Fıstıkçı Karaoğlan: *1 Ay herkes dişini sıksın, beklesin. 1 Ay sonra stokçular, depocular ve herkes elindeki malı çıkarmaya başlar.

Burhan Çağdaş: Kısa vadede 3-4 aylığına fıstık ithalatı serbest bırakılmalı. Avukatı da, doktoru da, kuyumcusu da fıstık almış. Bu işi önlemenin tek yolu budur.

Antep Fıstığındaki fiyat artışları üzerine yeni bir tartışma başlatıldı

ÇÖZÜM İTHALAT MI ?

Fıstık fiyatlarında inanılmaz yükseliş yine sert tartışmalara yol açtı. Baklavacılar fiyatların anormal yükselişinin önüne geçilmesi için ithalata başvurulması gerektiğini söylerken, Gaziantep Fıstıkçılar Odası Başkanı Hasan Karaoğlan ise “baklavacılar 1 Ay herkes dişini sıksın, beklesin. 1 Ay sonra stokçular, depocular ve herkes elindeki malı çıkarmaya başlar. Fiyatlar yumuşar, herkes elindeki stokları piyasaya döker”dedi.

Baklava sektörünün en önemli ismi Burhan Çağdaş ise, 90 lirayı bulan boz iç fıstıkta oyunun büyük olduğunu, stokçuların fıstığın fiyatını daha fazla yükseltmemesi için devletin biran önce tedbir alması gerektiğini söyledi. 15 gün önce 67 lira olan baklavada kullanılan boz iç fıstığın fiyatının şimdilerde 90 liraya ulaştığını belirten Burhan Çağdaş, "Kısa vadede 3-4 aylığına fıstık ithalatı serbest bırakılmalı, uzun vadede ise üreticiye destekleme primi verilmeli. Bu işin çözüm yolu bu" dedi.

PAMUK VE FINDIKTA DA AYNI SORUNLAR YAŞANMIŞTI

Mahsülde 53 lira olan fıstığın bugün 90 liraya ulaşmasının baklavacıları zor durumda bıraktığını belirten Burhan Çağdaş, "Tuzlu fıstığın fiyatı KDV hariç 35 lira. KDV'yle birlikte fiyat 40 liranın üzerine çıkıyor" dedi. Fıstıktaki bu yükselişin, mahsul döneminde de süreceğini iddia eden Burhan Çağdaş, "Fiyatlar bir kere yükseldiğinde düşüş çok zor oluyor. Uzun vadede üreticiye destekleme primi verilmeli. Ürün kayıt altına alınmalı. Bu sayede spekülatörlerin piyasaya girmesi önlenmiş olur. Bunlar pamuk, fındıkta da yaşandı. Onlarda destekleme ile işi çözdüler" dedi.

AVUKAT DA, DOKTOR DA STOKÇULUK YAPIYOR

'Vatandaşın elinde para var. Faizin getirisi yok. Ya arsa alıp satıyor ya da fıstık gibi önemli ürünü alıp stok ediyor' diyen Burhan Çağdaş, "Avukatı da, doktoru da, kuyumcusu da fıstık almış. Bu işi önlemenin tek yolu devletin üreticiyi destekleyerek bunu kontrol altına alabilir. Yoksa bu iş gelecek senelerde çok daha kötü olur. Yani fıstık önümüzdeki sene çok daha yüksek rakamlara gelebilir" dedi.

TEK ÇARE İTHALATI KISA

SÜRELİĞİNE SERBEST BIRAKMAK

Gaziantep Ticaret Borsası'nın bu konuda milletvekilleriyle bir çalışma yaptığını hatırlatan Burhan Çağdaş, "Devlet destekleme yaptığında üretici fıstığı direk tüccara satacak. Tüccara sattığında da ürün kayıt altına girecek. Devlet destekleme primi verdiğinde bu sefer kimse stokçuluk yapamayacak. Stokçular 100 liranın üzerine çıkacağını iddia ediyorlarmış. Tek çare kısa dönemde ithalatın önünü açmak. Devletin hiç yoksa ithalatı serbest bırakması gerekiyor. Fıstık yine 65-67 liraya gelir. 2-3 ay serbest bırakılsa, o bile kafi. Tek çözüm bu. Kısa dönem için ithalatın serbest bırakılması lazım. 4 ay serbet bırakılsa fıstık fiyatı en az 25 lira aşağı düşer. Hükümet, ticaret bakanlığı kısa dönemde böyle bir şey yaparsa kısa süreliğine ithalatı senbest bırakırsa işi çözerler. Şu anda ithalat olmadığı için fiyatlar çok yüksek" diye konuştu.

ZAM YAPMAYI DÜŞÜNMÜYORUZ

Fiyat artışına rağmen, baklavada zam yapmayı düşünmediklerini söyleyen Çağdaş, "Biz şahsen zam yapmayı düşünmüyoruz. Çünkü 3 ay önce yaptık. İkinci bir zammı nasıl yapalım? Fıstıkçıyla ben anlaşabilirim ama bunu ben karşımdaki müşteriye bunu anlatamam. Ben fıstığı iki ay önce 53 liraya alırken, bugün 90 liraya alıyorum. Ama müşteriye 40 liraya sattığımız baklava 80 lira oldu diyemeyiz" şeklinde konuştu.

KARAOĞLAN: DİŞİNİZİ SIKIN

Gaziantep Fıstıkçılar Odası Başkanı Hasan Karaoğlan, fıstık fiyatlarının yüksekliğinden yakınan baklavacılara seslenerek, "1 Ay herkes dişini sıksın, beklesin. 1 Ay sonra stokçular, depocular ve herkes elindeki malı çıkarmaya başlar. Fiyatlar yumuşar, herkes elindeki stokları piyasaya döker. Martın sonu, Nisanın başında piyada fıstık çoğalır. Çünkü fıstık gözleri görülür. Bu sene fıstıkta yüksek rrekolte bekliyoruz, zira bu sene fıstıkta var senesi" dedi.

KİMSE GÜNAH KEÇİSİ ARAMASIN

Baklava ve Tatlı Üreticileri Derneği (BAKTAD) üyelerinin, yükselen Antep fıstığı fiyatlarına çözüm bulunması talebiyle Maliye ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık bakanlıkları yetkilileriyle görüşmesini değenlendiren Hasan Karaoğlan, "Cenabı Allah'ın verdiği mahsul bu. Kimse günah keçisi aramasın. Dolar da döviz de yükseliyor. Niye kimsenin sesi çıkmıyor. İbrahimli'de daire fiyatları 200 TL olsun diye kimseye baskı yapılıyor mu? Üreticiyi düşünen yok. Üreticiye destek verilsin, o da fıstık kalitesini, ağaç sayısını artırmaya çalışsın ve bu sıkıntılar da yaşanmasın. Köylüye destek verilirse rekolte de kalite de artar. Allah'ın vergisi, Cenabı Allah bize verdi de biz mi piyasaya vermedik? Allah köylüye, müstahsile bol versin" dedi.

GEÇEN SENE REKOLTE AZ OLDU

Bölgede geçen sene rekoltenin 30-40 bin ton civarında olduğunu belirten Karaoğlan, "Ondan önceki yıl fıstıkta rekolte 250 bin ton civarındaydı. Biz fıstıkta önceki yılı satıyoruz. Önceki yıl olmasaydı bu rekolte Türkiye'ye yetmezdi. Rekolte az olduğu fıstık fiyatları yükseldi. Fazla ürün yok. Ürün az olduğu için talep fazla. Bu iş arz-talep meselesi. Fıstıkta geçen sene yok yılıydı. Bunun yanısıra dolu yağdı. Dolayısıyla rekolte düşük oldu. Rekolte düşük olunca tüketime cevap veremiyor" dedi.

TÜRKİYE'NİN YILLIK FISTIK TÜKETİMİ 100 BİN TON

Baklavacıların kullandığı boz fıstığın parekendecilerde 100, toptancılarda ise 80 TL 'den satıldığını söyleyen Karaoğlan, "Bir ay önce boz fıstığın kilosu 75 TL civarındaydı. Kırmızı kabuklu fıstığın kilosu ise toptancıda 20-21 TL arasında değişiyor. Mesele şu. Türkiye'de fıstık tüketimi eskiden 20-40 bin ton arasındaydı. Artık baklava ihraç edildiği için tüketimimiz arttı. Türkiye'nin yıllık fıstık tüketimi 100 bin tona çıktı. Bir önceki yılın mahsülü olmasa geçen seneki üretim nedeniyle fıstıkta sıkıntı daha büyük olurdu" diye konuştu.

1 AY SONRA FİYATLAR YUMUŞAR

'Allah'tan bir sıkıntı olmazsa, dolu yağmazsa, mevsim yağışlı giderse bu yıl fıstıkta var yılı' diyen Karaoğlan, "Rekolte yine yüksek olur. Çok değil 1 ay sonra ağaçta fıstıkta göz görüldüğü zaman, ambarda, depoda, kimin stoğunda neyi varsa malını pisayasa döker. Herkes elindekini bitirmek için piyasaya döker. Rekoltenin çok olup olmayacağı bu gözden belli olur. Nisan ayından sonra ise yaprak açımı olur. 4 ay sonra inşallah mahsul de bol olur, fiyatlarda düşer, dişimizi sıkacağız. 1 ay herkes dişini sıksın, beklesin. 1 ay sonra stokçular, depocular ve herkes elindeki malı çıkarmaya başlar. Fiyatlar yumuşar, herkes elindeki skotları piyasaya döker. Martın sonu, Nisanın başında piyada fıstık çoğalır. Bu sene rekolte yüksek bekliyoruz, zira bu sene fıstıkta var senesi" şeklinde konuştu. Dolar yükseldiği için fıstığı ithal etmenin daha pahalıya geleceğini ifade eden Karaoğlan, "Fıstık İran'da da pahalı. Üstelik özellikle baklavacıların kullandığı fıstıkla kalitesi birbirini tutmaz" dedi.

Meral KINACILAR