Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü’nü, ülke çapında yaşanan kuraklık, don ve dolu olayından zarar gören çiftçilerle bir arada geçirmek amacıyla bölge toplantıları yapacaklarını bildirdi.

Bayraktar, yaptığı açıklamada; Ordu’da 12 Mayıs’ta yapılacak toplantıya 11 ilden, 14 Mayıs’ta Dünya Çiftçiler Günü’nde Malatya’daki toplantıya 9 ilden, 16 Mayıs’ta Konya’daki toplantıya 22 ilden temsilcilerin katılacağını belirtti. Şemsi Bayraktar, Türkiye’nin tarımda bu üretim döneminin iyi başlamadığını, Ekim ayından itibaren başta İç Anadolu ve Akdeniz bölgeleri olmak üzere şiddetli bir kuraklık yaşandığını bildirdi. Çiftçinin, bu kuraklıkla mücadele ederken, Mart ayı sonunda ülkenin çok büyük bir bölümünde yaşanan donun üretici için büyük sıkıntı yarattığını bildiren Bayraktar, “Ocak, Şubat aylarında hava sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi meyve ağaçlarının erken çiçek açmasına neden oldu. Bu durum, zaten ilkbahar geç donları için bir risk oluşturuyordu. Nitekim, başta fındık, kayısı, elma, ceviz olmak üzere meyve ağaçları don olayından çok kötü bir şekilde etkilendi” dedi.

ODA BAŞKANLARI KATILACAK

14 Mayıs 2014 tarihinde, Dünya Çiftçiler Günü’nde Malatya’da yapılacak toplantıda, Malatya’nın yanı sıra Elazığ, Adıyaman, Kahramanmaraş, Gaziantep, Osmaniye, Adana, Hatay ve Kilis’ten Ziraat Odası başkanları yer alacak. En son, 16 Mayıs 2014 tarihinde Konya’da yapılacak toplantıya, Konya’nın yanı sıra, Karaman, Çankırı, Ankara, Eskişehir, Çorum, Kırşehir, Kırıkkale, Yozgat, Nevşehir, Niğde, Antalya, Mersin, İzmir, Aydın, Sivas, Kayseri, Afyonkarahisar, Isparta, Muğla, Aksaray ve Uşak’tan Ziraat Odası başkanları bulunacak. Toplantılarda, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı, TARSİM’den yetkililer de bulunacak.” İHA