzeye gelmesi büyük bir avantaj" dedi. CHP Milletvekili Akif Ekici, "Şehrimizden birinin bakan olması iyi bir şey" derken, Mehmet Gökdağ, "Şimşek'in daha önceki bakanlığı öneminde Gaziantep'in ekonomik yapısı, esnafın durumu ciddi bir gelişme göstermedi. Bu dönemde göreceğiz" dedi.

* Sanayi Odası Başkanı Adil Konukoğlu, Gaziantep Milletvekili Mehmet Şimşek’in, Başbakan Yardımcısı olmasından memnuniyet duyduklarını ifade ederken, OSB Başkanı Cahit Nakıboğlu, "Şimşek'in böyle bir göreve gelmesi gücümüze güç katacaktır" dedi. Borsa Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, "Gaziantep için büyük şans" derken, GAİB Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, "Şimdi daha çok çalışma zamanı" dedi. İşadamı Mehmet Kızıl ise, "Mehmet Şimşek'in Başbakan Yardımcılığına getirilmesi Gaziantep adına onur verici bir durum" dedi.

KOÇER: ÖNEMLİ BİR KAZANÇ

Ak Parti Gaziantep Milletvekili Nejat Koçer, Mehmet Şimşek'in ekonomiden sorumlu başbakan yardımcısı olmasının şehrimiz ve ülkemiz açısından önemine değindi. Koçer, "Gaziantep için sanayimiz için her anlamda önemlidir. Önemli bir kazanç ve güçtür. Mehmet Bey bu göreve layıktır kendisini kutluyorum. Reformların olacağı bir dönem olur inşallah" dedi.

ERDOĞAN: NORMAL BAKANLIK BEKLİYORDUK

Ak Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Erdoğan, iyi bir kabinenin oluştuğunu belirterek ,"Eski ve yeni harmanlandı. Şehrimiz adına da Şimşek'in doğrudan ekonomiden sorumlu başbakan yardımcılığına getirilmesini şehrimiz ve ülkemiz adına büyük bir kazanç olarak görüyorum. Normal bakanlık bekliyorduk üst düzeye gelmesi büyük bir avantaj. Ekonomi tamamen Şimşek'e teslim. Bizim açımızdan bir artı oldu" dedi.

GÖKDAĞ:GÖRECEĞİZ

CHP Gaziantep Milletvekili Mehmet Gökdağ, kabinenin tam anlamıyla Tayyip Erdoğan kabinesi olduğunu belirterek, "Erdoğan'ın tam anlamıyla damgasını vurduğu bir hükümet. Mehmet Şimşek'in daha önceki bakanlığı öneminde Gaziantep'in ekonomik yapısı, esnafın durumu ciddi bir gelişme götermedi. Bu dönemde göreceğiz" dedi.

EKİCİ:ŞİMŞEK MALİYE BAKANLIĞINDA İYİYDİ

CHP Gaziantep Milletvekili Akif Ekici, kabinedeki kişilerden önemli olanın hükümetin programı olduğunu söyledi. Ekici, "Açıklayacakları hükümet programına ve seçim dönemindeki vaatlerine bakacağız. Tayyip Erdoğan'ın kontrolünde olan bir kabine listesi. Başbakan da hükümet sözcüsü gibi. Mehmet Şimşek maliye bakanlığında iyiydi. Şehrimizden birinin bakan olması iyi bir şey" dedi.

KONUKOĞLU:REFORM SÜRECİ BAŞLATILMALI

Sanayi Odası Başkanı Adil Konukoğlu, yeni hükümeti tebrik ederek, ‘’Türkiye’nin kalkınma hamlesini daha ileriye taşıyacak, büyümeye ivme katacak güçlü bir reform süreci başlatılmalıdır’’ dedi. Yeni kabinenin büyük bir dinamizmle ülkemizi daha ileriye taşıyacağına ve yeni ufuklar açacağına inandıklarını belirten Konukoğlu, Gaziantep Milletvekili Mehmet Şimşek’in, Başbakan Yardımcısı olmasından memnuniyet duyduklarını ifade etti. Dünyada ve özellikle bölgemizde yaşanan olumsuz koşullara rağmen Türkiye’nin büyümesini sürdürdüğüne vurgu yapan Konukoğlu, ‘’13 senedir tek parti iktidarının getirdiği istikrar sayesinde ekonomi başta olmak üzere her alanda önemli gelişmeler sağlandı. Şimdi daha çok çalışarak, yeni bir kalkınma hamlesi yapma zamanıdır’’ dedi.

EKONOMİ PLANLANMALI

Konukoğlu, önümüzdeki döneme ilişkin beklentilerini şöyle açıkladı:‘’Güçlü bir tek parti iktidarı; istikrarın devamı, ekonominin yeniden büyüme patikasına girmesi ve yapısal reformlara odaklanmak için önemli bir fırsattır. Ayrıca, 4 yıl boyunca seçim olmayacak. Bu şans iyi değerlendirilirse, Türkiye’yi daha ileriye taşıyabiliriz. Bunun için öncelikle; büyümeye ivme katacak bir reform süreci başlatılmalı, 25 maddeli Dönüşüm Programı birbiri ardına hayata geçirilmelidir. Büyüme rakamı yüzde 7-8’lere çıkarılmalıdır. Yatırım ve üretim ortamının iyileştirilmesine, teşvik mevzuatının yeniden gözden geçirilmesine, adil bir vergi reformuna, atılacak reform adımlarında öncelik verilmelidir. Ekonomi uzun vadeli de planlanmalıdır. ‘Orta gelir tuzağı’ olarak adlandırılan ve kişi başına düşen milli gelirin 10 bin dolar civarında patinaj yapmasına neden olan sarmaldan kurtulmak için yüksek katma değerli ürünlere yönelen bir sanayi politikası ve buna entegre bir dış ticaret politikası tesis edilmelidir. Böylece artan rekabet gücümüzle dünya ekonomisinde üst lige çıkabiliriz.’’

NAKIBOĞLU: GÜCÜMÜZE GÜÇ KATACAK

Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Cahit Nakıboğlu, 64. Türkiye Cumhuriyeti Hükümetinin ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını diledi ve yeni Bakanlar Kurulunu tebrik etti. Nakıboğlu, "Yeni kabinenin ülkemizi daha güzel günlere taşıyacağına inanıyorum. Hele hele, Gaziantep Milletvekili Sayın Mehmet Şimşek’in, ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı olmasından büyük memnuniyet duydum. Bu Gaziantep ve ülkemiz adına oldukça sevindirici bir gelişme. Şehrimizden yine bir bakan olması bizleri mutlu etti. Bu bakanın da Ekonomiden Sorumlu olması gücümüze güç katacak" diye konuştu.

TİRYAKİOĞLU:İŞ DÜNYASI MEMNUN

Gaziantep Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, Mehmet Şimşek'in ekonomiden sorumlu başbakan yardımcısı olmasının Gaziantep için büyük şans olduğunu söyledi. Tiryakioğlu, "Tablo çok iyi.Çok güzel sevindirici iş dünyası mutlu önemli bakanı önemli isillerin glemei bilgi birimii olan insanların ülke yönetiminde söz sahibi olmaı ülkemizin geleceği açısından olumlu iş dünyası memnun" dedi.

ÇIKMAZ:KAYBEDECEK ZAMANIMIZ YOK

GAİB Koordinatör Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, 1 Kasım erken genel seçimlerinin ardından siyasi belirsizliğin son bularak ekonomiye olumlu yansımaya başladığını ifade etti. Çıkmaz, 64. Türkiye Cumhuriyeti Hükümetinin dinamik bir kabine ile kurulmasının ekonomiye yansımalarının daha iyi olacağına inandıklarını ifade ederek “Artık kaybedecek zaman yok. Her zamankinden daha çok çalışmak zorundayız” dedi.

ZAMAN KAYBEDİLDİ

Çıkmaz 1 Kasım sonrası oluşan güçlü siyasi istikrarla ekonomi piyasalarındaki yumuşamanın 64. Hükümetin kurulmasıyla birlikte gerçekleştirilecek reformlarla daha çok hareketleneceğini ifade ederek yeni kurulan hükümetin hayırlı olmasını diledi. Başkan Çıkmaz, “Türkiye 7 Haziran sonrası siyasi belirsizlikle bir hayli zaman kaybetti. Ancak 1 Kasım sonraki sağlanan güçlü siyasi istikrarla ekonomi piyasalarında ki yumuşama gözle görülür hal alırken 64. Hükümetin kurulmasıyla birlikte gerçekleştirilmesi beklenen reformlarla ekonomide daha iyiye gitme süreci hızlanacaktır. Türkiye’nin önünde 2023 vizonu gibi büyük bir hedef bulunmaktadır. Bundan sonra daha çok çalışmak, daha çok üretmek ve ürettiğimizi dünya pazarlarında hak ettiği rakamlarla pazarlamak zorundayız. Eski Maliye Bakanımız Mehmet Şimşek’in Başbakan Yardımcısı olarak görev alması da ayrıca Gazianteplileri mutlu etmiştir. Kabinenin içinde yine bakanımız var. Yeni kabine inşallah başarılı olur. Mehmet Şimşek bizim vekilimiz, bizim bakanımız. Her dönemde olduğu gibi Gaziantep'te kabinenin önemli bir yerinde bir bakanımız var.” dedi.

KIZIL:ONUR VERİCİ

İşadamı Mehmet Kızıl, yeni kabinenin Türkiyemize, Gaziantep'e hayırlı uğurlu olmasını dileyerek, "Başbakan yardımcılığı gibi özel bir konuma gelen Şimşek'i tebrik ediyoruz. Türkiye'nin önünün açık olduğunu düşünüyor, yeni kabineyi beğenimiyorum. Mehmet Şimşek'in Başbakan Yardımcılığına getirilmesi Gaziantep adına onur verici bir durum" dedi. Meral KINACILAR