CHP Gaziantep Milletvekili Dr. Mehmet Şeker’in Türk Medeni Kanunu’nda ve Türk Ceza Kanunu’nda değişiklikler öneren Kanun Teklifleri TBMM gündeminde.

Şeker’in çocuk gelinlerin önüne geçmeyi amaçlayan ve evlilik yaşını 18 olarak belirleyen kanun teklifi ile çocuk tecavüzcülerine verilen cezaların artırılmasını öngören kanun teklifi tali komisyon olarak TBMM Kadın ve Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu’nda görüşülmeye başladı. Teklifler daha sonra ana komisyon olan Adalet Komisyonu’nda görüşülecek.

ÜZÜCÜ HABERLER

Komisyonda, hükümet tasarısı ile birleştirilen kanun teklifleri hakkında konuşan Mehmet Şeker, çocuk gelinler ve çocuklara yönelik işlenen cinsel suçların ülkenin kanayan bir yarası olduğunu belirterek, bu konulara ilişkin hemen hemen her gün medyada üzücü haberlerle karşılaşıldığını hatırlattı.

DÜZENLEMENİN YERİ TBMM

Yasalarımızda çeşitli çelişkiler ve boşluklar olduğunu ve bunların düzenlenmesi gereken yerin de TBMM olduğunu kaydeden Şeker şunları söyledi: “Söz konusu sorunların çözümünde eğitim çok önemlidir. Ancak, eğitim uzun zaman alan bir süreçtir. O yüzden biz öncelikle Türk Ceza Kanununda çocuklara yönelik tecavüz ve cinsel istismar suçlarına verilen cezaları artırmalı ve bu tür suçlarda mağdurun şikayet şartını kaldırmalıyız. Ayrıca yasalarımızdaki çelişkilerin ortadan kaldırılması, 18 yaş altındaki her bireyin çocuk olarak tanımlanması gerekmektedir. Devlet 18 yaş altındakilere ehliyet vermiyor, pasaport vermiyor, seçmen yapmıyor ama evlenmesine müsaade ediyor Türkiye’de 18 yaş altında yapılan evliliklerin toplam evlilikler içindeki oranı yüzde 40’a, çocuk gelin sayısı ise 5,5 milyona ulaşmıştır”

SON 4,5 AYDA 26 ÇOCUK TECAVÜZ VE TACİZE UĞRADI

Yıllar bazında çocuklara yönelik işlenen tecavüz taciz suçları ile ilgili rakamlar veren Şeker şöyle devam etti: 2012 yılında 718 kişi 166 çocuğa tecavüz ve tacizde bulunurken, 2013 yılında 302 kişi 173 çocuğa karşı bu suçu işlemiş. 2014 ün 4.5 aylık döneminde ise 48 kişi 26 çocuğa tecavüz ve taciz suçu işlemiştir. Rakamlardan da anlaşıldığı gibi çoklu tecavüz vakaları söz konusudur. Meclisimizin çocuk gelinlerin ve çocuklara yönelik tecavüz ve cinsel suçların önüne geçebilmesi için gereken tüm yasal çalışmaları kısa sürede tamamlaması kaçınılmaz bir gerekliliktir”LEYLA ÖZEKŞİ POLAT