UZMANLAR, çocuklara sünnet olmayacağı, iğne veya kesme gibi işlemler yapılmayacağı, sadece muayene olacağı şeklinde kandırmaların aileler tarafından sıklıkla yapıldığını belirterek aileleri uyardı.Sünnetin Amerika Birleşik Devletleri'nde en sık uygulanan pediatrik cerrahi işlemolduğunun altını çizen uzmanlar, sünnetin birçok toplum ve kültürde, faydasını düşünmeden dini inanç ve gelenekler nedeniyle uygulandığını söyledi.

SÜNNET, ÇOCUĞUN DÜNYASINDA ÖNEMLİ BİR YER TUTAR

Hemen her cerrahi girişim gibi sünnetin de genel anestezi altında yapılmasının ideal olduğunu belirten uzmanlar, “Toplumumuzda dini inanç ve gelenekler nedeniyle uygulanan sünnet, korkularıyla, törenleriyle, hediyeleriyle çocuğun dünyasında önemli bir yer tutar. Sünnetin uygulanmasındaki yanlış tutumlar, sünnet hataları, çocuğun duygusal gelişiminde olumsuz etkiler bırakabilir. Bu nedenle, sünnetin tören kısmına verilen önem kadar, tıbbi ve ruhsal yönlerine de eğilmek gerekir” dedi.

KANDIRMAK DOĞRU DEĞİL

Tüm sünnetlerin genel anestezi altında yapılmasının pratik olarak mümkün olmadığını sözlerine ekleyen uzmanlar, “Çocuklara sünnet olmayacağı, iğne veya kesme gibi işlemler yapılmayacağı, sadece muayene olacağı şeklinde kandırmalar sıklıkla yapılmaktadır. Daha sonra çocuk gerçekle karşılaştığında korku ve tepkisi daha fazla olmakta, ayrıca ebeveynine ve hekime güveni sarsılmaktadır” diye konuştu. DHA