Sağlık Bakanlığı, damacana ve şişe içinde satılan sulara düzenleme getiriyor

Sağlık Bakanlığı, damacana ve şişe içinde satılan ambalajlı suların satış ve dağıtımıyla ilgili düzenlemeler getirmeye hazırlanıyor. Damacana su satış yerlerinin açılması ve ambalajlı suların taşınması Sağlık Bakanlığının iznine tabi olacak, hem satış yerlerinde hem de nakil araçlarında çalışan personel hijyen eğitimi alacak, taşıma yapan araçların kasaları kapalı ve/veya damacanaların meteorolojik dış etkenlerden korunacağı düzende olacak ve açık kasayla su satışı yapılamayacak.

TEBLİĞ HAZIRLANDI

Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu, Ambalajlı Su Satış Yerleri ile Ambalajlı Su Nakil Araçlarının Tabi Olacağı Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ hazırladı. Tebliğle doğal mineralli suların uygun ortamlarda nakli ve satışının yapılarak sağlıklı, temiz ve güvenli tüketilmesini temin için satış yapılan yerlerle nakil araçlarının tabi olacağı usul ve esaslar belirlendi.

HİJYEN EĞİTİMİ ALACAKLAR

Yakında yürürlüğe girmesi beklenen tebliğle damacana su satış yerlerinin açılması ve ambalajlı suların taşınması Sağlık Bakanlığının iznine tabi olacak. Bu işi yapmak isteyen kişiler halk sağlığı müdürlüklerinden izin alacak. İzinsiz yerlerde damacana su satışı yapılamayacak. Hem satış yerlerinde hem de nakil araçlarında çalışan personel hijyen eğitimi alacak

BÖLÜMLER OLACAK

Ambalajlı su satış yerlerinde, geri dönüşümlü ve dönüşümsüz kaplardaki ambalajlı suların satışı ve depolaması yapılan bölümlerin kullanım alanı, boş ve dolu damacanaları muhafaza edecek genişlikte ve iki bölümden oluşacak. Bu yerlerin taban ve tüm duvarları kir tutmayan, kolay yıkanabilir ve temizlenebilir, mikropların bulaşmasına yol açmayacak malzemeyle kaplı olacak. Satış yerinin temizlenmesi ve yıkanmasından sonra oluşacak atık suyun uzaklaştırılmasını sağlayacak kanalizasyona, kanalizasyon bulunmayan yerlerde septik çukurlara bağlı sifonlu düzenek oluşturulacak.