Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü (DKMP) yaban hayvanı yerleştirme çalışmaları kapsamında yetiştirdiği 28 adet ceylanı, bir asır önce yok olduğu Iğdır ve Aralık ovalarına göndererek tabiata bıraktı.

Ceylanların tabiata yeniden yerleştirilmesi projesi kapsamında ilk yerleştirme çalışması 2005 yılında Şanlıurfa ilinde başlatıldı. Bu kapsamda Gölpınar üretme istasyondan alınan 86 adet ceylan markalanarak Şanlıurfa Payamlı mevkiinde tabiata salınmıştı. Yaban hayvanı üretme ve eskiden yaşadıkları alanlara tekrar yerleştirme çalışmalarını hız kesmeden devam ettiren Orman ve Su İşleri Bakanlığı bu kapsamda Gaziantep Erikçe üretme istasyonunda ürettiği 28 ceylanı yaklaşık bir asır önce yok olduğu Iğdır ve Aralık ovalarına gönderdi.

TABİATA SALINAN CEYLANLAR VERİCİLİ TASMALAR İLE TAKİP EDİLİYOR

Iğdır ovasında bulunan Kazım Karabekir Tarım İşletmesi arazisine gönderilen 28 ceylan bir aylık uyum sürecinin ardından özgürce yaşayacağı tabiata bırakılacak. Ayrıca uyum sürecinin ardından tabiata salınacak bu ceylanlar GPS-GSM vericili tasmalar ile takip edilecek. Önümüzdeki günlerde 30 ila 40 ceylanın daha nakledilmesinin düşünüldüğü alanda koruma, kontrol ve izleme çalışmaları devam edecek. DHA