IŞİD’in esir aldığı Ezidi kadın ve çocukları Gaziantep’te kurulan bir ofis üzerinden sattığı iddiası üzerine açılan dava beraatla sonuçlandı. 16 gün süren davayı başlatan Gaziantep Barosu mahkemeye çağrılmazken, delil niteliğindeki binlerce Arapça makbuzun tercümesinin gelmesi de beklenmedi.Hürriyet’ten İdris Emen’in haberine göre Gaziantep Barosu, geçen kasımda Alman televizyonlarında yayınlanan bir video üzerine başsavcılığa suç duyurusunda bulundu. Videoda IŞİD tarafından esir alınan Ezidi kadınların Gaziantep’te para karşılığında satıldığı gösteriliyordu.

Savcılığın başlattığı soruşturma çerçevesinde polis, videoda pazarlığın yapıldığı iş merkezine baskın düzenledi.

Baskında 370 bin dolar, çok sayıda yabancı pasaport ve Türkiye-Suriye arasındaki para transferlerine dair 1768 sayfalık Arapça makbuz bulundu.

Ezidi kadınları para karşısında sattıkları iddia edilen altı Suriyeli hakkında Gaziantep 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde ‘Terörizm Finansmanının Önlenmesi Hakkındaki Kanun’a Muhalefet’ ile‘IŞİD terör örgütüne üye olma’ suçlamasıyla dava açıldı.

Gaziantep 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın ilk duruşması 31 Aralık 2015’te görüldü. Sanıklar tercüman aracılığıyla verdikleri ifadelerinde Suriye’de bankacılık sisteminin çöktüğünü, bu nedenle Türkiye ile Suriye arasında para transferinin yapılması için taraflar arasında aracılık yaptıklarını öne sürdü.

‘IŞİD’le bir alakam yoktur’

Omar D. ifadesinde, “IŞİD’le bir alakam yoktur. Çalıştığım şirket Suriye’deki iç kargaşa nedeniyle Türkiye’den Suriye’ye veya Suriye’den Türkiye’ye gönderilecek olan paraların muhataplarına ulaşması için aracılık yapan bir şirkettir. Karşılığında cüzi bir miktar komisyon alarak işleri yürütürüz. Herhangi bir terör örgütüne para gönderilmesi söz konusu değildir” dedi.

Diğer beş sanık da Omar D.’nin sözlerine benzer doğrultuda ifade verdi.

Jet beraat

Dava, 15 Ocak 2016’da görülen ikinci duruşmada beraatle sonuçlandı. Kararda beraatin gerekçesi şöyle açıklandı: “Sanıklar hakkında ‘silahlı terör örgütüne üye olma’ ve ‘6415 sayılı Yasa’ya muhalefet’ suçlarından ayrı ayrı kamu davası açılmış ise de sanıkların müsnet suçu işlediklerine dair iddia dışında cezalandırılmasına yeter her türlü şüpheden uzak kesin ve inandırıcı delil bulunmaması sebebiyle beraatına…”

Videoya göre Ezidi kadınların satışı şöyle gerçekleşiyordu: IŞİD’le anlaşıldıktan sonra para transferi için uygun bir mekân belirleniyor. IŞİD’in istediği para Gaziantep’te bulunan söz konusu büroya teslim ediliyor. Ödeme yapıldıktan sonra esir alınan Ezidi kadınlar Irak’ta bulundukları yerden serbest bırakılıyor.

Gaziantep Barosu, davaya müdahil olmak için talepte bulunmalarına rağmen duruşmaya çağırılmadı ve beraat kararını tesadüfen öğrendi.

Gaziantep Barosu İnsan Hakları Komisyonu üyesi Mehmet Yalçınkaya, “Mahkeme polisin ele geçirdiği ve delil sayılabilecek dökümanları incelemeden beraat kararını vermiş. Davanın 16 günde, 1768 sayfalık dökümanın beraat kararından sonra mahkemeye sunulması etkin bir yargılama yapılmadığını gösterir” dedi.

1768 adet Arapça para makbuzu

Söz konusu makbuzların yeminli tercüman tarafından yapılan tercümesi dava beraatle sonuçlandıktan 12 gün sonra 27 Ocak 2016’da mahkemeye gönderildi

‘Kuyumcu sistemi’

Dava dosyasına giren para makbuzları sadece tek bir firmanın Türkiye-Suriye arasında milyonlarca dolarlık para transferi yaptığını gösterdi.

Videoya göre ‘kuyumcu sistemi’ denilen yöntem şöyleydi: Para transferi iki ülkede bulunan döviz büroları veya şirketlerce küçük meblağlar karşılığında yapılıyor. Örneğin Gaziantep’te bulunan bir kişi Halep’e para transfer etmek istediğinde her iki şehirde şubesi bulunan bir şirkete başvuruyor. Şahıs, transfer etmek istediği parayı Gaziantep’teki şubeye teslim ettikten sonra Halep’te parayı alacak kişinin kimlik bilgilerini veriyor. Gaziantep’teki şube Halep şubesine parayı teslim aldığını bildiriyor. Halep’te bulunan şahıs şirketin Halep şubesine giderek parayı elden teslim alıyor. Transfer sonrasında her iki şube tarafından transferin gerçekleştirildiğine dair Arapça makbuz tutuluyor. Makbuzda parayı transfer eden şahısın ismi, parayı teslim eden şahısın ismi ve transfer edilen paranın miktarı yer alıyor.