GAZİANTEP’te üniversiteli kız öğrenciler, kaldıkları Kredi Yurtlar Kurumu'na ait Kız Yurdu'na giderken ve gelirken tacize uğradıklarını iddia ederek eylem yaptı. Erkek öğrencilerin de destek verdiği eylemde kız öğrenciler, yetkililerden taciz olaylarına çözüm bulmalarını istedi.


Gaziantep Üniversitesi önünde dün öğle saatlerinde ellerinde pankartla bir araya gelen 15 üniversite öğrencisi kız, kaldıkları Kız Yurdu’na giderken kimliği belirsiz kişiler tarafından tacize uğradıklarını ileri sürdü. Erkek öğrencilerin de destek verdiği eylemde, yetkililerden çözüm yolu bulunmasını isteyen kız öğrenciler, yurtlarının ıssız bir yerde olduğunu söyledi. Grup adına basın açıklamasını okuyan Gaziantep Üniversitesi Edebiyat Bölümü öğrencisi Duygu Polat, Karataş Mahallesi’nde bulunan kız yurdunun güvenliksiz bir bölgede olduğunu söyledi.

TRAMVAY ÜCRETSİZ DENİLMİŞTİ

Her akşam okul çıkışında yurt yolunda kendisinin ve arkadaşlarının tacize maruz kaldığını ileri süren Duygu Polat, yurt yönetiminin bu duruma sessiz kaldığını kaydederek, “Bu yurt açılmadan önce Fatma Şahin vermiş olduğu hiçbir vaadi yerine getirmemiştir. Tramvay ücretsiz olacak denildiği halde hiçbir adım atılmıyor. Ancak verilmiş olan sözler yerine getirilmiş olsa bile kadını bir et parçası olarak gören anasının diz kapağından tahrik olabilen yobazların sapkın ahlakı bu ülkeden defedilmedikçe bugün yurda yürürken yaşadığımız şiddet ringde ve tramvayda kendisini gösterecektir” diye konuştu. Yurt yolunun daha aydınlık ve güvenilir olmasını isteyen Polat, her gün kaçırılma korkusuyla yaşadıklarını sözlerine ekledi. Öğrenciler, açıklamanın ardından dağıldı.

Yurtta kalan öğrenciler neler söylediler?

Duygu Polat IŞIKLANDIRMA YAPILSIN

"Yürüdüğümüz yol zaten karanlık. Öğrenci arkadaşlar da benimle hem fikir. Bizim twitlerimizden sonra yurdun çevresinde güvenlik önlemleri için ayarlamalar yapıldı. Yurt zaten ücra bir köşede eğer oraya yurt yapıyorsan orayı düzgün bir şekilde ışıklandır. Ya da polislerini düzgün bir şekilde koy. Kaç defa arkadaşlarımız tacize uğradı. Mağdur oldular. Yurtta 500 kişiye yakın kişi var. Kampüste kalan arkadaşlarımızda hergün eylem yapıyorlar. Onlar da sesimizi duyurmak istiyorlar. İstanbul Karabük Üniversitesi gibi görenler duyanlar bize destek çıkmaya çalışıyorlar."

Merve Yıldırım RİNG SERVİS KONULSUN

"230 lira kira ödüyoruz. Ailemden hiç bir şekilde destek almıyorum. Benim bir sürü masrafım oluyor. 330 lira burs alıyoruz 230 kira yol masrafı geriye 35 lira kalıyor. Ben düşünüyorum 1 ay boyunca 35 lirayla nasılg geçineceğiz. Hergün motorlu gençler bizim önümüzü kesiyor. İnşaattaki suriyeli çalışanlar kaç kere taciz yaptılar. Yanımızda erkek arkadaşlarımızın olması bile onları durdurmuyor. Kaçırılma riskimiz bile var. Özgecan olayından sonra bile hiç bir şekilde önlem alınmadı. Üçüncü aya girdik o kadar kolay olmasına rağmen hiç bir önlem alınmıyor. Bize söylenen laf belediye işleri devlet işleri böyle olmuyor ve bir anda olunacak işler değil bunlar deniliyor. Bize hiç birşey yapamıyorsan poliste koyamıyosan bize ring servis yap. 30 dakikada bir üniversiteden yurda yurttan üniversiteye giden bir servis yap başka birşey istemiyoruz. Çamaşırhanemiz bile yok. Bize diyorlarki kirli çamaşırlarınızı öbür yurda götürün. Evde çamaşır yıkamaya da razıyız ama hergün kaçırılma korkusuyla okula gelemiyoruz."

Sultan Gümüş KAÇIRILMA KORKUSU YAŞIYORUZ

"Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin yurt için otobüs yollayacaklarını ve düzenli olarak üniversiteye gidip gelmelerde öğrencilere yardımcı olacaklarını söylemişti. Ancak şu an için gerçekleşen birşey yok. Hergün ayrı bir sıkıntı çekiyoruz. Okumak için neredeyse mücadele ediyoruz. Bugün ben yaşıyorum, yarın diğer arkadaşım ertesi gün başkası yurtta kalan herkes rahat uyuyamıyor. İmkanlar dahilinde mecburuz. Ancak sorunumuzu aylardır söylememize rağmen çözen ve çözme teşebbüsünde bulunan bir kişi dahi yok. Bu durum gerçekten bizi üzüyor. Suriyelilerin neredeyse Gaziantep nüfusunun 4’te 1’inden fazla olması ve art niyetli olan bir çok kişinin olması bizi kimsesiz bırakıyor. Kendi vatanımızda kendimizi kimsesiz hissediyoruz. Hergün kaçırılma ve başımıza birşey geleceği korkusuyla okumaya çalışıyoruz."

Senem Kör DİKEN ÜSTÜNDE YAŞIYORUZ

"Pahalı ve üstüne tramvay parası veriyorum. Yurt dışında bir kaç arkadaşla birlikte kalmak daha mantıklı geliyor ve daha tasarruflu oluyor. Herşey sıkıntı ve problem. Yurt sadece konaklama gibi bir yerden ibaret. Can ve namus güvenliğimizin olmadığı bir yer. Hergün yeni bir taciz vakasıyla karşı karşıya kalmak istemiyorum. Sıkıntımız büyük, kız öğrencilerin okuması gittikçe zorlaşıyor. Gaziantep gibi bir yerde böyle problemlerin olması gerçekten üzücü. Ailemiz hergün arayıp bizden bilgi alıyor. Nasılsın kızım, iyi misin bir sorun yok değil mi diyor. Biz hergün diken üstünde yaşamak ve okula gidip gelmekten bıktık."

Ayşegül Bağcı GİDİŞ, GELİŞLERİMİZ PROBLEM

"Elimize geçen her fırsatta sesimizi duyuracağız. Kızların okumasını istemiyorlarsa biz okumayı bırakalım o zaman. Ama tüm bu yaşananlara rağmen okuma mücadelemiz devam edecek. Bizi hiç bir şey yıldıramayacak. Ancak bu kadar sanayisiyle marka ismiyle şekillenmiş ve dünyaya örnek gösterilen bir şehrin böyle sorunlar yaşaması bu kentin ayıbıdır. Kız başımıza ayakta durmaya çalışıyoruz. Çamaşırlarımızı kendimiz yıkıyoruz. Daha doğrusu yıkatılma mecburiyetinde bırakılıyoruz. Üniversiteye gidiş gelişlerimiz hep problem. Geçen gün yolda motorsikletli iki kişinin küfürlü ve ağza alınmayacak sözleriyle tacizine maruz kaldım. Ve gittim odamda saatlerce ağladım. Ne yapacağımızı bilmiyoruz. Biri bu işi düzeltmeli ve yoluna koymalı." Haber Merkezi/DHA