Büyükşehir Belediye Başkanı adayı Fatma Şahin, Suriyeli işçilerle dikkat çeken açıklama yaptı. Gaziantep içinde şu anda yaklaşık 140 bin Suriyelinin yaşadığını belirten Şahin, "Çözümler üretmezsek yarın şehirde farklı sorunlar yaşanabilir" dedi. Suriye’de yaşanan iş savaş sonrası Gaziantep’e gelen Suriyelilerle ilgili ilerleyen zamanlarda sorun çıkmaması ve kendi içlerinde sıkıntılarını gidermek adına çalışmalar yapıldığını belirten Şahin, bu çalışmaları odaların ve toplumun istediğini söyledi.

RANDEVU TALEP ETTİK

Gaziantep içinde şu anda yaklaşık 140 bin Suriyelinin yaşadığını belirten Şahin, "3 Mart 2011 yılı üzerinden 3 tam yıl geçti. Bu üç tam yılın sonunda şu anda yaklaşık 37 bin Suriyeli vatandaşımız kamplarda yaşıyor. 140 bine yakın Suriyeli kardeşimiz de şehrin içinde yaşıyor. 1 milyon 800 binlik Gaziantep içinde 140 bin Suriye kökenli kardeşimiz bu şehrin içinde yaşıyor. Baktığınız zaman oda başkanları, Ticaret Odası, Sanayi Odası, Organize Sanayi İhracatçılar Birliği, Mimarlar Odası, Mühendisler Odası bu süreçle ilgili bu 140 bin kişinin yaşaması, entegrasyonu, sorunları, çözümleri ile ilgili bir çalışma yaptılar. Bu çalışmanın sonunda bir yapı hazırladılar. Bu toplantıda 4 ana başlık var. Bu dört ana başlıkta kısa, orta ve uzun vadede yapılması gerekenler var. 4 ana başlık da; ekonomi, emniyet, sağlık ve güvenlik. Şimdi baktığımız zaman bu dört ana başlığın kendi içinde yönetilmesi gerekiyor. Biz yarın Sayın Başbakan Yardımcımızdan da randevu talep ettik. Bu heyet bu arama konferansını yapan heyet, yarın da gidip raporlarını Sayın Başbakan Yardımcımıza anlatacaklar. İçeriğinde ne var" dedi.

ÖNLEM ALMAK GEREKİR

"İçeriğine baktığınız zaman buraya gelen Suriye’den savaştan dolayı gelen, burada yaşamak zorunda kalan kişilerin içerisinde kalifikasyonu yüksek olan, diploması olan, doktor, öğretmen, ebe ve hemşire var" diyen Şahin, "Bu gelen 140 binin büyük çoğunluğu da kadın ve çocuk, dolayısıyla burada o çocukların eğitiminden, sağlığından tutun bir takım insani ihtiyaçları var. Bu insani ihtiyaçları giderebilmek için de mevcut potansiyel içinde doktor, hemşire, ebe ve öğretmen var. Şimdi çocuk Arapça biliyor. Bizim öğretmen Arapça bilmiyor. Orada öğretmen olarak gelen burada yaşayan Suriye kökenli öğretmenlerin Suriye’den gelen öğrencilere ders verip ve onların bu ihtiyaçlarını gidermesi gerekiyor. Dolayısıyla bu yapılan çalışma kendi içinde mevcut potansiyeli kullanma ve şehrin kendi içerisinde, kendi mevcut potansiyelini kullanma ve şehrin kendi içerisinde, yarın kendi içinde sorun alanı çıkacak. Bir taraftan yapılması gereken çalışmalarda önlem almak, koruyucu, önleyici tedbir almak gerekir. Çünkü bu tür tedbirler almazsak eğer, bu tür çözümler üretmezsek, yarın şehirde farklı sorunlar yaşanabilir. Bu çıkan rapor odaların ve halkın talebi. Bu, Fatma Şahin’in talebi değil. Dolayısıyla burada biz bunu söylerken 1 milyon 800 bin vatandaşımız bizim önceliğimiz canımız, ciğerimiz onların yaşam kalitesini artırmak bizim en büyük hedefimiz" şeklinde konuştu.

POTANSİYELİ KULLANMAK İSTİYORLAR

Cenevre Görüşmeleri ile ilgili Türkiye’nin bir duruşu olduğunu da vurgulayan Şahin, “Cenevre - 2’de Türkiye Cumhuriyeti’nin durduğu duruş belli. Dışişleri Bakanımızın aldığı inisiyatif bellidir. Suriye'de barışın, huzurun olması, savaşın bitmesi ve Suriyeli insanların memleketlerine dönmesi için gayret gösteriliyor. Bir taraftan organizede yeni iş alanları açılıyor, diyorlar ki; kalifikasyon olan ustalar var. Mühendisler var. Bunlar hem oturma izni almak istiyor, hem çalışma izni almak istiyor. Çünkü adam yıllarca burada yaşıyor ve bu potansiyeli burada kullanmak istiyor” diye konuştu.

İHA