Zirve Üniversitesi Eğitim Fakültesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü Başkanı Doç. Dr. Hidayet Tok, “Genellikle okulu reddeden öğrenciler anne ve babalarıyla yakın ilişki içinde olan, endişe ve korku yaşayan çocuklardır” dedi.

Okulu fobi haline dönüştüren bir çok etmen olduğunu belirten Tok, “Okul başarısı veya sosyal ilişkiler konusunda sorunlar yaşayan çocuklar okula gitmeyi reddedebilirler. Pek çok çocuk, okul ortamında aşağılanma, dışlanma, zorbalık gibi durumlarla karşılaşıyor. Bazı çocuklar ise televizyon izleyerek, oyun oynayarak eğlenceli zaman geçirdikleri için evde kalmayı tercih ederler. Eğitim kademeleri arasında geçiş yapan çocuk ve ergenler de yoğun stres yaşayabilirler. Tüm bu etmenler okulu reddetmenin ortaya çıkmasında etkili olur.” ifadelerini kullandı.

OYUN DEĞİL İHTİYAÇ

"Her şeyden önce anne baba okul konusunda tedirginse bu durumları çocukların dikkatini çeker" diyen Tok, “Ebeveynler aralarında konuşurken bile bu konuya önem vermeli. Çocuğun okuldan uzaklaşmayıp, cesaretlendirilmesi temel görevdir. Model olan anne babanın kaygılarını halletmeleri ve çocuklarına örnek olarak yakın çevrelerinde ki çocukları göstermeleri gerekmekte. Çocuk okula gitmenin oyun değil ihtiyaç olduğunu fark etmeli.” dedi. BÜLTEN