Türk Silahlı Kuvvetleri Müşterek Özel Görev Kuvveti ve Koalisyon Hava Kuvvetlerince Suriye'nin Türkiye sınırındaki Cerablus bölgesinde yürütülen Fırat Kalkanı Harekatı'yla terör örgütü DAEŞ'ten temizlenerek günlük hayatın eski haline döndürülmeye çalışıldığı ilçede, 3 yılı aşkın süredir adeta çürümeye terk edilen okullar onarılarak yeniden eğitime hazır hale getirilecek.

Elektrik ve suyun verildiği, fırınların ekmek üretmeye başladığı ilçede terör örgütü DAEŞ'in baskısıyla kapalı olan okulların tekrar eğitime açılması için sivil toplum kuruluşlarının desteğiyle çalışma başlatıldı.

Anadolu Platformu Başkanı Turgay Aldemir, Cerablus'taki yaşamı normale döndürmek için platform bünyesindeki İyilikder, Anadolu Kadın ve Aile Derneği (AKADDER) ve diğer derneklerle çalışmalar yürüttüklerini söyledi.

Yapılan gıda, giyim, hijyen yardımlarının yanı sıra ilçedeki insanlarla görüştüklerini ve DAEŞ döneminde sürekli baskı altında tutulan kadın ve çocuklara özel bir önem verdiklerini anlatan Aldemir, "Oradaki kadınlar 'Siz bize barışı ve huzuru getirdiniz' diyorlar ama bunu nasıl sürdüreceklerini bilmiyorlar. Bunu onlarla paylaşmamız lazım." dedi.

Aldemir, Cerablus'taki okulları ve onların "medrese" dediği yerleri incelediklerini ifade ederek, şunları kaydetti:

"Gördük ki ciddi bir eğitim yok. Okullar kapatılmış ve çürümeye terk edilmiş çünkü öğretecek bir öğretileri yok bunların (DAEŞ). Eğitim bir kültürü, birikimi gerektirir. Bunlar savaş makinesi olmak üzere, bu toprakların insanlarını katletmek üzere öğretilmiş bir çaresizliğin savaş aygıtları. Bunların bir medeniyet kurmak, bir eğitim oluşturmak, burada çocuğu genci geleceğe hazırlamak diye bir tasavvurları yok. İncelemelerimizde gördük ki okullar çürümeye terk edilmiş. Bizim Halep'te, İdlip'te, Azez'de, İyilik Okulları diye okullarımız var, sayısı 12. Bu konsepti Cerablus'a da taşımayı hedefliyoruz. Türkiye'nin tecrübesini, birikimini ve Suriyelilerle yürüttüğümüz bu tecrübeyi oralara yansıtmak istiyoruz."

- Amaç her okulu eğitime kazandırmak

Hedeflerinin ilçedeki her okulu eğitime açmak olduğunu vurgulayan Aldemir, "ZatenGaziantep Valiliğimizin de bu konuda çok yoğun çabaları var. El birliği yaparak askerin aldığı bu inisiyatifin eğitim, kültür, medya alanında Suriyelilerle birlikte arkasını tahkim etmek gerekiyor. Yoksa evet hastaneler hizmet veriyor. Türkiye her türlü imkanı sunuyor. Su ve elektrik oraya ulaştı ama oradaki gönül yaralarını, kültürel dezenformasyonu giderecek çalışmalara ihtiyaç var. Bunun için ivedilikle eğitimi oranın birinci meselesi yapıp çalışmamız gerekiyor." diye konuştu.

Aldemir, Türkiye'deki tüm sivil toplum örgütlerine de seslenerek Suriyelilerin kendi kültürel ortamını yaşayabileceği, Türkiye tecrübesini oraya taşıyan çalışmalara destek vermelerini istedi.

Turgay Aldemir, şunları söyledi:

"Özellikle kadınların eğitimi için bu konuda duyarlılık taşıyan, birikimi ve tecrübesi olan kuruluşlarımızla üniversitelerimizin destek vermesi lazım. Gençlerin eğitilmesi lazım. Gençlerin hepsinin elinde birer silah var. Silahın olduğu yerde kalem çalışmıyor, kitap okunmuyor. Bizim yeniden orada asayişin sağlanarak kitabın ve kalemin bilginin hikmete dönüşmesini sağlamamız lazım ki buralar yeniden bu coğrafyanın güven şehirleri olsun." AA