Türkiye’deki çocuklar ise dünyanın geri kalanındaki yaşıtlarına göre iletişimle ilgili sitelerde daha yüksek oranda (%70.32) zaman geçiriyor. Yoğun sosyal medya, mesajlaşma ve e-posta kullanımını %9.20 ile e-ticaret siteleri ve %8.61 ile yazılım, ses ve video içerikli siteler takip ediyor. Raporun Türkiye’deki çocuklar özelindeki dikkat çekici bir diğer sonucuysa, 18 yaşından küçüklerin kullanması ve erişimlerinin yasaklandığı alkol, tütün ve uyuşturucu içerikli sitelerin, dünya genelindeki çocukların ortalamasına (%14) oranla çok daha düşük oranda (%5.78) ziyaret edildiğini ortaya koyması. %4.57’lik oranla ziyaret edilen bilgisayar oyunu içerikli siteleri ise %0.76’lık oranla şiddet, kumar, dini ve diğer içerikli siteler takip ediyor.

Kaspersky Lab’ın Web-içeriği Analiz Uzmanı Anna Larkina şöyle diyor: “Çocukların bilgisayarlardan mobil cihazlara geçişte sergilediği çevrimiçi aktivitelerde büyük bir değişim görüyoruz. Çocuklar artık bilgisayarı sadece mobil uygulaması bulunmayan ya da büyük ekranda daha rahat görüntülenen siteleri ziyaret etmek için tercih ediyor. Bu da iletişim odaklı sitelere bilgisayarlar üzerinden giriş oranlarının düşüşünü ve ‘Alkol, tütün ve uyuşturucu’ içerikli sitelerin ziyaret edilme oranının artışını açıklayabilir. Oyunlar konusunda oranların düşüşü elbette çocukların daha az oyun oynadığını göstermiyor; az sayıda site seçip oralara takılmayı tercih ediyorlar, ancak bu sitelerde oyun oynarken bir hayli fazla zaman geçirebiliyorlar.”

Rapor ayrıca en konuşkan çocukların iletişim sitelerindeki %89’luk oranları ile Arap dünyasından olduğunu gösteriyor. Bilgisayarları bu amaç için kullanan en az çocuk sayısı ise sadece %28’lik oranı ile Kuzey Amerika’da bulunuyor. Uyuşturucular, alkol ve tütün hakkındaki sitelerin en popüler olduğu bölgelerin Kuzey Amerika (%32), Okyanusya (%30) ve Batı Avrupa (%26) olduğu ortaya çıkıyor. Arap dünyasındaki çocuklar ise bu sitelere yalnızca %3 oranında giriş yapıyor. Bilgisayar oyunları kategorisi de aynı şemayı izliyor. Oyunlar en fazla Kuzey Amerika’da (%20), Okyanusya’da (%20), Kuzey Avrupa’da (%18) ve en az Arap dünyasında (%2) ilgi görüyor. İlginçtir ki E-ticaret kategorisindeki sitelerin ziyaret edilme oranı dünyanın geri kalanında ortalama %5 iken, Uzak Doğu’da** bu oran %13’e çıkıyor. Uzak Doğu’daki çocuklar ayrıca diğer bölgelerdeki akranlarına göre yazılımlar ve yetişkinlere yönelik içerikler odağındaki sitelere daha çok giriyor.