Zirve Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Özcan Palavan , Dizi filmlerin çocukların gelişimini olumsuz yönde etkilediğini belirtti.

Palavan, Filmlerde işlenen konularla çocukların, yaşının ötesinde duyguları çok önceden duymasına neden olduğuna işaret etti. Bir takım olumsuz tutumun normal olarak görüldüğü, popüler film karakterlerinin olumsuz örnek oluşturacak davranışların çocuklara şirin geldiğini, bunun, çocukların rollere sempatiyle bakmalarına neden olduğunu söyledi.

YANLIŞ ALGILAMA

Hırsızlık, şiddet, zararlı alışkanlıklar, kadına yönelik şiddet, çarpık ilişkilerin, çocuklar tarafından gayet normal davranışlar olarak algılamalarına neden olduğuna işaret eden Yrd. Doç. Dr. Palavan şöyle devam etti: “Ayrıca şiddet ve korku içerikli film izleyen çocuklar, filmde gördüğü sahnelerin etkisinden aylarca çıkamadıklarını anlatmaktalar. Çocukların ruh sağlığı gelişimlerinde ne kadar olumsuz etkisi olduğu konusunda bilimsel araştırmalar vardır. Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) 2014 yılında kuruma gelen şikâyetlerin 11 bin 613 adeti şiddet içerikli yayınlardan dolayı yapıldığını açıkladı. Ortaokulda okuyan ergenlik dönemindeki çocuklar dizi filmdeki karakterlerden etkilenmeleri daha yoğun olmaktadır. Ergenlik dönemi kişilik oluşumunun ve duygusal iniş çıkışların yoğun olduğu dönemdir, bu dönemde çocuk etrafındaki kişilerden kendisine model almakta ve o kişinin davranışlarını kopyalamaktadır. Dizide izlediği karakterle kendini özdeşleştiren, özendiği oyuncunun konuşmalarını esprilerini hayatında kullanan birçok çocuk gözlemliyorum. Bu özdeşleşme anne babaların istemeyeceği bir durumdur" dedi. BÜLTEN