Tarımın konuşulduğu buluşmada CNN Türk’te yayımlanan “Para Dedektifi, Başka Bir Dünya Mümkün ve Hızlı Karar' programlarının yapımcılığını üstlenen Cem Seymen ile buluşan Gaziantepliler nefes kesen toplantıya şahitlik ettiler. Gaziantep'te tarımın ve ürünlerinin tartışıldığı, özellikle Üniversite öğrencilerinin bu konuya olan ilgisiyle hareket kazanan buluşmada, gösterilen ilgiye şaşıran Cem Seymen, özellikle tarımda eğitimin önemine dikkat çekerek, "Başarabilmemiz için eğitim şart. Eğitimi kaliteli hale getirmemiz lazım. Bizim bir lirada olsa eğitime yatırım yapmamız gerek, bizim mühendisler yetiştirmemiz lazım" dedi. Seymen, zengin toprağımız, güneşimiz, rüzgarımız olmasına rağmen tarım ve hayvancılıkta dışa bağımlı olduğumuzu da dile getirerek tohum,yerli ırkların ıslah edilmesi noktasında gerekli çalışmaların yapılması gerektiğini belirtti.


Gaziantep Ticaret Odası Konferans Salonunda düzenlenen, GTO Başkanı Beyhan Hıdıroğlu, CHP il Başkanı Mehmet Sucu, Büyükşehir Tarım Daire Başkanı İbrahim Yılmaz, çok sayıda üreticiler, ziraat mühendislerinin yanısıra öğrencilerin de büyük ilgi gösterdiği Ekonomi ve Tarım Sohbeti etkinliğinde Cem Seymen ekonomiyi, hem Türkiye’nin iç dinamikleri hem de diğer ülkelerin ekonomi modelleri ile analiz ederek yorumladı.

seymen2.jpg
KOÇAK: EKONOMİNİN TEMELİ TARIMDIR
Etkinliğin açılışında konuşan GTO Başkan Yardımcısı Sadık Koçak, tarımın önemine değinerek, "Tarım sanayisiz, sanayi tarımsız olmaz. Atatürk'ün de dediği gibi milli ekonominin temeli tarımdır. Gelişmekte olan bir ülke olarak tarım ve hayvancılıkla ilgili sanayi teknolojilerinin doğru kullanılması, kaliteli tohum kullanımı, sulanabilir alanların çoğalması, gübreleme ve ilaçlamanın bilinçli yapılması sağlanarak sektörü geliştirmeliyiz. Tarımda olduğu gibi hayvancılıkta da bilinçli hareket etmeliyiz. Et fiyatlarının artışında çözüm ithalat değil. Bunun çözümü ulusal üretimi artırmaktır. Tarımsal ürün işlemede Gaziantep çok güçlüdür. İçme suyu noktasında başka şehirden destek alıyoruz. Düzbağ içme suyu projesinden dolayı emeği geçenlere teşekkür ediyoruz. Fırat nehrinden su getirme projesinin hayata geçirilmesi iyi olacaktır" diye konuştu.

seymen4.jpg
HIDIROĞLU:TARIM ENDÜSTRİSİNİ GELİŞTİRMEK ZORUNDAYIZ


GTO Başkanı Beyhan Hıdıroğlu, Gaziantep'in Türkiye ihracatının şu anda 4.7'sini yaptığını belirterek, kişi başına düşen ihracat oranında Türkiye ortalamasının tam iki katı olduğumuzu anlattı. Hıdıroğlu, "Yani 1630 dolar Türkiye ortalaması, 3170 dolar Gaziantep ortalaması. Hayallerimizin peşinden koştuk gastronomi şehri olduk. Cem Bey, toprakla, tarımla sorunlarını çözemeyen ülkeler gelişmeyi hayal bile etmeyin diyor doğru söylüyor. Tüm şehrin dağlarına taşlarına maliyeti sıfır olan zeytin ağacı dikmek istiyoruz. Tarım endüstrisini geliştirmek zorundayız" dedi.

seymo.jpg
SEYMEN: MESLEĞİNİZİ İYİ SEÇİN


Cem Seymen, endüstri 4.0 çağının, bilim, teknoloji, öğrenme, algı, kodlama çağı olduğunu belirterek, "Gençlerin her şeyi değiştirebileceği bir çağ. Mesleğinizi iyi seçin ve sevin. Hedefiniz ve hayaliniz olsun. Mücadele edeceksiniz. Başarıyı ödüllendiren bir coğrafya değiliz. Düşünceden korkmayacağız. Bu ülke ne Amerika'ya ne Avrupa'ya benzer. Batıdan artısı doğunun da maneviyatının olması. Bu bizim için büyük nimet, avantaj" dedi.


TOHUM ISLAH ETMİYORUZ


Baklavayı ve fıstığı dünyaya tanıtmamız ve satmamız gerektiğini belirten Seymen, dışa bağımlı olmamızın ve doğal olan ürünlerimizi dünyaya satamamamızın üzüntü verici olduğunu söyledi. Seymen, "Gaziantep, baklavada Avrupa'dan coğrafi işaret tescilini büyük bir başarıyla aldı. Ancak odalar, halk sahip çıkmalı. Dünyanın en güzel fıstığı nasıl dünya bu fıstığı tanımıyor anlamıyorum. Kooperatif kurmak zorundayız. Fıstığı bütün dünya tanımalı. Kentlere göçü önlemezsek bir sanayi ülkesi olamayacağız. Yaşadığınız toprakların zenginliğine bakın. Zeytin her yerde var. Peki o ülkelerde hikayesi var mı? Sen bu topraklarda 5 bin yıldır zeytin yetiştiriyorsun, bir hikayen var. Türkiye 5 bin yıllık tarım ülkesi gıdasının yüzde 80'ini yurtdışından nasıl ithal edebilir? Hayvanı yok, tohumu yok. Tohum ıslah etmiyoruz" dedi.

ÇAKTIRMADAN EĞİTİME YATIRIM YAPTILAR


Eğitimin önemine değinen Seymen şunları dile getirdi:"Başarabilmemiz için eğitim şart. Eğitimi kaliteli hale getirmemiz lazım. 10 yılda dünyada bir endüstri devrimi oldu. Buhar, elektrik, bilgisayar devriminden sonra şu andaki devrim 4. sanayi devrimi. Güney Kore, Malezya üretecek Türkiye niye teknoloji üretmeyecek, niye çin dünyanın en büyük tehdidi şu anda? Doğu ülkeleri çaktırmadan eğitime yatırım yaptılar, mühendisler yetiştirdiler. İki sene sonra Çin Amerika'yı geçecek. Bizim bir lirada olsa eğitime yatırım yapmamız gerek, bizim mühendisler yetiştirmemiz lazım. Biz teknoloji üreten bir ülke olmalıyızki bu acayip kırılmadan yara almadan kurtulalım. 4 dolar oldu dolar, 5 dolar oldu Euro. Biz ne yapıyoruz? Ne üretiyoruz?."

ÜNİVERSİTELERİN ORTALIĞI AYAĞA KALDIRMASI LAZIM

'Dünyayı zehirleyen, kanser yapan sonra kemoterapi ilaçlarını dünyaya satan şirketin Türkiye'de ne işi var?' diyen Seymen, " Gıdayı üreten dünyayı yönetir. Burası doğal bir ülke, Gaziantep'in toprakları doğal. Ama maalesef tohumda dışa bağımlıyız. Küresel şirketler hangi ülkeyi hedefleyeceğini biliyor. Bu kadar şirketimiz var, TÜSİAD, odalar ne yapıyor. Bizde doğalgaz yok, petrol yok bunun üzerine gıda ithal ediyorsun, cari açık nereden geliyor? Sattığın mal katma değerli değil. Yenilenebilir enerji niye yok, hayvan ırkı niye yok, tohum niye yok? ABD Başkanı Trump bu şirket insanları öldürüyor diyor. Bu şirketin Türkiye'de ne işi var? Bizim üniversitelerin tek bir tohum almayacağız diye ortalığı ayağa kaldırması lazım," dedi.

TÜRKİYE 44. SIRADA


Pisa testinde Çin'in birinci sırada Türkiye'nin fende 44. sırada olduğunu anlatan Seymen, eğitim ve kalkınma ilişkisine Tayvan örneğini verdi. Seymen, "Tayvan diye bir ülke var. Komünizmden kaçıp karşıdaki adaya yerleşmişler, ABD önce bunları korumuş. Sonra yanlız bırakmış. Bunlar yerde bir lira bulsalar dahi eğitime yatırmışlar. İnanılmaz bir eğitim sistemleri var. Bugün iPhoneların yüzde 65, Samsung'un yüzde 62'si Tayvanlı üreticiler tarafından üretiliyor. Ha bire program üretiyorlar. Biz niye başaramıyoruz?" dedi.

ATATÜRK ÖNCE TARIM DEDİ


'Endüstri 4.0'ın ta kendisi Mustafa Kemal Atatürk'tür' diyen Seymen, "Atatürk önce tarım dedi. Kalkınmanın temeli ziraat dedi, teşviklerle destekliyor, kooperatifler kuruyor. O yıllarda kendi enerjini üretmeye kalkmışsın. Atatürk Orman Çiftliğinde biyoyakıt kullanıldığını biliyormusunuz?" dedi.

NACARKAHYA:KENDİ TOHUMUMUZ YOK


Sanpa Dondurulmuş Gıda firma yetkilisi Uğur Nacarkahya sahibi da söz alarak, önemli noktalara değindi. Nacarkahya, "Dondurulmuş gıda üreticisiyim. Bizim topraklarımızın bir özelliği var rabbim toprağı, rüzgarı bize emanet etmiş. Gerçekten organik toprağımız var. Analizi yapıldığında dünya ülkeleri arasında 3 ülke içindeyiz. AB ülkeleri dönüme 6-7 ton, biz kendi toprağımızda 11 ton alıyoruz. Örneğin çilek. Çin çilekte bizim 7 katımızı üretiyor, ama çileği para etmiyor. Güneş, toprak, koku ve reha. Dünyada vişnede birinci sıradayken son 10 yıl içerisi de bunu Polonya'ya kaptırdık. Endüstriyel tarıma çok ciddi önem vermemiz gerekiyor. Kendi tohumumuz yok. Biz yumruyu yurt dışından getiriyoruz. Endüstriyel tarımı kendimiz yapıyoruz. Türkiye'de bir problem var. Endüstriyel tarımda ham maddeyi doğru seçmemiz lazım. Doğru ham maddeyi toprağımıza doğru ektiğimiz zaman doğru verim aldığımız zaman Türkiye'nin tarımda dünya lideri olacağına inanıyorum" diye konuştu. Seymen gençlere "Bir hayaliniz olsun. Bunu gerçekleştirmek için ısrarcı olun" dedi. Meral KINACILAR, Ayşegül BAĞCI