GASKİ Genel Müdürü Sönmezler: "Gaziantep'in önümüzdeki gelecek 50 yılını hesaplayarak sürdürülebilir bir içme suyu projesi oluşturacağız"

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğünce (GASKİ) kentte gelecek yıllarda su sıkıntısı yaşanmaması için proje hazırlanıyor.

GASKİ Genel Müdürü Hüseyin Sönmezler, yaptığı açıklamada, Gaziantep'in su ihtiyacının Kahramanmaraş'taki barajlardan temin edildiğini belirtti.

Önümüzdeki 50 yılı hesaplayarak sürdürülebilir bir içme suyu projesi oluşturacaklarını kaydeden Sönmezler, "Gaziantep'in suyu kendisine yetmeyecek düzeyde. Biz 50 yıl sonrası için yeni bir projeyi hayata geçiriyoruz. Göksu üzerindeki Düzbağ bölgesinde Devlet Su İşleriyle yürütülen proje kapsamında, Göksu havzasında yapılacak yüksek kodlardaki barajdan Gaziantep'e daha kaliteli su getireceğiz" dedi.

Barajın bitmeden projenin hayata geçirileceğini vurgulayan Sönmezler, barajın su almasından itıbaren boruları daha önceden döşeyerek 2018 veya 2019 yılları başlarında suyu Gaziantep'e getirmeyi planladıklarını aktardı.

NÜFUS HIZLI ŞEKİLDE ARTTI

Suriyeli sığınmacıların gelmesiyle Gaziantep'in nüfusunun çok hızlı bir şekilde artış gösterdiğine dikkati çeken Sönmezler, bu durumun içme suyu ve arıtma anlamında da kente yük getirdiğini kaydetti.

Şu an itıbarıyla Suriyelilerin içme suyunu karşılayacak kadar şebekeye su verdiklerini dile getiren Sönmezler, "Bütün planlamalarımızı çok daha fazla nüfusa hitap edecek şekilde gerçekleştiriyoruz. Gaziantep'in önümüzdeki gelecek 50 yılını hesaplayarak sürdürülebilir bir içme suyu projesi oluşturacağız" dedi.

YENİ ARITMA TESİSİ

Gaziantep'te nüfusun artmasıyla suların da kirlendiğini dile getiren Sönmezler, yeni bir arıtma tesisi kuracaklarını aktardı. Sönmezler, şunları kaydetti:

"Şu andaki su arıtma tesisi 1,5 milyon nüfusa eşdeğer bir tesis. Maalesef bu tesislerimiz bugün itıbarıyla yeterli gelmediği için yeni bir proje hayata geçiriyoruz. 30 bin metreküp kapasiteli arıtma tesisimizi 2,5 milyon nüfusa hitap eden bir seviyeye getireceğiz. Projemiz, 'İleri Biyolojik Arıtma Tesisi' olacak. 19 Ekim'de gerçekleşecek ihalenin ardından bu yılın kasım ayı veya bir sonraki ayda projenin temelini atacağız. 2016 sonunda da atık su anlamında bir sorun yaşamadan Sacır deresini tamamen temizlemeyi planlıyoruz."