Şıhcan'da, Şahinbey İş Merkezi'nde bulunan tekstil atölyesinde çıkan yangında 3 Suriyeli işçi, öldü 4 Suriyeli işçi ise yaralandı. Yangınla ilgili olarak konuşan çevre esnafı, iş merkezindeki yangınla ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Esnaf, yangın merdiveninin bulunmamasının yanısıra, yangına müdahale etmek için gelen itfaiye araçlarının parkomatlar yüzünden dakikalarca sokağa giremediğini öne sürerek, "İtfaiye geldi, yaklaşık bir 10-15 dakika araç parklarından dolayı içeriye giremedi, belki de oradan 3 ölü çıkmazdı, iş merkezinin önüne parkomat vermişler, her taraf dolu olduğu için itfaiye içeri girmekte zorlandı" iddiasında bulundular.

TEK SUÇLU İŞYERİ SAHİBİ DEĞİL

Tek suçun dükkan sahibine kesilmemesini isteyen esnaf, "Yangın saat 17. 30 civarında çıktı 18.00 gibi çevredeki esnafların zarar görmemesi için elektrikleri kestiler. Bu durum neticede bir Türk'ün başına gelse de aynı tepkiyi verirdik. Suriyelinin başına gelse de aynı tepkiyi verirdik çünkü biz insanız. İnsanlar bir ekmek parası kazanmak için Suriye'den kaçıp Türkiye'ye sığınıyorlar, oradada ekmek parası kazanmak için alın terlerini akıtırken, feci şekilde yanarak ölüyorlar. Yangındaki esas ihmalkarlık bizim Büyükşehir Belediyemizin Parkomatlarında. İtfaiye geldi, yaklaşık bir 10-15 dakika araç parklarından dolayı içeriye giremedi, belkide oradan 3 ölü çıkmazdı iş merkezinin önüne parkomat vermişler, her taraf dolu diye kimse içeri giremedi. Belediyemiz 2 liraya çok mu muhtaç, bu 2 lira için insanların canına kıydı? Bugün bizim sektörümüzde yalnızca Gaziantep'ten 2 bin kişi ekmek yiyor. Bir karar verilirken biz esnaflarda düşünülsün, işyeri sahibinin günahı olduğunu düşünmüyoruz. Burada bir suçlu aranıyorsa tek suçlu Gaziantepli işveren değil. Suçlu arıyorsak biz Türk toplumu olarak suçluyuz" dediler.

ÖMER BENLİ ( ÇEVRE ESNAFI)

"ÖLEN 3 CANIN HESABINI KİM VERECEK? "

"Yangın çıktı 25 dakika içinde itfaye geldi. Yangın çıktığında zaten işyerlerinin boşalma zamanı olduğu için trafik yoğundu. Buraya bir parkomat olayı yaptılar o çok yanlış. Onların parkomatları yüzünden burada 3 can öldü burada ölen 3 canın hesabını kim verecek? Parkomata izin veren mi? Parkomatçı mı? Yoksa aracını oraya bırakan mı?Bu ülkede işçi hakları düzenlenmeli ve koşullarıda iyileştirilmeli binalara yangın merdiveni zorunlu olmalı. Hükümetimiz Suriyelileri ülkemize getirirken biraz daha duyarlı olmalıydı dilimizden, rengimizden anlamayan insanlar bizim işlerimizi yapıyorlar bizim yapmadığımız hatayı onlar yapınca biz mesul oluyoruz bu durum bizi kötü etkiliyor. Burada bir suçlu aranıyorsa tek suçlu Gaziantepli işveren değil. Suçlu arıyorsak biz Türk toplumu olarak suçluyuz bu insanlara belki iyilik yaptık ülkelerindeki savaştan kaçanlara kol kanat gerdik ama bu çalışan insanların hepsine ne bir eğitim verdik ne başka birşey . Bu tür durumlar inşallah bir daha yaşanmaz."

METİN AĞCABAY ( ÇEVRE ESNAFI)

" ORADA ÖLEN 3 CANDI "

"Yangın saat 17. 30 civarında çıktı 18.00 gibi çevredeki esnafların zarar görmemesi için elektrikleri kestiler. Kesintilerden dolayı dükkanlarımızı kapatırken zorluk yaşadık çünkü çarşıdaki çoğu dükkanının darabası elektrikli. Bizim mağduriyetimiz var ama bir yere kadar bizim esas üzüldüğümüz nokta orada ölen 3 candı. Bu insanlar ister Suriyeli olsun, isterse Türk olsun neticede insanlar. Olay zamanında akıttıkları alın terleriyle evlerine ekmek götürmek için ordalardı. Yangının neyden dolayı çıktığını bilmiyorum, binanın yangın merdivenide yoktu."

ALİ YILDIZ (ÇEVRE ESNAFI)

"BİNANIN YANGIN MERDİVENİ DAHİ YOK"

"Yangının çıktığı işyerinde çalışan işçilerin tamamına yakını Suriyeli işçi kardeşlerimizdi. Bizler olayı duyduk çok üzüldük. Bu durum neticede bir Türk'ün başına gelse de aynı tepkiyi verirdik Suriyelinin başına gelsede aynı tepkiyi verirdik çünkü biz insanız. İnsanlar bir ekmek parası kazanmak için Suriye'den kaçıp Türkiye'ye sığınıyorlar ordada ekmek parası kazanmak için alın terlerini akıtırken feci şekilde yanarak ölüyorlar. Ölümün Türkü, Suriyelisi olmaz hepsine Allah rahmet eylesin. Yangının neyden çıktığı bilinmiyor binanın bir yangın merdiveni dahi yok. Burada çıkan yangında bütün suçu işverene yüklemek doğru olmaz Suriyeliler çalışmasa evde otursalar sanki bundan daha mı iyi olacaklardı? Devletimiz Suriye konusunda dünyaya insanlık dersi verdi fakat bu adamlara çalışma izni vermediler. Bu insanlara bir çalışma izni verilseydi belkide bu durumlar yaşanmazdı."

KADİR BERK (ÇEVRE ESNAFI)

"EKMEK PARASI İÇİN ÇALIŞIYORLARDI"

" Yangın akşam üstü 17.30 sularında işyerinde işçilerin yoğun bir şekilde çalıştığı zamanda çıktı. Yangının başlangıç yeri binanın üst katında yer alan nakış atolyesinde sigara izmaritinden yada tekstilde ara işlerde kullandıkları tela denen bir madde var bundan dolayı aniden çıktığını söylüyorlar. Alevler çok çabuk yayıldı ilk baktık çocuğun biri camı açıp atladı o düştükten sonra ikinci bir çocukta kendini attı diğerleride zaten camda yarı baygın şekilde bekliyorlardı. Çevredeki esnaflar hemen toplanarak onları oldukları yerden kurtarmak için yere çuvallar koydular bıranda açtılarki atlayanlar kurtulsun diye branda ve çuvallara atlayanlar kurtuldu yalnız brandaya ilk atlayan arkadaş ayağını kırdı. Yangındaki esas ihmalkarlık bizim Büyükşehir Belediyemizin Parkomatlarında. İtfaye geldi yaklaşık bir on-onbeş dakika araç parklarından dolayı içeriye giremedi belkide oradan 3 ölü çıkmazdı iş merkezinin önüne parkomat vermişler her taraf dolu diye kimse içeri giremedi Belediyemizi 2 liraya çokmu muhtaç bu 2 lira için insanların canına kıydı. İtfaye geldiğinde 5 kişi baygın şekilde camda bekliyordu gelen itfaye hemen bunları ve içerde mahsur kalanları kurtardı. Binanın bir yangın merdiveni dahi yoktu. İçerde tam anlamıyla bir önlem alındığınıda sanmıyorum zaten hepimiz zor şartlar altında geçinen insanlarız. Suriyeli işçilerin yasal bir izni yoktu ama tek suç işverene yüklenmesin. Bu olanların hepsi bir ekmek parası için gerçekleşti herkesin vicdanlı bir şekilde düşünüp karar vermesi lazım."

AZİZ ÖNEK (ÇEVRE ESNAFI)

"SUÇU TEK KİŞİNİN ÜSTÜNE YIKMAMAK GEREK "

" Yangın çıktığı sırada itfaye trafiğe denk geldi o yüzden olay yerine yarım saat sonra geldi. İtfaye zaten direk olay yerine gelince arka taraftaki demirli balkonun oraya çadır açtı ve atlayanları kurtardı sonra erler içeriye girerek içerde dumandan zehirlenenleri kurtardılar. Yangının ara yerde dükkanda bulunan kırıklardan dolayı çıktığı söyleniyor. Burada bütün bu yaşananları tek kişinin üstüne yıkmamak gerek işyerinde Suriyeli çalıştıran insanlar gerçekten işçi bulamadıkları için bu insanları çalıştırıyorlar, bu insanlar öyle düşük ücretlerde almıyorlardı biz bu insanları çalıştırmazsak bu insanlar neyle uğraşacak neyle karınlarını doyuracaklar. Bu insanların buraya kadar gelmesinde suçlu bizler değiliz. Bunlar çalıştırılmasın diyorlarsa hepsini alsınlar kamplara götürsünler. Gaziantep'te ticaret söylenildiği kadarda iyi değil esnafın çoğu yanında Suriyeli çalıştırıyor diye ağır cezalar alıyor bu cezaları ödeyemeyince de işyerlerini kapatıyorlar. Bugün bizim sektörümüzde yalnızca Gaziantep'ten 2 bin kişi ekmek yiyor. Bir karar verilirken biz esnaflarda düşünülsün işyeri sahibinin günahı olduğunu düşünmüyorum." Haluk ŞAHİN