Engellilerin toplu yaşam alanlarına, binalara, sağlık kurumlarına, parklara, bahçelere, tüm açık ve kapalı alanlara erişimlerinin yapılmasıyla ilgili süre 7 Temmuz'da son buluyor. Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü, bu tarihten itibaren engellilerin erişimine uygun olmayan tüm kamu kurum ve kuruluşlarına ceza yazacak. Engelli rampası, engelli otoparkı, çok katlı binalarda engelli asansörü, engelli tuvaleti, kapı genişliği, pencere yüksekliği gibi engellilerin erişimine uygun olmayan tüm binalara 5 bin lira ile 25 bin lira arasında ceza kesilecek.

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü İsmet Zor, yönetmelikteki şartların çok ağır olduğunu, ancak seçim sürecine girildiğinden ve meclis tatil olduğundan dolayı, yönetmelik değişiminin mümkün olmadığını belirtirken, kurum ve kuruluşları en azından eksiklikleri tespit edip, bakanlıklardan ödenek istemeleri konusunda uyararak, "En azından yarın cezalar kesildiği zaman kişisel sorumluluktan kurtulmuş olurlar" dedi. Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Hasan Alan da yönetmelik şartlarının ağırlığından yakınarak, "50 madde var. Bire bir uygularsak binalar 4 duvar kalır" dedi.

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü İsmet Zor, 2015 Yılı III. Dönem İl Koordinasyon Kurulu toplantısında engellilerin toplu yaşam alanlarına erişimiyle ilgili konuyu gündeme getirerek müdürleri uyardı. İsmet Zor, "binadan, kaldırımdan, yoldan şikayet geldiğinde veya biz herhangi bir denetime gittiğimizde ikaz etmeden ceza kesmek zorunda kalacağız. Kamu kurumlarının ödenek sorunlarını biliyorum. Kamu kurum yönetici ve diğer yöneticilerin kendi kurumlarıyla ilgili eksiklikleri tespit edip, keşifleri çıkartıp bakanlıklardan ödenek taleplerini isterlerse yarın cezalar kesildiği zaman kişisel sorumluluktan kurtulmuş olurlar" dedi.

ALMANYA'DA BİLE YÜZDE 35

Kanunun 2005'te yayınlandığını, en son 2013 yılında bir yönetmelik çıktığını belirten İsmet Zor, Yönetmelikte birtakım değişiklerin yapılmasını istediklerini dile getirerek, "Ancak seçim sürecine girdik. Meclis çalışmıyor, bakanlıklar aktif değil. Bu yönetmelik değişikliğinin kısa vadede olacağını sanmıyorum. Bunun için herkes kurumuyla ilgili eksiklikleri tespit edip ödenek istesin. Yönetmelik çok ağır. Örneğin İlimizde 1000'in üzerinde okul var. Kapı genişliği 90 cm haline gelmeli. Ancak 80 cm. Bu yönetmeliğe göre okullar komple elden geçmeli. Yönetmeliğin olmazsa olmaz koşulları çok ağır tutulmuş. 20 metrerakelik bir eczanede engelli tuvaleti isteniyor. Almanya'da bile yüzde 35 erişilebilr binalar. Biz yönetmeliklerde değişiklik yapılarak asgari koşulların yerine getirilmesini istedik. Örneğin rampa, asansör önemli" diye konuştu.

MECBUREN CEZA KESECEĞİZ

'Bakanlık ceza kesme konusunda ısrarcı' diyen Zor, "Genel denetimde veya şikayet geldiğinde ceza kesmek zorundayız. Dikkat edilmesi gereken öncelikli hususlar engelli rampası olmak zorunda. Her rampa olmuyor. Engelli otoparkı olmalı, çok katlı binalarda asansör, engelli tuvaleti bunlar olmazsa olmaz koşullar. Tekerlekli sandalye için kapının belli bir genişliğinin olması lazım. Engelli araçları 80 cm'den geçebiliyor ancak akülü araçlar için kapının 85 cm olması gerekiyor. Şikayet gelirse eksiklikler tespit edilirse kaçar yolu yok, mecburen ceza keseceğiz" dedi.

YENİ YAPILAR DA DİKKAT ETMİYOR

Zor, yeni yapılan binalarda erişilebilirliğe dikkat edilmediğinden yakındı. Zor, Büyükşehir Belediyesi binasının engelliler için erişilebilir olduğunu belirtirken, İlçe belediyelerini denetlemediklerini söyledi.

VALİ YARDIMCISI:CEZALAR KESİLMEYE BAŞLANMALI

Vali Yardımcısı Cemalettin Özdemir, bu sorunun çağdaş ülkelerde çözülmemesininin ülkeler için bir ayıp olduğunu belirterek, "Nasıl mesafe alırız, toplumu nasıl bu ayıptan kurtarırız hep beraber seferberlik anlayışı içerisinde hareket etmemiz gerek. Bu tarih uzatılmadan, hiç tereddüt etmeden para cezaları kesilmeye başlanmalı diye düşünüyorum" dedi.

BİNALARDA SADECE 4 DUVAR KALIR

Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Hasan Alan ise yönetmelikte 50 madde olduğunu belirterek, "Bire bir riayet ettiğimiz takdirde binalarda sadece 4 duvar kalıyor. Büyük bir maliyet gerektiriyor. Sıkışmış vaziyetteyiz. Tamam binaların, okulların girişine engelli rampası, engelli tuvaleti, engelli asansörü yapılmalı. Ama diğer türlü eleman sayısı da yeterli değil" dedi.

VALİ YARDIMCISI:GEVŞETMEYİN

Vali Yardımcısı Özdemir, "Yönetmeliğin uygulanabilir hale getirilmesi için gözden geçirilmesi gerekir. Yönetmeliği kendimiz gevşetmeyelim. Belki bazı kurumlarımız hepsini yapabilecek duruma sahiptir" dedi. milli Eğitim Müdürü Mustafa Yanmaz ise, yönetmeliğin bundan sonraki projelerde uygulanabileceğini belirterek, "Yeni projelerde standartlar var" dedi. Meral KINACILAR