HDP eş il başkanları Mehmet Karayılan ve Dilan Çetinkaya, HDP'de milletvekili aday adaylığı başvurularının 16 Şubat'ta başlayıp 2 Mart'ta sona ereceğini belirtti. Eş il başkanları, başka partilerde olmayan iki kriter konusunda da aday adaylarını uyardı. Karayılan ve Çetinkaya, "Bizim partimizden milletvekili aday adaylığı için başvuranlarda olmazsa olmaz iki kriterimiz var. Biri çok eşli olmayacak, ikincisi yüz kızartıcı suç işlememiş olacak" dediler.

İNCE ELEYİP SIK DOKUYORUZ

Bu kriterlerin parti tüzüğünde yer aldığını, başka partilerde bu kriterlerin olmadığını söyleyen Karayılan ve Çetinkaya, "Aday adaylığı için başvuru yapanları ince eleyip sık dokuyoruz. Aday adayları bize başvurdukları zaman onlarla ilgili aile çevresinde araştırma yapıyoruz. Eşlerine, annelerine, kız kardeşlerine soruyoruz. Öncelikle çok eşli olmayacak. Yüz kızartacak bir suç işlememiş olacak. Toplum içinde suç pratiği olan biri kesinlikle aday gösterilmeyecektir. Bize bu tür kişiler aday adaylığı için müracaat ettiğinde kesinlikle dosyası kendisine geri verilecektir. Eşinden ve yakın çevresinden geçer not almayanlar bizden aday olamaz. Bu sadece milletvekili adayları için değil, tüm yönetim kademeleri için geçerli" diye konuştu.

ADAYLARIN YARISI KADIN OLACAK

550 Milletvekili adayından 275'inin kadın olacağını söyleyen Karayılan ve Çetinkaya, "Kadınları ve gençleri siyasete davet ediyoruz. Bizde kadına verilen değer başka hiçbir partide yoktur. Eş başkanlık sistemini ilk uygulayan tek partiyiz. Eşit temsiliyete büyük önem veriyoruz" dedi. Meral KINACILAR