Çocuklarda sorumluluk hissini kazandırabilmek için gelişim dönemleri ,özellikleri hakkında yetkin olmak gerekir.

Çocuklar hangi yaş döneminde neyi nasıl yapabilirler? Bu sorunun cevabında çocuğunuzun genel özelliklerine hakim olmak yetmez ,aynı zamanda bu yaş grubunun genel özelliklerinede gözlemlemeniz gerekir. Sorumluluk duygusunu geliştirmek ve bu alışkanlığı kazandırmak istiyorsak kendi sorumlulukları dahilinde verdiğimiz görevlere müdahale etmemekten başlamak gerekir. Örneğin okul hayatında öğrenci sorumluluğunda olan ödevlendirme sisteminde ebeveynlerin yönlendirme ile müdahale etme arasındaki çizgiyi koruması gerekir. Çünkü o yaş grubunda ki öğrenciye becerisi üstünde ki sorumluluklar yüklenmemiştir zaten ebeveyn tarafından düzeltilen yanlışlar çocuk algısında sorumluluk alma özgüvenini zedeleyecektir.

Elbette başarıyla tanımlanmamış olumsuz sonuçlarda görülecektir fakat bir görevi ne kadar çok tekrarlama şansı olursa o görevde kendini o kadar geliştirebilir. Bu nedenle her türlü olumlu olumsuz sonuca rağmen fırsat tanımak gerekir.

Olumlu sonuçlarda özgüvenini pekiştiren cümleler ifade etmek kendini iyi hissettirecektir. Olumsuz sonuçlarda ise tekrarlaması konusunda yönlendirmekte mücadele gücünü arttıracaktır.

Yükseköğretim sınavlarına geçiş aşamasında çocuklardaki ebeveynleri tatmin etmeyen sınav sonuçlarının altında ertelenmiş sorumluluk duyguları yatar.çünkü başarıyı getiren koşulsuz sorumluluk içgüdüsüdür.

Gelişmeyen sorumluluk duygusunda ebeveynlerin çocukların üstesinden gelebileceği yaşlarına uygun problemlere müdahale etmelerinin sonucudur. Ancak yaşlarına uygun küçük problemleri kendi başlarına çözmelerine fırsat tanıdıklarında bu aşamada yaptıkları yanlışlardan öğrenmelerine izin vermek karşılarına çıkan problemler sonucu daha dayanıklı olmalarına ve almaları gereken önlemler adına fırsat sağlamış olur. Gelişen sorumluluk duygusunun en somut iki sonucu psikolojik açıdan mutlu akademik açıdan başarılı olması sağlanmış bireylerdir. Gözlemlediğinizde depresif, sebebsiz mutsuzçocukların alt yapısında yerine getirilmemiş görevlerin yaratmış olduğu hırçınlık yatar. Kendi sorumluluklarında olan olumsuz sınav sonuçlarında da başarısızlıklarının sebebi olarak kendileri dışında tüm parametreleri sorumlu tutarlar.

EBEVEYNLERE TAVSİYELER;

-sorumluluk duygusunun bir anda gelişmesini beklememek gerekir

-küçük yaşta aşılamaya başlamak gerekir

-sorumluluğu dahilinde ki olaylara aşırı tepki vermek(eğitmenin verdiği ödev sonucu harikasın ödevini yapmışsın demek yerine, bitirilmiş ödev dışı ekstradan yapılanlar adına pekiştirici ifadeler kullanmak )

-sık sık beceri düzeyinde görevlendirmelerde bulunun

-sabırlı ,destekleyici olun.