Eczacılar Odası Başkanı, CHP Şehitkamil Belediyesi eski Meclis üyesi İrfan Demirci, CHP'nin Gaziantep'teki başarısızlığını tek başına yönetimlere yüklemenin doğru olmayacağını, başarısızlıkta CHP'nin yerelde örgütsel anlamdaki değişimi yakalayamaması, tabanla, kentin bileşenleriyle olan ikişkisini kaybetmesi ve halka dokunamamasının önemli rolünün olduğunu söyledi. Demirci, "Ak Parti'nin yaptığı çok iyi bir iş var, halka çok iyi dokunabiliyor. Hem yoksullara dokunabiliyor, hem de kentin gelişmiş yerlerine" dedi.

CHP GAZİANTEP'TE YÜZDE 70'E YAKIN OY ALDI

Eczacılar Odası Başkanı, CHP Şehitkamil Belediyesi eski Meclis üyesi İrfan Demirci ile CHP'nin Gaziantep ölçeğinde başarısızlığını ve nedenlerini konuştuk. Demirci, Gaziantep'in geçmişine baktığımız zaman sol veya sosyal demokrat partilerin çok ciddi oylar aldıklarının görüleceğini belirterek, "Gaziantep'te 1977'de CHP'nin aldığı oy yüzde 67-70'e yakın. Yani CHP böyle bir oyla Gaziantep'te seçimi kazanıyor. 12 Eylül'de sonra CHP çok da gerilerde kalmıyor. Bir süre sonra bakıyorsunuz CHP bu kentte ciddi anlamda gerilemeye başlıyor, Türkiye ortalamasının üstünde oy aldığı bir kentte artık Türkiye ortalamasının altında oy alan bir hale geliyor. CHP neden başarısız, Ak Parti niye başarılı. İki taraftan bakmak lazım" dedi.

CHP HEM VAROŞLARA HEM DE KÜLTÜRLÜ KESİME DOKUNAMIYOR

Eski rakamlar ortadeyken, bugün CHP'nin Gaziantep'te Türkiye ortalamasının altında oy almasının nedenlerinden bir tanesinin yerelde örgütsel anlamdaki değişimi yakalayamaması, tabanla kentin bileşenleriyle olan ikişkisini kaybetmesi, uzaklaşması olduğunu belirten İrfan Demirci, "CHP hem kentin varolaşları, hem de kentin gelişmiş, bölgelerinde de halkla yakınlığı, ilişkileri, iletişimi kaybediyor, halka dokunamıyor. Yani ne varoşa dokunabiliyor, yaklaşabiliyor ne de kentin gelişmiş bölgelerini yakalayabiliyor, dokunabiliyor. İzmir, Adana, Mersin örneğine baktığınız zaman, buralarda kentlerin gelişmiş ekonomik ve kültür seviyesi yüksek olan yerlerinde CHP farklı bir şekilde öne çıkarken Gaziantep'te ise hem kentin geri kalmış, yoğun göç almış yerlerinde, hem de kentin gelişmiş bölgelerinde CHP başarıyı yakalamıyor. CHP Gaziantep'i diğer bölgelerden ayıran en önemli özelliklerin başında bu geliyor. Demekki CHP Gaziantep'te hem değişimi yakalayamamış, hem de kendini bu kentte hissettirememiş" diye konuştu.

AK PARTİ BUNU ÇOK İYİ YAPIYOR

CHP'nin Gaziantep'te gerilemesinin uzun süreden beri devam ettiğini dile getiren İrfan Demirci, "Bu 20-30 yıldan beri gelen bir durumdur. Bence bunda 3 belediyenin de elimizde olduğu dönemde, yerel iktidar olduğu dönemde, yanlış politikalar nedeniyle halka uzak kalmanın getirdiği bir sonuç olabilir. CHP neden geri kalıyor, neden Ak Parti Gaziantep'te 3 seçimdir diğer illerin üzerinde oy alıyor. Ak Parti'nin yaptığı çok iyi bir iş var, halka çok iyi dokunabiliyor. Halkla dokunma işini çok iyi yapıyor, hem yoksullara dokunabiliyor, hem kentin gelişmiş yerlerine. Demekki Gaziantep'te bu işi çok daha iyi yapabiliyorki Türkiye ortalamasının çok üzerinde oy alıyor. 2011 seçimlerinde, Türkiye ortalamasının üzerinde, yüzde 13 fazla oy aldı. Son seçimde Türkiye'de yüzde 43, Gaziantep'te yüzde 54 oy aldı" dedi.

AK PARTİ YOKSULLUĞU ÇOK İYİ YÖNETİYOR

Sanayileşmiş, belli gelenekleri olan bir kentte Ak Parti'nin aldığı oy oranının gerçekten ilginç bir sonuç olduğunu dile getiren Demirci, "Ak Parti'nin seçim başarısına baktığınız zaman yoksulluğu çok iyi yönettiğini görüyoruz. Yani insanlarda gelecek korkusu, gelecek endişesi, işini, aşını, ekmeğimi kaybederim korkusu yoksulu yönetmedeki en büyük başarı. Gaziantep sanayileşmiş bir kent. Yüzbinlerce işçisi olan bir kent. Bugün Türkiye'de sendikalı işçi sayısı geriledi, her taraf taşeron işçilerle dolu. İnsanlar gelecek korkusu, işimi, aşımı, ekmeğimi kaybederim korkusu olmazsa, iş güvensizliği tedirginliği yaşamazsa, istikrarı ister, işini aşını varlığını korumak, mevcudiyetini korumak ister. Gelecek korkusundan AKP'nin yanından ayrılamıyorlar" dedi.

BU HALK CAHİLDİR DİYEMEZSİNİZ

CHP'nin Güneydoğu konusundaki politikalarını eleştiren Demirci şunları söyledi:"CHP sol bir parti, sosyal demokrat bir parti. Siz emeğe, özgürlüklere, insan haklarına, Türkiye'nin kanayan yarası olan Güneydoğuya bu konuda sahip çıkmazsanız, bu konuda birşeyler söylemezseniz, bu konudaki politikalarınızı açık yüreklilikle ortaya koymazsanız, insanlarda sizden uzaklaşıp gider. Bugün Güneydoğunun birçok kentinde yok denecek kadar oylar almışsınız. Muhafakazar kesimin içinde yoksunuz, yalnızca gelecek endişesi olmayan, okumuş yazmış kültürlü bir yapının içinde varsınız. Siz sosyal demokrat bir partiyseniz emeği, işi, aşı, insanı toplumu ön plana çıkartacak politikaları konuşmak zorundasınız. Utangaç bir şekilde konuşamazsanız, insanlar sizden uzaklaşır. Bu halk bizi anlamıyorda diyemezseniz, bu halk cahildir, o zaman kendinize başka bir halk seçim. Halkımız bu, ülkemiz bu."

MERKEZ SAĞDA BİR PARTİ YOK

'CHP olarak şapkamızı önümüze alıp düşünmeliyiz' diyen Demirci, "Bu arada CHP Genel Başkanı'nın da hakkını vermek lazım. Sağa yakın adaylarla seçime gitti. Türkiye'de muhafazakar bir parti var, milliyetçi bir parti var, Kürtlere hitap eden bir parti var, ama merkezde sağ merkezde, demokrat merkez dediğimiz bir parti yok. CHP de bunun sıkıntısını çekiyor. Hem sol, hem de sağ merkez seçime de mış gibi yapmak zorunda bunu Hatay'da yatı, bunu Ankara'da yaptı. Bu da parti içinde sıkıntılara yol açtı. Türkiye'nin temeldeki sıkıntılarından biride merkezdeki bir sağ partinin olmayışıdır diye düşünüyorum" dedi.

ADAYLAR ERKEN TESBİT EDİLMELİYDİ

2014 seçimlerine giderken CHP-Ak Parti arasında geniş bir makas olduğunu hatırlatan Demirci şöyle devam etti:" "Çok geride olduğumuz bir oy oranıyla yani yüzde 60-yüzde 20 ile seçime giriyorsunuz, burada gerçekçi olmanız lazım, daha rasyonel politikalar ortaya koymalıyken, siz CHP adaylarını çeyrek kala belirlediniz. Bu doğru değil. Burada adayları suçlamak doğru değil. Burada da örgütsel bir kararlılık sergilemek gerekiyordu, örgüt ciddi bir karar verecekti, belediye meclis üyeliği içinde, belediye başkan adaylığı içinde çok daha erken bir tarihte adaylar tesbit edilmeliydi. Eylül-Ekim tarihlerinde il, ilçe kararlılığını ortaya koyacak ve adayların belirlenmesi için örgütle tabanın ortak adaylarıyla seçmenin karşısına çok önce çıkmak gerekiyordu. Ama çok dar bir zamana sıkıştı. Belediye meclis üyeliği seçimleri inanılmaz derecede kırıcı geçti. Örgütsel kararlılık, örgütsel hiyerarşi geride kaldı. Yani izlenerek, politikalar yürütülmeye çalışıldı, buda dağınıklığı doğurdu ve siz zaten geridesiniz. Geride olduğunuz dönemde projelerinizi nasıl anlatacaksınız."

AKİL İNSANLAR MÜDAHİL OLMALIYDI

Burdur Eczacılar Odası Başkanı'nın seçimlerden 6 ay önce açıklandığını ve seçim sürecinde dokunmadığı insan kalmadığını ifade eden İrfan Demirci, "Ve iki dönemdir Ak Parti'nin kazandığı Burdur'da CHP'li arkadaşımız kazandı. 1 milyon 100 bin insanın oy kullandığı Gaziantep'te her kesime hitap etmek, herkesi kucaklamak lazım. O anlamda da doğru iradeyi ortaya koymak gerekir. Yalnızca örgütü suçlamak doğru değil. Bu kentte CHP içinde görev alması gereken insanlar var. Bunlara akil insanlar diyoruz. Bu akil insanların da akil gibi davranması gerekiyor. Yalnızca kendi ikballeri için değil, susarak görmezden gelerek, yok sayarak, davranış sergilemek, akillerin davranış tarzı değil. Müdahil olmaları gerekir. Ben yıpranmayayım, uzak durayım, bir sene sonra şu olacak bu olacak, tavırları da parti içi kayıbın nedenlerinden bir tanesidir. Madem bu partiyle bir yerlere gelmişsiniz, belli bir noktalara taşınmışzanız, bu partide ciddi bir emek sarfetmek, çaba göstermek, ağırlığınızı koymak zorundasınız. Ama kavganın içinde yer almıyorsanız, ya da kavganın bileşenlerini biraraya getiren o disiplini ortaya koyacak sistemin içinde olmuyorsanız ikiside aynı şey benim için. Partide o anlamda ili, ilçeyi suçlayarak bir yere varamazsınız, akil insanlarında bu işte yükü vardır" diye konuştu.

CHP BU OYLA 1.5 MİLLETVEKİLİ ÇIKARIYOR

'Mahalli seçimler genel seçim olsaydı CHP Gaziantep'te 1.5 milletvekili çıkarırdı' diyen Demirci, "Bu saatten sonra CHP, emeğin, sol değerlerin, işçinin, köylünün tarlasında, fabrikasında, öğrencinin yanında, gezi ruhlarıyla, toplumun her katmanıyla beraber olabilmeli. CHP kendi gündemini yaratabilmeli. Yerelde de bu örgütün çok ciddi revizyona ihtiyacı var. Bu kentte bu partide olmayan insanların bu pariye gelmesi için çaba sarfedilmeli. Örgütsel yapıları değiştirmediğiniz müddetçe sizinde burada başarıyı yakalayabilmeniz mümkün değil. Bunun içinde seçim süreci kongreler süreci başlayacak. Bu süreçte bu insanların yeni yapılanmayla, yeni düşüncelerin bu partiye katılması gerekir. Eğer değişim olmazsa, 2009'da gördük, 2011'de gördük, 2014'te gördük, bu anlayışla önümüzdeki seçimlerde de farklı bir sonuç alamayız" şeklinde konuştu. Meral KINACILAR