Özel Deva Hastanesi Psikolog Ayten Belemir Yavaşoğlu, Mütercim Asım Ortaokulu öğrencilerine, ergenlik dönemi psikolojisine yönelik seminer verdi.

Ergenlik dönemini; insanın içinde fırtınaların koptuğu, sosyal, psikolojik, fiziksel değişimlerin bir arada yaşandığı, çocuklukla erişinlik arasında yer alan, hızlı bir büyüme, gelişme ve olgunlaşmanın olduğu dönem olarak tanımlayan Yavaşoğlu, “Bu dönemde kendinize; Neden böyle sakarca davranıyorum? Niye elimi kolumu koyacak yer bulamıyorum? Niçin vücudum tanıyamacağım kadar hızlı değişiyor? Neden sesimi kontrol edemiyorum? Duygularımın böyle sık sık değişmesinin nedeni ne? Kendimi tanıyor muyum? gibi sorular soracaksınız ve bu soruların tek yanıtının “Gelişiyorum” olacağını farkedeceksiniz” dedi.

ÇELİŞKİLER ORTAYA ÇIKAR

Ergenlik dönemindeki bireyin duygusal dünyasında bazı çelişkilerin ortaya çıktığını söyleyen Yavaşoğlu, "Bu dönemde kendine güven, korku, endişe, öfke, sevgi, sorumluluk, hüzün gibi duygusal tepkiler yaşanmaktadır. Ergenin bu duygusal tepkilerini etkileyen başlıca faktörler arasında; sağlık durumu, zeka düzeyi, cinsiyet, okul başarısı ve sosyal kabul düzeyi yer almaktadır. Özellikle sağlık koşullarıyla duygusal tepkiler arasında önemli bir ilişki vardır. Kötü sağlık koşulları bünyeyi aşırı duygusal kılabilir" diye konuştu.

Mütercim Asım Ortaokulu öğrencileri tarafından seminer sonunda Özel Deva Hastanesi Psikolog Ayten Belemir Yavaşoğlu'na çiçek takdim edildi.