Gaziantep İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Denetimli Serbestlik Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen ‘Hayatının Kaptanı’ projesi tanıtım toplantısı yapıldı. ‘Hayatının Kaptanı’ projesi kapsamında; farklı suçlardan hüküm giymiş mahkumlardan cezalarının son bir yılında denetim ve serbestlik kararı verilen hükümlülerin sosyal yaşama uyumlarını kolaylaştırarak, adaptasyon sürecini hızlandırmak amacıyla çalışmalar planlanıyor.

Şehitkamil Kültür ve Kongre Merkezin de gerçekleştirilen proje tanıtım toplantısına Gaziantep İl Milli Eğitim Müdür Vekili Vasıf Münis, Şehitkamil İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Yağçı, Gaziantep Cumhuriyet Savcısı Tuncay Yılmaz, Gaziantep Çalışma ve İşkurumu Müdürü Siraç Ekin, Gaziantep Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyesi Murat Çetin, Gaziantep Açık Ceza İnfaz Kurumu Müdürü Niyazi Yüceöz ve mahkumlar katıldı. Toplantı da Denetimli Serbestlik Uzmanı Aydın Ökçüntekle, Denetimli Serbestlik Müdürlüğünün mağdur ve hükümlülerle ilgili yapmış olduğu çalışmalar ve topluma yeniden uyum sağlamaları amacıyla yürüttükleri çalışmalardan bahsetti.

Tanıtım toplantısının açış konuşmasını Gaziantep İl Milli Eğitim Müdür Vekili Vasıf Münis yaptı. Münis, projenin çok önemli bir proje olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:“Gerçek anlamda değerlendirildiği zaman, ceza sisteminin sadece dört duvar arasında bir ifadeye teşkil edeceğini hepimiz çok iyi biliyoruz. Kişinin rehabilitasyonu, yükümlülerin veya hükümlülerin rehabilitasyonu hedefleyen bu proje gerçekten çok anlamlı ve çok değerlidir. Amacına uygun hizmet ettiği müddetçe ben inanıyorum bu çok yararlı olacaktır. Kişinin sosyal gelişmesini, kişinin topluma tekrar kazandırılmasının hedeflenmesi ve bu geçiş sürecinin kamu kurumları olarak bir nevi kader mahkumu dediğimiz veya daha tam o statüyü kazanmamış vatandaşlarımıza bu noktadaki rehabilitasyon çalışmaları, sosyal uyum programları kapsamında tekrar hayata geçişte çok önemli bir noktadayız. Son zamanlarda da bir çok projede, ülkemizde aslında sosyal devletin gereği olan anayasamız da dahi bulunan soysal devlet ifadesini memnuniyetle görüyoruz.”

Bu tür çalışmalara daha çok önem verilmesi gerektiğini belirten Cumhuriyet Savcısı Tuncay Yılmaz, “Bu tür programlar, denetim ve serbestlik müdürlüğü ve bizim koordinesinde bulunduğumuz diğer koruma kurulundaki üyelerimiz minimum kamu ve özel kurumlarla birlikte hükümlülerimizin suç işledikleri andan itibaren suçlu infazında ve sonrasında yapılacak olan çalışmalarda topluma kazandırılmalarında ıslah da çok büyük önem arz etmektedir. Bunları fazlasıyla yapmamız insanları sağlıklı bireyler olarak yapmış oldukları küçük yada büyük fark etmez hatalardan sonra topluma kazandırmamız gerekmektedir. Bu denklemde toplum aile birey dengesinde sağlıklı birey sağlıklı topluma ulaştırmak yine sağlıklı toplum oluşturan bireylerin hepsini bir şekilde canlı tutmak ve insanlarımızı kazanmak için bu tür çalışmalara daha fazla önem vermek zorundayız” diye konuştu.

Projenin çok yararlı olduğunu ifade eden Denetimli Serbestlikten yararlanan Mustafa Buga ise, “Toplumun içinde tekrar bulunmaktan ceza evi psikolojisinden kurtulmam için baya bir yarar sağladı. Okumuş, çağdaş insanlarla bir arada bulunmak, aynı insanlarla çalışmak o kişilerden bir şeyler öğrenmek hayatıma önemli katkı sunmaktadır” açıklamasını yaptı.

Yapılan açış konuşmaları ardından projenin logosuna çizimiyle katkıda bulunan Kaşıbeyaz Ortaokulu Öğrencisi Azra Mıdık’a, Gaziantep İl Milli Eğitim Müdür Vekili Vasıf Münis ve Cumhuriyet Savcısı Tuncay Yılmaz hediye verdi. İHA