Gaziantep Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Öğretim Elemanlarından Öğr. Gör. Şehnaz Yılmaz tarafından “Uyum ve Davranış” ve Öğretim Görevlisi Pınar Gün tarafından da “Çocukla İletişim” konulu konferanslar GAÜN Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Toplantı Salonunda düzenlendiGün, çocuklara doğru ve etkili mesajlar verebilmek için nasıl iletişim kurulacağını bilmek ve bazı kurallara dikkat etmek gerektiğini söyledi.

CESARETLENDİRİN

Çocukla sağlıklı iletişim kurabilmek için; çocuğu kabul etmek, kendini çocuğun yerine koyarak düşünmek ve dürüst olmak gibi kurullara uyulması gerektiğini ifade eden Gün, bedensel dinleme ve bedensel dikkatin çocukla iletişim kurmada çok önemli bir faktör olduğunu vurguladı.Gün, “Çocuklarımızla; kızmadan, aşağılamadan, yargılamadan, sorgulamadan sevgiyle iletişim kurmamız gerekmektedir. Onlara önemli ve değerli olduklarını hissettirmek çok önemlidir. Ayrıca yapabilecekleri küçük sorumluluklar vererek, onları cesaretlendirmeli ve başarılarını takdir etmeliyiz” diye konuştu.

KURALLARI ÖĞRENİR

Çocukların, yaşları ilerledikçe toplum kurallarını öğrenmeye başladığını belirten Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Öğr. Gör. Şehnaz Yılmaz, “Çocukların yapmak istediği davranışlarla, toplumun kendisinden yapmasını beklediği davranışlar farklı olabilir. Çocuklar bu iki durum arasında denge kurmaya çalışırlar. Bu dengeyi kurmada başarılı olmuşlarsa, topluma uyum sağlamış olurlar. Ancak çocuklar, bu dengeyi kolaylıkla kuramazlar ve zaman zaman başarısız olurlar” diyerek, bu uyumsuzlukların çocuğun gelişim evreleri dikkate alındığında doğal karşılanması gerektiğini söyledi.

TEDİRGİN EDEN NOKTALAR

Çocuklarda karşılaşılan başlıca uyum ve davranış bozuklukları hakkında bilgi veren Öğr. Gör. Yılmaz, “Alt ıslatma ve kaka kaçırma, parmak emme ve tırnak yeme, inatçılık, saldırganlık, yemek yeme sorunları, yalan söyleme, çalma ve içe kapanıklık çocuklarda karşılaşılan başlıca uyum ve davranış bozukluklarıdır” diyerek, okul öncesi dönemde görülmeyen yalan söyleme ve çalma problemlerinin aileleri tedirgin ettiğini belirtti. HABER MERKEZİ