Gaziantep’te 668 kamu binasından 145 tanesinin çürük, 199 tanesinin ise depreme karşı risk taşıdığının ortaya çıkması gözleri yapı güvenliğine çevirdi. İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Melih Meriç, 1999 depreminden önce yapılan özel binaların yüzde 50-60'ının da standartlara uygun olmadığını, güçlü bir depremde çoğunun yıkılacağını söylerken, Jeoloji Mühendisleri Odası Gaziantep İl Temsilcisi Ali Serindağ ise, kentimizde sadece kamu binaları değil, 15-16 yaşın üzerinde bütün özel bütün binaların bir envanterinin yapılıp, kalitesinin ortaya çıkarılması gerektiğini söyledi.

ÇOK SAYIDA BİNA STANDARTLARIN ALTINDA

Gaziantep'te kamu binalarının yanısıra özel binalarında da aynı oranda belki daha da fazla çürük çıkma olasılığı olduğunu belirten Melih Meriç şunları söyledi:"Bunun da nedeni bu binalar yapan mühendis ve müteahhitlerin hatası değildir. O dönemde yapılan binalar o günkü yönetmeliğe uygun yapıldı. 1999 depreminden sonra çıkan yeni yönetmelikte birçok şartlar iyileştirildi. Bugün yapılan incelemelerde yeni yönetmeliğe göre yapıldığı için eski binaların çoğu standartların altında çıkıyor. O günkü beton standardı, demir standardı çok farklıydı, bugün işçiliğimiz bile farklı."

TEHLİKE ARZEDİYOR

İnşaat sektörününde teknolojiyle birlikte geliştiğini, daha kuvvetli malzemeler çıktığını, beton kalitesinin, inşaat kalitesinin arttığını söyleyen Melih Meriç, yönetmelikten sonra yapılan binaların daha güvenli olduğunun altını çizdi. Gaziantep'te 350-400 bin civarında özel konut olduğunu ifade eden Melih Meriç, "Bu konutlardan özellikle 99'dan önce yapılanlar yeni yönetmeliğin getirdiği şartları taşımıyor. Bunların yüzde 50-60'ı standartların altında. Tabi durduğu yerde yıkılacak nitelikte değil, ama güçlü bir depremde tehlike arzediyor" diye konuştu.

HALKA İNDİRGENMELİ

Gaziantep'te Vali başkanlığında yapılan ve kamu binalarının güvenliğinin ele alındığı toplantının önemli bir başlangıç olduğunu söyleyen Jeoloji Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Ali Serindağ, bu toplantıların devamının gelmesi ve bu önemli konuya meslek örgütlerinin de dahil edilmesi ve afet bilincinin geliştirilmesi için bu tür etkinliklerin halka indirgenmesi gerektiğini söyledi.

KAMU-ÖZEL BİNALARIN ENVANTERİ ŞART

Ali Serindağ, Gaziantep'te kamu ve özel binaların elden geçirilmesi ve bir envanterinin ortaya çıkarılması gerektiğini söyledi. Serindağ, şu anda yapılan binaların beton kalitesinin laboratuvar ortamında sağlıklı bir teste tabi tutulduğunu ifade ederken, "Şimdi hazır beton kullanılıyor. Eskiden yapılan binaların harçları elle hazırlanıyordu. Önce kamu ve bütün binaların bir envanteri yapı kalitesi ortaya çıkarılmalı" dedi.

VATANDAŞ DUYARSIZ KALIYOR

2007 yılında deprem yönetmeliğinin yayınlandığını söyleyen Serindağ, "Bazı kurumlara, üniversiteler, belediyeler ve özel şirketlere bina kalitesinin tesbiti konusunda yetki verildi. Özel binalara bu konuda zorunluluk yok. Bir de bedeli olduğu için Gaziantep'te özel binaların kalitesini, depreme karşı dayanıklılığını ölçtürme oranı oldukça düşük, tahminimiz yüzde 1 civarında. Bu konuda oldukça duyarsızız" dedi. Meral KINACILAR