Gaziantep Medical Park Hastanesi’nde görev yapan Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Serap Güralp, Bademcik, Geniz Eti tedavisi ve ameliyatıyla ilgili bilgi verdi. Bademcik ve Geniz Etinin okul çağındaki çocuğun başarısını etkilediğini belirten Güralp, “Bademcik ve geniz etinin büyük olması burundan solunuma engel oluşturur. Ayrıca kulak ve sinüslerin boşalımını bozarak değişik boyutta problemlere yol açarlar. Bu hastalarda; işitme kayıpları, horlama, burun tıkanıklığı, gece öksürükleri, burun akıntıları gözlenmektedir. Kronik geniz eti iltihapları veya büyümeleri ortodontik bozukluklar, yüz gelişiminde bozukluklar ve konuşma bozukluğuna yol açabilmektedir” dedi.

AĞIZ KOKUSU VE HİJYEN BOZUKLUĞU

“İşitme kaybı bazen anne ve babanın farkedemeyeceği seviyede olur ve bu çocukların başarısız olmasına neden olur” diyen Güralp, “Bademciklerin büyük olması; yutma, beslenme ve konuşma sorunları yapar. Bademciklerin üzerinde biriken yiyecek ve doku artıkları ağız kokusu ve hijyen bozukluğuna neden olur. Ayrıca çene ve yüz kemiklerinde gelişim bozukluğu, oluşan yüz ifadesi nedeniyle geri zekalı görüntüsü, sinüzit ve buna bağlı baş ağrısı, geniz akıntısı nedeniyle boğaz iltihabı (farenjit), öksürük ve alt solunum yolu problemleri görülebilmektedir. Bademcik ve geniz etinin akut iltihaplarında tedavi genellikle ilaçlardır. Ciddi problemlere yol açmayan ve sık infeksiyona yol açmayan bademcik ve geniz eti ilaçlarla tedavi edilmesine rağmen, bazen bademcik ve geniz etinin ameliyatla alınması gerekir” diye konuştu.

3 YAŞIN ALTINDAKİ ÇOCUKLARA UYGULANMIYOR

Geniz eti için yaş sınırlaması olmadığını ancak bademcik ameliyatları zorunlu haller dışında üç yaşın altında genellikle uygulanmadığını anlatan Güralp, “Solunumu ileri derecede engelleyen büyük bademcikler üç yaşın altında da alınabilir. Genellikle bademcik ameliyatlarının en sık yapıldığı yaşlar 3 ila 10 yaşlar arasıdır. Üst yaş sınırını belirlemek mümkün değildir. Bademcik ve geniz eti ameliyatları KBB kliniklerinde sık uygulanmaktadır. İlaç tedavisinden fayda görülmediğinde cerrahi olarak alınmasına karar verilmektedir. Ameliyata engel oluşturacak herhangi bir ciddi sağlık problemi olmayan erişkinlerde de bademcik ameliyat uygulanmaktadır.Bu ameliyata karar vermek için kullanılan bazı kriterler vardır” BÜLTEN