CHP Şehitkamil Belediye meclis üyesi Zeynel Güçyetmez, Gaziantep Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından, Metro'nun yanındaki 20 hektarlık alanın sosyal donatı alanından çıkarılarak yüksek yoğunluklu konut ve ticaret alanına çevrilmesiyle ilgili aldığı kararı yargıya taşıdı. Güçyetmez, "Bu revizyonla sağlıklı çevre ve sağlıklı yaşam için gerekli yeşil alanlar yok edilmeye çalışılıyor" dedi. Nöbetçi İdare Mahkemesi'ne başvuran, Güçyetmez, yürütmenin durdurulmasını istedi.

İPTAL EDİLSİN

Zeynel Güçyetmez, dava dilekçesinde, Şehitkamil İlçesi, Osmangazi Mah. N38-C4, 1/25 000 ölçekli, 20K, 21K, 20J ve 21J 1/5000 ölçekli nazım imar paftalarında, Gaziantep 100.Yıl Atatürk Kültür Parkı ve çevresi Kentsel Tasarım Projesi içerisinde sosyal donatı olarak tanımlanan yaklaşık 20 Hektarlık alanın, revizyon yapılarak konut, ticarete çevrilmesiyle ilgili kararın iptalini istedi.

BUGÜNE KADAR KORUNDU

Tamamı Sosyal Donatı olarak tanımlanmış ve bugüne kadar korunmuş olan bu alana, Gaziantep Büyükşehir Belediye Meclisinin 25.11.2015 tarih ve 746 sayılı 1/25 000 ve 1/1000 ölçekli nazım plan revizyonu karar işlemi ile yüksek yoğunluklu Konut ve Ticaret+Konut (TİCK) kullanımı önerildiğini belirten Zeynel Güçyetmez, "Yasa gereği Büyükşehir Belediyesince askıya çıkartılan plan revizyonuna karşı 21.02.2015 tarihli dilekçeyle tarafımdan itiraz edilmiştir. İtirazım Büyükşehir Belediye Meclisinin 14.01.2016 tarih ve 25 sayılı karar işlemi ile ret edilmiştir" dedi.

AYNI ALAN

Aynı alana ilişkin bu defa Gaziantep Büyükşehir Belediye Meclisi 11.02.2016 tarih ve 95 sayılı karar işlemi ile 1/1000 ölçekli uygulama imar plan revizyonu yapmak suretiyle, sosyal donatı alanının yapılaşmasına olanak sağlandığını belirten Güçyetmez, "Plan revizyonu adı altında yapılaşmaya açılmak istenen alanının, kent formundaki alansal büyüklüğünün ve önerilen yapı yoğunluklarının, planla alana önerilen nüfus için, İmar Kanunu uyarınca ayrılması zorunlu olan (sağlık, kültür, sosyal vb.) diğer mekansal gerekliliklerin yerine getirilmemesi, Plan hedefleri çerçevesinde sıralanan toplumsal ve ekonomik hedeflerden, planın, kentin mekansal yapısı üzerindeki eşitsizlikleri giderme ya da azaltmaya yönelik dönüştürücü etkin bir rol üstlenme niyeti taşımadığı, bireyin ve toplumun aktif ve pasif rekreasyonel ihtiyaçları olan eğlenme, dinlenme, görme, spor etkinlikleri gibi sağlıklı çevre ve sağlıklı yaşam için gerekli açık yeşil alanlar yok edilmeye çalışılıyor" dedi.

YENİDEN REVİZYON YAPILDI

11.02.2016 tarih ve 95 sayılı karar işlemi ile 1/1000 ölçekli uygulama imar plan revizyonu yapmak suretiyle, sosyal donatı alanının yapılaşmasına olanak sağlandığını belirten Zeynel Güçyetmez, "Bu revizyonla sağlıklı çevre ve sağlıklı yaşam için gerekli açık yeşil alanlar yok edilmeye çalışılıyor. İmar Kanunu uyarınca ayrılması zorunlu olan sağlık, kültür, sosyal vb. diğer mekansal gereklilikler yeterli değil" dedi.

ÇEVRE DÜZENİ PLANINA AYKIRI

Davaya konu işlemlerle, Çevre düzeni planına aykırı olarak yaklaşık 20 hektarlık yeşil alan (Sosyal Donatı) sistemi, konut ve TİCK kullanımı önerilmek suretiyle yüksek yoğunluklu yapılaşmaya açıldığını söyleyen Güçyetmez, "Bu revizyon çevre düzeni planı uygulama hükümlerine açıkça aykırıdır. Salt bu nedenle işlemlerin iptali gerekir. 1/25 000 Ölçekli nazım imar planı ilke ve esaslarına aykırıdır. Mülkiyet ve uygulama sorunları plan revizyonuna gerekçe oluşturmaz. Revizyon Yönetmelikte belirtilen ilke, esas ve standartlara uygun değildir. Kamu Yararı yoktur" diye konuştu. Meral KINACILAR