Gaziantep Valisi Erdal Ata, çocukların korunması ve sokağın türlü tehlikelerine maruz kalmalarını engellemek için ciddi kararlara imza attı. Çocukların bundan böyle istismar edilemeyeceğini ve kararlara uymayan aileler ve kurumlara cezai işlem uygulanacağını belirten Ata, “Çocuklarımızın sokağın türlü tehlikelerine maruz kalmalarını engellemek, ruhsal ve bedensel açıdan sömürülmelerinin önüne geçmek, eğitim haklarının engellenmesini önlemek için elimizden geleni yapacağız" dedi.

Ciddi kararlara imza atıldığını ve uygulamaya geçileceğini anlatan Vali Ata, "Bundan böyle 18 yaşından küçüklere tekel ürünlerinin satışı yapılmayacaktır. Çocuklara satış yapan müessese sahip ve çalışanları ve ayrıca bu karara uymayanlar hakkında cezai işlem yapılacak. Çocuklarını okula göndermeyen, okula kayıtlı çocuğunu eğitim-öğretim yılı içerisinde okula devam ettirmeyen, aileler hakkında yasal işlem uygulanacak" diye konuştu.

ÇOCUKLARINI OKULA GÖNDERMEYEN VELİ YANDI

Vali Ata, Çocuklarını okula göndermeyen, okula kayıtlı çocuğunu eğitim-öğretim yılı içerisinde okula devam ettirmeyen veliler hakkında yasal işlem yapılacağını belirterek, "Bu hususta ihmali görülen ailelerin sorumlu birimler tarafından izlenmesi ve tebligat yapılmakla birlikte tekrarı halinde veya okula devamının sağlanamaması durumunda ilgili aileler hakkında yasal işlem yapılacaktır" dedi.

VALİ ATA'NIN AÇIKLAMASINDAN SATIR BAŞLARI

BİDONLARDA YAKIT SATIŞI YASAK

"İlimiz genelinde huzur ve güvenin, kişi dokunulmazlığının, kamu esenliğinin sağlanması amacıyla ilimiz sınırları içerisinde faaliyet gösteren akaryakıt istasyonlarından bidon, şişe veya benzeri kaplarla benzin, mazot, gaz yanıcı maddelerin satılması yasaklanmıştır" diyen Ata, "Zorunlu hallerde yakıt almak isteyen kişinin kimlik fotokopisinin arka yüzüne kendi el yazısı ile adres ve telefon bilgileri yazılarak satış yapılacak, alınan belgeler süresiz olarak saklanacak, istenmesi halinde güvenlik güçlerine ibraz edilecektir. Alınan bu karara uymayanlar hakkında cezai hükümler uygulanacaktır" şeklinde konuştu.

LASTİK SATIŞLARI

"İlimiz genelinde yaşanan toplumsal olaylarda veya zaman zaman münferit olarak meydana gelen yol kapama eylemlerinde genellikle çocukların araç lastiklerini yakarak kamu güvenliği ve trafik güvenliğini tehlikeye düşürdükleri görüldüğünden, ilimiz sınırları içerisinde faaliyet gösteren tüm lastik bayilerinin, lastik tamircilerinin, diğer iş yerlerinin ve kişilerin çocuklara lastik satmaları, temin etmeleri ve lastikleri muhafaza etmeden iş yeri çevresinde herkesin kolayca alabileceği şekilde bulundurmaları, bir yerden bir yere nakil etmeleri yasaklanmıştır. Alınan bu karara uymayanlar hakkında cezai hükümler uygulanacaktır"

OLUMSUZ FAALİYETLER

"Kamu düzenini ve güvenliğini sağlamak amacıyla okullarımızda devam etmekte olan eğitim ve öğretim faaliyetlerini olumsuz şekilde etkileyecek, toplumda panik ve korkuya sebep olacak oyun ve eğlence aracı olan patlayıcı (torpil, maytap, vb.) maddelerin ayrıca kimyasal bileşiklerde içerebilen yakıcı yanıcı özelliği olan (biber gazı, biber spreyi) göz yaşartıcı gazların; İlk ve ortaöğretim okul binaları içerisinde ve müştemilatında taşınması,Amaçları dışında okullara çıkan cadde ve sokaklarda, her an kullanıma elverişli olacak ve kolayca ulaşılacak şekilde ambalajsız veya paketlenmemiş olarak taşınması veya nakledilmesi, 18 yaşından küçüklere satılması yasaklanmıştır. Çocukların veli ya da vasisi, çocuklarının bu tür eylemlerde bulunmasını önlemekle yükümlüdür. Alınan bu karara uymayanlar hakkında cezai hükümler uygulanacaktır"

ÇAKMAK SATIŞI DA YASAK

"İlimiz sınırları içerisinde çocukları; içmek, solumak, koklamak yoluyla veya başka bir şekilde bağımlılık yapan zihinsel-bilinçsel faaliyetlerini, psişik davranışlarını değiştiren, psikolojik etki gösteren aynı zamanda sağlıklarını bozan ve suça karışmalarına sebep olan sentetik-kimyasal çözücü ve yapıştırıcı nitelik taşıyan ve umum tarafından bilinen ürünler ile tiner, vernik yapıştırıcı veya boya sökücü olarak kullanılan uçucu, uyuşturucu kimyevi ve psikotrop maddeler ile çakmak ve çakmak gazının zararlarından korumak amacıyla 18 yaşından küçüklere bu ürünlerin satışı yapılmayacaktır. Çocukların veli ve vasileri, çocuklarının bu maddelere erişimini önlemekle yükümlüdürler. Çocuklara satış yapan müessese sahip ve çalışanları ve ayrıca bu karara uymayanlar hakkında cezai işlem yapılacaktır. 18 yaşından küçüklere tekel ürünlerinin satışı yapılmayacaktır. Bu ürünlerin satışını yapan müessese sahip ve çalışanları hakkında yasal işlem yapılacak olup, bu maddeleri satın alan 18 yaşından küçüklerin veli veya vasileri de uyarılarak gerekli işlem yapılacaktır.

ÇOCUK ÇALIŞTIRAN İŞYERLERİ

"Çocukların beden, ruh ve ahlak gelişimleri açısından olumsuz etkilenmelerini korumak amacıyla; ‘Çocuk ve Genç İşçilerin Çalıştırılması Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik’ ve ‘4758 sayılı İş Kanunun 71. 72. 73. maddeleri’ kapsamı dışında kalan herhangi bir ürünü satması, tanıtımını yapması, ücret karşılığında hizmet sunması, kişilerin ve işletme sahiplerinin çocuklardan herhangi bir ürünü ve hizmeti satın almaları yasaktır. Dolayısı ile kasti veya maddi ve manevi özen noksanlığı nedeniyle, çocukları sağlıksız ve güvenilir olmayan yerlerde çalıştıran veya çalışmasını engelleyici davranışlarda bulunmayan veli, vasi ve yasal temsilcileri ile her türlü müessese ve kuruluşlar kararın aksine fiillerinden bizzat sorumludurlar. Çocukları hakkında ilgili mahkemece sağlık, eğitim ve danışmanlık tedbiri kararı verilen ancak tüm mesleki çalışmalara rağmen, gerekli özeni göstermeyen, direnç gösteren veli veya vasiler hakkında yasal işlem yapılacaktır. Çocukların ihmal ve istismar edilerek her türlü sosyal tehlikelere ve kötü alışkanlıklara karşı savunmasız bırakılmasını önlemek ve psiko-sosyal gelişimlerini olumlu bir şekilde sürdürebilmelerini sağlamak için; ilgililer anayasaya, uluslararası sözleşmelere, kanunlara, yönetmeliklere ve genelgelere uygun davranacaktır" LEYLA ÖZEKŞİ POLAT