Gaziantep Vergi Dairesi Başkanı Erol Çember, düzenlediği basın toplantısında görevinden istifa ettiğini duyururken, 2014 yılının da vergi gelirleri açısından değerlendirmesini yaptı. 6552 sayılı yasa kapsamında 102 bin 242 adet mükellefin borcunu yapılandırmak için başvurduğunu belirten Çember, yapılandırılan borç miktarının 614 milyon 808 bin TL olduğunu söyledi.

Gaziantep'in vergi gelirlerindeki son 3 yıllık ve 5 yıllık artışının Türkiye ortalamasının çok üzerinde olduğunu belirten Erol Çember, "Keşke Türkiye'nin bütün illeri Gaziantep gibi Türkiye bütçesine ve Türkiye sanayisine bu denli güzel katkı koyabilse" dedi. Çember ayrıca mükelleflerin yasal haklarını bilmediklerini de vurguladı.

YENİ HİZMET BİNASI TAMAMLANDI

Vergi Dairesi Başkanı Erol Çember, hizmet binasının tamamlandığını, içinin tefrişatına başlandığını belirten baharda yeni hizmet binasının faaliyete geçeceğini söyledi.

210 GELİR UZMANI GÖREVE BAŞLIYOR

Personel noktasında sıkıntıları olduğunu ancak bir iki ay içinde bu sorunun da biteceğini söyleyen Çember, 210 tane gelir uzmanının göreve başlayacağını müjdeledi.

VERGİ GELİRLERİNDE 9.3 ARTIŞ VAR

6552 sayılı yasanın sonuçlarını Gaziantep açısından değerlendiren Çember, "2014 yılına damgasını vuran olay 6552 sayılı yasaydı. Bu yasayla vergi borcu olan mükelleflere ödeme kolaylığı getirildi. 9.3 civarında vergi gelirlerinde artış var, Türkiye ortalaması da bu oranda gerçekleşti. Asıl önemli husus vergi gelirlerindeki son 3 yıllık ve 5 yıllık artışlar. Son 3 yıldaki cari dönem gelirlerinde Türkiye'de yüzde 27 oranında artış olurken Gaziantep'te yüzde 35'lik artış oldu. Son 5 yıla baktığımızda ise Türkiye'deki yüzde 68'lik artışa karşılık Gaziantep'te yüzde 92'lik artış oldu" dedi.

KEŞKE HER İL GAZİANTEP GİBİ OLSA

Bu rakamların Gaziantep'in gerek sanayi, gerek ekonomi anlamında Türkiye'ye kattığı değerin her geçen gün artarak devam ettiğini ortaya koyduğunu belirten Çember, "Çünkü gerek 5. Organize Sanayi Bölgesinin faaliyete başlamış olması, gerek yapılan yatırımların hız kesmeden devam etmesi, gerekse Gaziantepli sanayicilerin sanayiden kazandıklarını yine sanayiye yatırarak, hem Gaziantep'in ekonomisine hem de ülke ekonomisine katkıda bulunmayı sürdürmesi. Bu rakamlar gösteriyorki yapılan bu çalışmalar vergi gelirlerine de doğrudan yansımakta, bu anlamda hakikaten keşke Türkiye'nin bütün illeri Gaziantep gibi ekonomi noktasında Türkiye bütçesine ve Türkiye sanayisine bu denli güzel katkı koyabilse" diye konuştu.

2014'TE 2 MİLYAR 969 MİLYON LİRA TOPLANDI

2014 yılı içerisinde toplanan vergi ve vergi dışı gelirlerin tamamının 2 Milyar 969 Milyon lira olduğunu, bunun 2 Milyar 745 milyon lirasının vergi gelirleri, geriye kalan kısmının ise vergi dışı gelirlerden oluştuğunu dile getiren Çember, "Tabi önemli olan taahhuk eden vergilerin tahsilata çevrilmesi. Gaziantep'te bu oran yüzde 90. Geçtiğimiz yıllarda taahhukun tahsilata dönüştürme oranı yüzde 90'ın çok daha üzerindeydi. Tabi burada 6552'nin etkisi var çünkü alınacak vergiler 18 eşit taksitle, 36 aya bölündüğü için vergi alacakları öteki yıllara yayılmıştır" dedi.

100 KİŞİDEN 42'Sİ BORCUNU YAPILANDIRDI

6552 sayılı yasa çerçevesinde Gaziantep'te 102 bin 242 adet mükellefin borcunu yapılandırmak için müracaat ettiğini söyleyen Çember, "Bunun 58 bin 509 adeti motorlu taşıtlar vergisi borcu trafik, plakaya dayalı işlemler için yapılan müracaatlar. 102 bin 242 mükellefin 614 milyon 808 bin borcu taksitlendirmek için vergi dairelerine müracaat ettiğini görüyoruz. Toplam borçlu mükellef sayısının ise yüzde 42'si müracaat etmiş. Bu da ciddi bir rakam" dedi.

ALNIMIN AKIYLA GÖREVİ BIRAKIYORUM

Son basın toplantısını yaptığını, görevinden istifa ettiğini söyleyen Çember, basın mensuplarına, vergi dairesinin hizmetlerinin kamuoyuna aktarılmasında göstermiş oldukları hizmetler için teşekkür etti. Çember, "Her zaman vergi dairesi başkanlığının yanında oldunuz. Bilgi aktarımını sağladınız. Teşekkür ediyorum. Görevimden istifa ediyorum. Bu aslında 25 yıllık kamu hizmetinin neticelendirilmesi. Prim gün sayısını doldurdum. Dışarıdan ödeyerek emekli olmayı düşünüyorum. Serbest olarak çalışarak meslek hayatıma devam etmek istiyorum. Alnımızın akıyla bu görevi genç arkadaşlara bırakacağız" dedi.

GAZİANTEP'TE ÖNEMLİ BİR AÇIK VAR

Yeminlimali mali müşavirlik ve bağımsız denetçi olarak serbest meslek faaliyetini icra edeceğini ifade eden Çember, "Tek başıma çalışmayacağım. Gaziantep'te bir konuda büyük bir açıklık var. Ankara merkezli bir firmanın Gaziantep yapılanmasının oluşturulmasını sağlayacağım. Gaziantep'te yeminli mali müşavirlik, bağımsız denetimlik, hukuk, finans danışmanlığı, yatırım danışmanlığı ve ar-ge noktasında uzman bir ekiple hizmet vermeyi amaçlıyoruz. Çünkü bu anlamda bütünleşik hizmet veren firma sayısı çok fazla değil. Gaziantep'te böyle bir firma yok. Bu açığı gördüğümüz için Gaziantep'te hem mükelleflerimizi vergisel anlamda doğru bilgilendirilerek, hem cezai işlemlere maruz kalmaması ve sağlıklı hizmet almalarını sağlamak istiyoruz. Mükellefler yasal haklarını bilmiyor. Profesyonel noktada devreye girip bu açığı kapatmak istiyoruz. Ankara'dan, İstanbul'dan gelip gitmekle hizmet verilmez. Biz dışarıdan hizmet verme değil yerinde hizmet vermeyi amaçlıyoruz. Aldığımız tepkiler olumlu" diye konuştu.

Siyasete girip girmeyeceğini sorduğumuz Çember, "Siyaset ayrı bir platform. Herkes devlete ve millete hizmet etmek ister ama bu anlamda öyle bir düşüncem yok. Siyasete ve siyasetçiye saygı duyarım" dedi. Meral KINACILAR