Fırat Kalkanı Harekatı'yla güvenli hale getirilen Suriye'nin Cerablus ve El-Bab ilçelerinde halkın yeni bir hayata başlaması için eğitimden sağğa, ticaretten güvenliğe kadar her türlü desteği sağlayan Türkiye, bölgede tarım ve hayvancılığın yeniden canlanması için de çalışıyor.

Cerablus ve El-Bab'ta tarım teşkilatının ayağa kaldırılması için koordinatör olarak görevlendirilen Gaziantep Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ekipleri, bölgede bir yandan yıllardır mücadelesi yapılmayan şap, koyun ve keçi vebası ile brusellaya karşı aşılama yaparken, diğer yandan da çiftçilere ilaçlamadan ürünlerinin satın alınmasına kadar birçok destekte bulunuyor.

Bugüne kadar 2 milyon liranın üzerinde destek ve hizmet sunulan bölgede, çiftçilerden 5 milyon 827 bin liralık destek alımı yapıldı.

TARIM BİNASI YAPILACAK

Gaziantep Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet Karayılan, söz konusu yerleşim birimlerinin iklimi, toprak yapısı ve ürün deseninin Gaziantep ile benzerlik gösterdiğini belirterek, "Cerablus'ta 546 bin dekar alanda arpa ve buğday başta olmak üzere kimyon, mercimek ve nohut, 140 bin dekar alanda ise Antep fıstığı, zeytin ve badem üretildi. 5 veteriner hekim köylerin neredeyse tamamına ulaşarak ocak-mart döneminde 11 bin 555 küçükbaş ve 2 bin 781 büyükbaşa şap, 10 bin 425 koyun ve keçiye veba aşısı yaptı. 150 ton gübre, 7 bin 200 fide, 52 ton kanatlı yemi, 7 bin 200 yumurtacı tavuk, 3 bin 200 litre tarım ilacı, 4 bin 650 fidan ile çeşitli tarım araçları dağıtıldı. 16 ton nohut ve 545 ton mercimek alımı yapılarak 827 bin lira ödeme yapıldı. Cerablus Mahalli Meclisi tarafından tarımın geliştirilmesi amacıyla 25 ton buğday tohumu ve 10 ton üre gübresi alınarak kar amacı gütmeden çiftçilere satışı yapılmıştır. Cerablus’ta çiftçilerimize daha iyi hizmet vermek amacıyla Bakanlığımız tarafından tarım binasının yapım çalışmalarına başlanmıştır." diye konuştu. (AA)