Gaziantep Kolej Vakfı Özel Anaokulu Rehber Öğretmeni Serpil Göçeroğlu, çocukların okul öncesi eğitim döneminde sosyal, eğitsel, kişisel anlamda rehberlik hizmetlerine ihtiyaç duyduklarını ifade ederek, “Çocuklarınıza mutlaka her gün zaman ayırın ve onları dinleyerek sohbet edin” dedi.

Göçeroğlu yaptığı değerlendirmede GKV Özel Okullarında öğrenim gören tüm öğrencilerin bilimsel gelişmelere dayalı rehberlik ve psikolojik danışmanlık hizmeti aldığını ve bunun öğrenci başarısına olumlu yansımaları olduğunu belirterek “Çocukların okula uyum sağlamaları, sağlıklı bilişsel ve duyuşsal gelişim göstermeleri ve var olan kapasitelerinin ortaya çıkmasında sistemli rehberlik çalışmalarının büyük rolü vardır. Okul öncesi, çocuğun çevredeki bütün uyarıcılara açık olduğu ve öğrenmede hızlı bir gelişim göstererek bazı kritik kazanımları edindiği dönemdir. Çocuğun gelecek yaşamını etkileyecek bu dönemde sosyal, eğitsel, kişisel anlamda rehberlik hizmetlerine ihtiyaç vardır. Rehberlik ve psikolojik danışma hizmetleri okul yaşantıları içerisinde çocuğun birey olarak farklılıklarının anlaşılmasında ve destekleyici rehberlik hizmetlerinin yürütülmesinde ve çocuk-okul ilişkisinde belirleyici rol oynar” dedi.

AİLE YAPISINDA ÖNEMLİ DEĞİŞİM

Gelişen teknoloji ile birlikte yoğun iş ve yaşam temposu nedeniyle 21. yüzyıl aile yapısında önemli değişiklikler olduğuna dikkat çeken Göçeroğlu, son dönemlerde öğrencilerin “Annem babam beni dinlemiyor. Benimle ilgilenmiyorlar” gibi şikâyetleriyle sıkça karşılaştıklarını söyledi. Bu sorunun çocukların ebeveynleri tarafından mutlaka dinlenmesiyle çözülebileceğini vurgulayan Göçeroğlu “5- 6 yaş grubundaki çocuklar günlük yaşamları, karşılaştıkları olaylar, gerçekleştirdikleri her türlü işlerle ilgili olarak anne ve babalarıyla iletişim kurmak isterken üzülerek söylemek gerekirse ebeveynler yeterli zaman ayırıp çocuklarını dinlemiyor. Oysa bu ihmal çocukların yalnızlaşması ve içine kapanmasına neden olurken gelecekte çevreyle sağlıklı iletişim kurmalarını ve öz güven kazanmalarını da engelleyebiliyor. Ebeveynlerin çocuklarına zaman ayırıp dinleyerek onlara değerli olduklarını hissettirmeleri, onları yönlendirmesi gerekiyor. Aksi halde çocuktaki öz güven duygusu ve bireysel gelişim olumsuz etkilenebilir” dedi.

HABER MERKEZİ