CHP Parti Meclis Üyesi İstanbul Milletvekili İhsan Özkes, birtakım temaslarda bulunmak için geldiği Gaziantep'te son yaşanan olaylarla ilgili sağduyu çağrısında bulundu. Özkes, "En önce iktidardakilerin sükunete davet edilmesi lazım onlar huzur ve güveni yapıcı olan söylemlerini söylemesi lazım" dedi.

Özkes İŞİD'in 49 rehineyi almasındaki esas nedeni AKP iktidarına bağlayarak, " Bu iktidar 49 vatandaşımızı kendi elleriyle İŞİD'e teslim etti, 101 gün İŞİD'in elinde kaldıktan sonra bu vatandaşlarımız çok ciddi pazarlıklarla bunların serbest bırakıldığı bugün daha net ortaya çıkmaya başladı. 101 gün sonra serbest bırakıldıklarında 4 saat emniyet mensuplarını ve istihbarat elemanlarını bekliyorlar. Gerek İŞİD'in ortaya çıkışı gerekse dünyaya korku salan dehşet veren bir örgüt olarak tanıtılması ve son olarakta Kobani dehşetiyle son doruk noktaya ulaşmasının müsebbibi bunları ortaya koyan bunların bu hale gelmesine sebeb olan AKP iktidarıdır. Bunu bilmeyen görmeyen hiç kimse yoktur" dedi.

YANGINA KÖRÜKLE GİDİLDİ

'Kurban Bayramının 4. günü bir cumhurbaşkanı Gaziantep'e geliyor ve orada Kobani düştü düşüyor diye konuşuyor' diyen Özkes, "Allah aşkına Türkiye Cumhuriyeti'nin başındaki bir kişiye Kurban Bayramının 4. gününde vede Gaziantep'te Kobani'nin düşüp düşmediğini ilan etmek onun görevi mi , onu söylemek ne derece doğru bir idareciye bir yöneticiye ateşe körükle gitmek yakışır mı? Kobani düştü düşüyor sözünden sonra Türkiye'deki gelişmeleri izliyorum şimdide Kobani için neler yapılabilir noktasında gözlemlenmiş birşeyler yapılmaya çalışılıyor.İŞİD'i bir fırsat bilme İŞİD ile Kürt vatandaşlarımızı terbiye etme yada onlara İŞİD neticesiyle bir siyaset geliştirme gibi bir tutuma girildi. Başbakan Yardımcılığı yapmış bir kişi İŞİD'in acı çektirmeden öldürüldüğünü ifade ederse İŞİD'in daha sevimli olduğunu göstermeye çalışırsa, yine bir İstanbul milletvekilinin dinsizin hakkından imansız gelir diyerek İŞİD'e bir nevi kucak açar açıklamalar yapar bir İçişleri Bakanının misliyle muamele edilecek bir açıklaması nasıl kabul edilebilir. Ne yapabilirsiniz misliyle karşılık vereceksiniz siz daha mı fazla yakıp yıkacaksınız. Siz daha mı fazla adam öldüreceksiniz?" diye konuştu.

35 VATANDAŞIMIZ HAYATINI KAYBETTİ

Ak Parti hükümetinin gelinen noktada gerçektende hem dış politikada yanlışlıklar yaptılar hemde iç politikada ayrımcılık ve kutuplaşmayı had safhaya çıkararak telafisi mümkün olmayan zararlar yaşanmasına neden olduğunu belirten Özkes, "Dün akşamda yaşandığı gibi 4 vatandaşımız Gaziantep'te olmak üzere 35 vatandaşımız hayatını kaybetti ve emniyet mensublarımız hayatını kaybetti. Milletin yüreği yanıyor, milletin uykusu kaçtı kaç kişiye rastladıysam rahat uyuyamadığını söyledi. Bundan sonra aziz milletimizin Sağ duyulu olarak hareket etmeli birlik ve beraberlik içinde yaşamak için hoşgörülü davranmalı ve sükunet içinde olarak olayları değerlendirmeli her ne kadar iktidar çok ciddi hatalar yapıyorsada halk iktidarın bu hatalarına prim vermemeli birliğimizi ve dirliğimizi bin yılı aşkın bir süredir yaşadığımız bu topraklarda ebediyete kadar birlik beraberlik ve huzur içinde yaşamamızı yaşamımızı devam ettirmemizi sağlayalım"dedi.

HERKES ÜSTÜNE DÜŞENİ YAPMALI

Özkes vatandaşları birlik ve beraberliğe çağırarak, "Bugün mübarek cuma günü şunu söylemek isterim Gaziantep'te 4 tane vatandaşımız hayatını kaybetti. Allah ölenlere rahmet eylesin başta şehitlerimiz olmak üzere tüm vatandaşlarımız için milletimizin başı sağolsun hepsi bizim insanımız bu topraklarda Türküyle, Kürdüyle, Alevisiyle, Sünnisiyle elbet bunlar gibi yok ayrımız gayrımız hepimiz biriz ve beraberiz dolayısıyla hiçbir canın, hiçbir gencin, hiçbir fidanın canından olmasına gönlüm razı olmaz yüzlerce vatandaşımız yaralı bunlar hoş şeyler değil bu tablodan ülke kurtulmalı . Bu tablodan bu ülkenin kurtulması için birlik ve beraberlik konusunda başta iktidar birlik ve beraberlik konusunda herkes üstüne düşeni yapmalı başta iktidar aklını başına devşirmeli iktidar birlik ve beraberliği temin edecek şekilde yöneticilerin iktidar mensuplarının davranması lazım. En önce iktidardakilerin sükunete davet edilmesi lazım onlar huzur ve güveni yapıcı olan söylemlerini söylemesi lazım" dedi.

Gaziantep İl Müftüsünün yaşanan olaylarla ilgili düşünmesini isteyen Özkes şunları söyledi:"Bugün cuma günü Gaziantep Müftüsü bu cuma gününde biraz düşünmeli bence, bu ölen insanlar, bu yaralanan insanlara günahında, vebalinde acaba benimde payım olabilir mi, biz bir müftülük olarak din görevlileri olarak milletin çimentosu olarak birlik ve beraberliği temin etme konusunda birleştirici olarak bizim bir ihmalimiz var mı? diye bence biraz düşünmesi gerekir diye düşünüyorum. Bunu niçin söylüyorum çünkü sayın müftümüz 29 Mayıs 2014'de bir konuşma yapıyor diyorki o konuşmasında "ablalarımız, teyzelerimiz bize diyorki Allah razı olsun kuran kursu açtınız biz bu yaştan sonra kendi kitabımızı okuyoruz diye ağlayarak teşekkür ediyor.

Ben diyorumki hayır önce devlet devlet olarak sizden özür dilemeli kendi kitabını öğrenme imkanı 80 yıl sonra izni ben verdim özrü diledikten sonra teşekkür etmem lazım Allah aşkına böyle bir söz söylenirmi sayın müftü 92 yıllık Cumhuriyet döneminde 12 yıllık bir AKP iktidarına sahip çıkıyor Cumhuriyetin geri kalan 80 yılının bu milletin kitabını öğrenme fırsatını vermediğini söylüyor. Peki bu müftüye sormak lazım sen hangi kitabı okuyarak müftü oldun? Madem bu devlet 80 yıl boyunca bu millete kendi kitabını öğrenme imkanını vermedi ise sayın müftü sen hangi kitabı okuyarak müftü oldun ve bu imkanı nereden buldun bunun için din adamlarımızdan sayın müftü biraz daha dikkatli davranması gerek. Bu ötekileştirmeler, bu insafsız eleştiriler toplumlarda derin yaralar açıyor onun için daha derli toplu, daha anlayışlı, daha hoşgörülü, daha adı barış olan İslama uygun bir şekilde hem sözlerimizi hemde fiillerimizi gerçekleştirmemiz lazım milletimize geçmiş olsun diyorum artık analar ağlamasın diyorum."

Özkes'ten sonra sözü alan CHP Gaziantep Milletvekili Ali Serindağ, "Bize düşen cumhuriyetin kurucu partisi olarak soğukkanlılığımızı muhafaza etmek birlik ve beraberliği temin edecek, birlik ve beraberliğimizi pekiştirecek Gaziantep'e sükunetin biran önce avdet etmesini sağlamaktır. CHP lilere düşen bu olması gerekir hep söylemiştik Gaziantep bir huzur adasıdır diye bölgenin en huzurlu yeridir diye bunu temin etmemiz lazım AKP'nin Erdoğan, Davutoğlu ikilisinin izlediği politikalar ülkemizi bu duruma getirdi. Ülkemizde böyle bir ortam yaratıldı inşallah ülkemiz daha fazla karanlığa, daha fazla bataklığa sürüklenmeden milletimizin sağduyusu ve elbirliğiyle bu karanlık ortamdan çıkalım" dedi.

Özkes basın mensuplarının sorduğu soruya karşılık, "Başbakan, Cumhurbaşkanı bütün partilileri toplamalı onlara olaylar hakkında bilgi vermeli. Başta ana muhalefet partisi ve diğer partilerin görüşleri alınmalı. Bu adımı atacak olan gene Cumhurbaşkanıdır " dedi.

HDP ORTAMI GERDİ

CHP Gaziantep Milletvekili Mehmet Şeker ise, HDP'nin yersiz konuşmalarının ortamı gerdiğine değindi. Şeker, "HDP'nin yersiz haydi sahaya açıklaması ortamı gerdi eğer bu ülkede Kürt sorunu varsa bunu çözecek yegane parti CHP'dir yazık değil mi 35 vatandaşımız öldü. Herkesi sokaktan uzak durmaya çağırıyorum. Bütün siyasi partiler bu açıklamayı yapmalı yoksa bu ateş içimizden başka kişilerin ayrılmasınada neden olacak" şeklinde konuştu. Haluk ŞAHİN