Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin'in 50 bin konutun yanısıra en büyük projem dediği Düzbağ projesinde arazi çalışmaları bitti. Aştırma çukurları, sondaj çukurları kazılıyor. Detay projelerin çıkmasıyla beraber, toplam maliyeti 1 milyar 200 Milyon TL olan Proje, yatırım programına alınarak ihale edilecek. 2019 yılında Gaziantepli suyu daha kaliteli ve ucuza içebilecek.

DAHA KALİTELİ VE UCUZ SU

GASKİ Genel Müdürü Hüseyin Sönmezler, Düzbağ projesiyle Gaziantep'in, şu an içtiği sudan daha kaliteli ve daha ucuz su içeceğini söyledi. Arazi çalışmalarının bittiğini söyleyen Sönmezler, "Başlangıçta 110 km diyorduk, arazi çalışmalarını bitirdik 97 km'ye düşürdük. Tünel geçişi vs. arazi çalışmaları bitti. Sanat yapısı yapacağımız yerlerde araştırma çukurları sondaj çukurları kazıyoruz. Bu çalışmalar bittikten sonra detay projeler önümüze gelecek. Yatırım programına alınmasıyla 3 -4 parça halinde ihale edilecek. 2016 ortalarında ihale süreleri başlar. 2017 yılı müthiş bir yoğun imalat yılı olacak. 2019'a geldiğimiz zaman Gaziantep suyu daha kaliteli ve ucuz içecek" diye konuştu.

ALTERNATİF SU KAYNAKLARIMIZ VAR

Kartalkaya aksının üzerinde çok kirlilik yükü olduğunu, hakim olamadıkları bir saha olduğunu belirten Sönmezler şunları söyledi:"Düzbağ ile daha kontrol altındaki bir sahada, daha kaliteli, daha yumuşak bir su gelecek. Düzbağ'ı istememizin birçok sebebi var. Birincisi Gaziantep hızla büyüyor. Kartalkaya bizi 2050 yılına taşımaz, yetmez. Düzbağ ile hem yeterli suyu bulabileceğiz, hem de su pahalı olmayacak. Şuandaki sistemimizin suyu olsa bile pahalı. Düzbağ ile daha kaliteli bir suyu daha uygun bir fiyata getirmiş olacağız. Ama nüfus artış hızı çok olağanüstü artarsa o zaman Düzbağ'ın dışında yedekte Mizmilli var. Çok sıkışacak olursak, yüksek enerj maliyetini yine göze alır Birecik'ten yine suyu basarız."

ARITMA TESİSİNİN YERİ DEĞİŞECEK

Arıtma tesisinin yerini değiştireceklerini, daha üst kotlarda Aktoprak'ın biraz ötesinde yeni ve büyük bir arıtma tesisi yapacaklarını söyleyen Sönmezler, "Bu arıtma tesisi ile daha üst kotlara da suyun gitmesini sağlayacağız. Gaziantep o kadar hızlı geliştiki, arıtma tesisini daha üst noktada yapmamız gerekiyor. Küçük ölçekli arıtmalarımız var, ancak büyük ölçekli 1 tane arıtmamız var o da Hacıbaba'da" dedi.

DEV GÜNEŞ ENERJİSİ

GASKİ Genel Müdürü Hüseyin Sönmezler, daha önce solar enerjiye öncülük yaptıklarını, ancak şimdi bunun 8 katı daha büyüklükte dev bir güneş enerjisi kuracaklarını söyledi. Gaziantep’in bölgesel konumdan güneş ve rüzgar enerjisini rahatça kullanılabilen bir alanda olduğunu ifade eden Sönmezler, “Şimdi solar enerjinin 8 kat büyüklüğünde bir proje yapıyoruz. 18 dönümlük alanda ve 1 megavotluk lisanssız elektrik üretimi yapacağız. Projemizde 4 bin adet polikristal panel ile yıllık bin 750 kWh enerji üretmeyi planlıyoruz. Sadece güneş enerjisinde değil, içme ve atıksu tesislerimizde de yenilenebilir enerjiyi özgün olarak kullanacağız” şeklinde konuştu.

Meral KINACILAR