Şahinbey Belediyesi Meclis toplantısı dün meclis başkan vekili Nihat Aydıngüler başkanlığında yapıldı. 9 gündem maddesinin görüşüldüğü meclis toplantısına 2013 yılı faaliyet raporu damgasını vurdu. CHP'li Meclis üyesi Yılmaz Kireç, yeşil alan, eğitim alanları, bağışlar ve ortak yayına ödenen paraları gündeme getirdi.

YEŞİL ALAN KİŞİ BAŞI 10 METREKARE OLMALI

Faaliyet raporu görüşülürken söz alan CHP'li Meclis üyesi Yılmaz Kireç, kişi başına düşen yeşil alan miktarını artırmak gerektiğini söyledi. 2011 yılında kişi başı 2,3 metrekare olan yeşil alanın 0,3 artışla 2.6 metreye çıktığını belirterek, "Oysa kişi başına 10 metrekare yeşil alan düşmesi lazım. Yaşanabilir ve oksijenden faydanalabilmek için buradada bir eksiklik var artırılabilinir yeşil alanın daha fazla olmasını umut ediyoruz" dedi.

EĞİTİME ÖNEM VERİLMELİ

Eğitim konusuna değinen Kireç, "Eğitimle ilgili 2013 faaliyet raporunda kayda değer bir şey görmedim. Yardımlarla ilgili birkaç bir şey var. Oysa belediyenin milli eğitimle işbirliği yaparak eğitime önem vermesini faaliyet raporunda görmek isterdim" dedi.

OKUL AÇIĞI VAR

Şahinbey Bölgesinde derslik başına 47 öğrenci düştüğünü belirten Kireç, "Yeni planlamada 146 tane okul açığı var. Mavikent, Yeşilvadi, Bağlarbaşı, Hipodrom, 75. Yıl Mahallesi Suyolu, Bağlarbaşı, Güvenli, Yeşilkent, Yeşilvadi, Akkent Şahintepe, Karataş, Kilis yolu Serince'ye bakalım. Milli eğitim müdürlüğünün verilerine göre Mavikent bölgesinde 5 adet anaokulu ihtiyacı varken 1 adet okul yeri ayrıldı, temel eğitimde 5 adet okul ihtiyacı varken 1 adet ayrıldığı, Yeşilvadi bölgesinde 25 adet anaokulu ihtiyacı varken 8 adet ayrıldığı Yeşilvadi temel eğitimde 24 adet okul ihtiyacı varken 12 adet ayrıldığı, Bağlarbaşı bölgesinde okul öncesi 21 adet ana okulu ihtiyacı varken 7 adet ayrıldığı temel eğitimde 20 adet okul ihtiyacı varken 8 adet, 5. Yıl su yolu bölgesinde anaokulu 11 iken 3 adet ayrıldığı, temel eğitim 10 adet varken 7 adet, Akkent 7 adet anaokulu ihtiyacı varken 3 adet, temel eğitim 7 adet iken 5 adet Şahintepe Karataş 10 adet anaokulu ihtiyacı varken 7 adet, Serince Kızılhisar bölgesinde 27 adet anaokulu ihtiyacı varken 6 adet, temel eğitimde 25 adet ihtiyaç varken 16 adet ayrıldı" diye konuştu.

DAHA ÇOK OKUL YERİ TAHSİSİ OLMALI

'Türkiye'de imar kanununa göre düzenleme ortaklık payı yüzde 40 iken belediyemizce yüzde 60 alınıyor' diyen Kireç, "Yüzde 40 alınan yerlerde okul ve arsa problemleri yokken yüzde 60 alınan Şahinbey bölgesinde milli eğitim ve hayırseverlerin yapacağı okula Şahinbey belediyesi yer tahsis edemez mi? Arsa satışlarından elde edilen meblağ bunlardan uygun olanı okul yeri olarak bağışlayabilir ve katkı sağlabilinir" dedi.

OKUL YERİ YOK

Fiziki altyapı yetersizliği nedeniyle Gaziantep'in eğitimde son sıralarda olduğunu belirten Kireç, "Gaziantep Valiliğinin kendisinin söylemlerinden 23 tane hayırsever vatandaşın okul yaptırmak için başvurmuş ve okul yeri olmadığı söylenmiş" dedi.

11 YAŞINDAKİ ÇOCUK BAĞIŞ YAPABİLİR Mİ?

'Gerçekleşen tahsilat 12.780.143,76 TL, gerçekleşme oranı yüzde 464.73. Bu çok yüksek oran' diyen Kireç, "Çocuk Esirgeme Kurumu kamuya yararlı dernek ve vakıflara bu kadar bağış ve yardımlar yokken Şahinbey Belediyesine yapılan bu bağışlar acaba birileri inşaat yaparken projedeki inşaat alanının dışına çıkıpda yapılan bağışlar mı? 11 yaşındaki 10 yaşındaki çocuğun belediyeye bağış yapması da manidar geliyor bana. 5018 Sayılı kamu mali yönetimi ve kontrol kanunu 40 maddesi herhangi bir gerçek ve tüzel kişi tarafından kamu hizmetlerinin karşılığı olarak veya kamu hizmetleri ile ilişkilendirilerek bağış veya yardım toplanamaz benzer ad altında tahsilat yapılamaz diyor" şeklinde konuştu.

YEŞİL ORANI 2-3 KAT ARTTI

Ak Parti Mecli üyesi başkan yardımcısı Birol Ülger söz alarak, ortak yayınla ilgili bir sıkıntının olmadığını bu konuda hiçbir sorunla karşılaşılmadığını söyledi. Kişi başına düşen yeşil alan miktarını 2-3 katına çıkardıklarını Yeşil Vadi Projesinin hayata geçmesiyle de kişi başına 10 metrekare standardını yakalayacaklarını belirten Birol Ülger, "Milli Eğitime 21 tane tapu devri, 28 tane okul yeri tahsisi yaptık. Eğitim konusunda çok hassasız. Belediye olarak 2 tane okul yaptırıyoruz, 1 okul da proje aşamasında" dedi. Bağış konusuna da değinen Birol Ülger, sosyal yardımlaşmadan 986 bin lira bağış alındığını sözlerine ekledi. Ak Parti grubu adına söz alan Mehmet Okutan "kentsel dönüşüm başarısı, eğitime yapılan yatırımlar ve belediyenin başarılarına değinerek, "2013 yılında ilçemizde yaklaşık 25.414,92 metrekare yüzölçümünde 580 adet bağımsız bölüm, yaklaşık 25.000.000 TL ödenerek kamulaştırılmıştır. Bu kamulaştırmaların tamamına yakın kısmı anlaşma suretiyle yapılmış, halkımız mağdur edilmemiştir. Yapılan bu kentsel dönüşümler, çarpık yapılaşmanın yoğun olduğu ilçemizin çehresini değiştirmiş ve değiştirmeye devam etmektedir. Dar gelirli 2.250 aileye 10 yıl vade ile kira öder gibi belediyemizce konut tahsisi yapılmıştır" diye konuştu. Faaliyet raporu 8 CHP'li meclis üyesinin red oyuna karşılık ve Ak Parti ve MHP'li meclis üyelerinin evet oylarıyla meclisten geçti.

Meral KINACILAR