CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak ve CHP'li milletvekillerinden oluşan CHP İş Dünyası Grubu bir takım temaslarda bulunmak için Gaziantep'e geldi. İl binasında basın toplantısı düzenleyen CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, 2014 döneminde Suriye ve Irak'taki karışıklığın Gaziantep ekonomisine potansiyel ihracat cinsinden kaybının 900 milyon dolar olduğunu söyledi.Gaziantep'teki iş dünyasının da iyi bir durumda olmadığını ifade eden Öztrak, "Gaziantep'te işler iyi gitmiyor. Türkiye'de protesto edilen senet sayısındaki artış yüzde 10, Gaziantep'te ise yüzde 66'dır" dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak'ın başkanlığında, milletvekilleri Mehmet Şeker, Faik Tunay, İdris Yıldız, Ramazan Kerim Özkan, Ramis Topal, Sedef Küçük, Selahattin Karaahmetoğlu, Mahmut Tanal, Umut Oran, Ali Serindağ ve PM üyeleri Elfin Tataroğlu, Gülseren Onanç'tan oluşan CHP heyeti, Gaziantep'e çıkartma yaptı. İl başkanlığında basın toplantısı düzenleyen heyet, Ticaret ve Sanayi Odası'nı da ziyaret etti.

BU COŞKU CHP'NİN İKTİDAR COŞKUSU OLUR

İl başkanı Sait Köse toplantının açılışında yaptığı konuşmada, "Ekonomik ve sosyal yıkıntının çöküntünün içerisinden geçtiğimiz bir süreçte Gaziantep'in ekonomik sorunlarına böylesine bir yaklaşım içerisinde olan Cumhuriyet Halk Partisi Konseyinin aramızda olmasından gurur duyuyorum. Umarım bu geliş CHP'nin iktidara geliş süreci olur. Bu coşku CHP'nin iktidar coşkusu olur ve bu sosyal ve ekonomik yıkıntının bugün son günü olur. Gaziantep ve Türkiye için bir kurtuluş hareketinin başladığı gün olur" dedi.

GÜÇLÜ BİR TAKIMLA ÇIKARTMA YAPIYORUZ

Tespit ettikleri sorunları yerinde görmek için Gaziantep'e geldiklerini belirten Öztrak, "Güçlü bir takımla Gaziantep'e çıkartma yapıyoruz. Gaziantep'i tanıyacağız daha önce tespit ettiğimiz sorunları da yerinde görmeye çalışacağız. Bugün Sanayi Odasını, Ticaret Odasını, Esnaf Sanatkarlar Odasını ve İhracatçı Birliklerini ziyaret edeceğiz. CHP olarak Suriye ve Irak krizlerinin bölge illerinde yarattığı ekonomik ve sosyal sorunların geldiği aşamayı görmek, irdelemek istiyoruz. Sorunları dinleyeceğiz talepleri alacağız ve bunları ziyaret ettiğimiz yerlerde paylaşacağız. Şanlıurfa öteki günde Mardin ziyaretlerini gerçekleştireceğiz. Daha sonraki hafta da Adana, Hatay ziyaretlerimiz olacak" diye konuştu.

SURİYE KONUSUNDA KRİTİK SINIR 17 KEZ AŞILDI

2011'in Mart ayında Suriye'de başlayan savaşın 4 yılını yaşadığımızı belirten Öztrak şunları söyledi:"Şam'da Emevi Caminde namaz kılma heveslerinin açıklanmasının üzerinden bir değil iki değil tam 27 ay geçti. Onbinlerce Suriyeli yaşamını yetirdi, milyonlarca Suriyeli yerinden yurdundan oldu yine bizim ülkemizdede bu olaylar yüzünden vatandaşlarımız yaşamlarını yitirdiler. Bu süreçte üzülerek belirtmeliyimki bugün Türkiye'yi yöneten kadronun çok büyük sorumluluğu var. Resmi rakamlara göre ülkemizde Suriyeli sayısı 1 milyon 700 bine dayanmış vaziyette, gayri resmi rakamlara göre bu sayı 2 milyonu geçiyor. Kritik sınır ilan edilen 100 bin sığınmacı sayısı tam 17 kez aşıldı. 100 bin kırmızı çizgimizdir dendi, şuanda 2 milyona dayanmış durumda Suriyeli sığınmacıların sayısı. Suriye sorunu ülkemizi uzun vadede etkileyecek ekonomik, siyasal ve güvenlik boyutlarıyla karmaşık bir sorun oldu. Güney sınırlarımız radikal örgütlerin yaşam alanı haline geldi. Suriye Sınırımız Peşaverleşti, perfore sınır haline geldi. Ülkemiz sınırları içinde kayıp bir kuşak oluşma riski her geçen gün artıyor. Ülkemize gelen Suriyelilerin 500 bini okul çağında, bunların sadece 175 binine eğitim verilebiliyor. Sağlanan eğitim yetersiz, bu ülkemizde ilerde büyük bir sosyal yaraya dönüşebilir önlemleri şimdiden almak zorundayız."

SURİYE VE IRAK'TAKİ GELİŞMELER NEDENİYLE KAYIP ÇOK YÜKSEK

Savaş nedeniyle ülkemizin, bölgemizin ve Gaziantep'in kaybının büyük olduğunu söyleyen Öztrak konuşmasına şöyle devam etti:" Suriye ekonomimiz açısından da ciddi bir risk unsurudur, her ne kadar Suriye'deki iç savaş bu ülkenin talep yapısını değiştirmiş, bölge illerinin ve Gaziantep'in bu ülkeye ihracatını artırmış olsa da Savaş nedeniyle ülkimizin, bölgemizin ve ilin kaybı büyüktür. Savaştan önceki durum devam etseydi ülkemizin Suriye'ye yapacağı ihracatın 2011-2014 arasında 10,5 milyar dolar olabileceği anlaşılmaktadır. Oysa bu dönemde ülkemizin Suriye'ye olan ihracatı 4,5 milyar dolar olmuştur. Ülkemizin 6 milyar dolarlık bir kaybı var, bu durum yalnızca Suriye için geçerli. Bu durumdan Gaziantep'e düşen payda 150 milyon dolarlık bir ihracattan yararlanamamaktır. 2014 yılında Gaziantep'ten Irak'a yapılan ihracat düşmüştür 2014'de 14,2 milyar dolar olacakken gerçekleşen 10,7 milyar dolar olmuştur. Irak'taki terör nedeniyle Türkiye'nin kaybı 3,5 milyar dolar seviyesindedir, Gaziantep'in kaybı ise 750 milyon dolardır, 2014 döneminde Suriye ve Iraktaki karışıklığın Gaziantep ekonomisine potansiyel ihracat cinsinden kaybı 900 milyon dolardır. Bunların yarattığı istihdamı ve faliyet hacmini düşünürseniz kayıp gerçekten çok yüksektir."

GAZİANTEP'TE İŞLER İYİ GİTMİYOR

Gaziantep'e gelmeden önce yaptığı araştırmalar neticesinde Gaziantep'teki iş dünyasının da iyi bir durumda olmadığını ifade eden Öztrak, "Arkadaşlar buraya gelmeden önce iş dünyasında işler nasıl gidiyor diye bir takım araştırmalar yaptım. Tek bir rakam bile geçtiğimiz sene Gaziantep'te işlerin hiç de iyi gitmediğini gösteriyor. 2014 yılında Gaziantep'te protesto edilen senet tutarı yüzde 66 artmıştır geçen yıla göre ve 191 milyon lira Türk lirasına çıktığını gösteriyor. Tüm Türkiye'de protesto edilen senet sayısındaki artış yüzde 10, Gaziantep'te ise yüzde 66 yedi kat artmıştır. Gaziantep'te Suriyelilerin gelişine paralel bina ve konut fiyatlarında artışlar olduğu saptanmıştır. Bu elbette ev ve dükkan sahipleri için olumlu ancak kiracı sabit gelirli vatandaşlarımızın ve küçük esnafımızın bu durumdan kötü etkilendiği bilinmektedir. Son dönemde işsizlikte de ciddi bir artış olduğu ifade edilmeye başladı. 6 bin kişiye yakın en son bir iki ay içinde işçinin işini kaybettiğine ilişkin duyumlar var" diye konuştu.

TÜRKİYE 16 MİLYAR DOLAR KAYBETTİ

Türkiye'nin önündeki fırsatları değerlendiremediğini de söyleyen Öztrak, "Türkiye, önündeki fırsatları değerlendiremedi. Dünya Bankası verilerine göre bölgede çıkan çatışma ve savaşlar Türkiye'nin bu ülkelerle ticaretini geliştirememesi her bir vatandaşımız milli gelirden daha az pay almasına neden oldu. Dolayısıyla Türkiye, hükümetin bölgedeki yanlış politikaları nedeniyle herbirimiz 210 dolar kaybetmişiz yıllık olarak bunu nufusla çarparsanız ülkenin kaybı 16 milyar dolar eder " dedi.

BELEDİYELERİN BÜTÇEDEN ALDIĞI PAYI ARTIRIN

Hükümetede seslenen Öztrak, önümüzdeki 5 aylık süreçte bölgede atılması gereken adımları sıraladı. Öztrak, "Suriyeli göçmenlerin kayıt altına alınmasını hızlandırın, sadece gelenleri değil beraberinde getirdikleri kara taşıtlarınıda kayıt altına alın,Suriyeli göçmenlerin yoğun yaşadığı illerde belediyelerin bütçeden aldığı payı artırın , göçmenlerin yoğun olduğu illerde ihtiyaç olduğu halde sağlık ve eğitim harcamalarına hız verin, Gaziantep ve Kilis gibi illerimizde konut arzını artıracak tedbirleri alın yeni imar alanları açmayı yerel idarelerle planlayın, kaçakçılık ve kayıtdışılıkla etkin mücadele edin, ihracatçıların artan ulaşım maliyetlerini düşürecek adımlar atın, Irak sınırında yeni gümrük kapılarını açın, GAP'ın sulama yatırımlarını artırın" diye konuştu.

BU AYIPTAN KURTULMAK ZORUNDAYIZ

Geçtiğimiz günlerde yaşanan yangında yaşamını yitiren Suriyeli 3 vatandaşın kayıtdışı çalışmasına da değinen Öztrak, "İş güvenliği nedeniyle yaşamını yitiren insanların sayısını söyledik, malesef bu bir dünya rekoru, insanları topraklarında para kazanamaz hale getiriyorsunuz, sonra ellerine kredi kartlarını veriyorsunuz, onuda tükettirip borca batırıyorsunuz, ondan sonrada güvenliği olmayan işlerde tehlike altında bu insanları çalıştırıyorsunuz. CHP olarak en önemli önceliğimiz bu ülkede insanların kaliteli iş güvenliği olan istihdama kavuşmasıdır, bunun için önemli politikalarımız vardır" dedi.

CHP HEYETİ GTO'YU ZİYARET ETTİ

CHP heyeti basın toplantısının ardından Gaziantep Ticaret Odası'nı ziyaret etti. Öztrak, Gaziantep'in devlete ihtiyacı olmayan sayılı illerden biri olduğunu kaydetti.

Öztrak, kentte müthiş bir girişimci potansiyeli olduğunu belirterek, "Müthiş bir uyum potansiyeli var. Biz bir istikrar tedbiri uygulamaya başladığımızda en hızlı geri dönüşü Gaziantep'ten almışızdır. Doğru ilacı verdiğimiz zaman en başta şahlanan illerden biri Gaziantep olmuştur. Ama ne yazık ki Gaziantep benim son dönemlerde görebildiğimi kadarıyla önü açılan değil, aksine çelmelenen bir kent haline gelmiştir. Devletten bir şey beklemiyor, yeter ki gölge etmesin. Ama çok fazla Gaziantep'e gölge ediliyor. Bir dönem Gaziantep'e turist olarak gelen Suriyeliler, şimdi sığınmacı olarak gelmektedir. Bir dönem Gaziantep'e para getiren turistler, şimdi para götüren olmuştur. Tabi ki bu imkanları kendilerine sağlayacağız" dedi.

OYUNUN KURALLARININ BELLİ OLMASI LAZIM

Her şeyden önce herkesin kendini güvende hissetmesi gerektiğini ifade eden Öztrak, "Herkes kendini bir hukuk devletinde olduğunu ve hakkını bağımsız mahkemelerde arayabileceğini bilmesi lazımdır. Oyunun kuralları belli olması lazım. Oyunun kuralları birileri için farklı, başka birileri için çok daha farklı yani onları caydıran bir düzen olmaması gerekir. Rekabet çok önemlidir. Uluslararası alanda da rekabet var yani yarışmacı olabilmek. Yarışırken de tabi ki kuralları devlet belirler. Ama her bir yarışmacı için ayrı ayrı değil. Her yarışmacı için aynı kurullar olmalıdır. Herkes malını, canını ve kanını güvende hissetmeli. Bilmeli ki başı sıkıştığı zaman hakkını mahkemelerde aramalıdır" diye konuştu.