1 Kasım seçimlerinde yeniden tek başına iktidar olan AK Parti, Gaziantep ve Şanlıurfa'da hem oylarını hem de milletvekili sayısını artırdı. AK Parti, bu seçimde aldığı oylarla Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin sanayi ve ticarette lokomotif kenti Gaziantep'te HDP ve MHP'den birer milletvekili koparmayı başardı.

HKÜ İktisadi İdari Sosyal Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Başkanı Doç. Dr. Ali Serdar Erdurmaz AK Parti'nin, Güneydoğu'nun genelinde oy ve milletvekili sayısını artırdığını söyledi. AK Parti'nin Gaziantep ve Şanlıurfa'da 7 Haziran'a göre oylarını ortalama yüzde 16 artırdığını hatırlatan Erdurmaz, bu durumun ise yöre insanının huzur ve istikrar beklentilerinin tek başına iktidarla kazanılabileceğine inanmasından kaynaklandığını dile getirdi.

TERCİH DEĞİŞTİ

HDP'nin söylemleri ve tutumları arasındaki çelişkilerin de bölge seçmeninin tercihinin değişmesinde etkili olduğunu anlatan Erdurmaz, şöyle konuştu: “AK Parti'nin, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin lokomotif kentlerinden Gaziantep ve Şanlıurfa'da oylarını artırmasında halkın huzur ve istikrar beklentisi etkili oldu. Bana göre bu bölgede en büyük darbeyi de HDP yedi. Bunda da kendi içindeki tezatlıklar rol oynadı. Çünkü 7 Haziran öncesinde tüm Türkiye'ye kucaklayacağını dile getiren parti, bir anda seçimden sonra barışı öteleyen, halka sırtını dönen ve söylemleriyle devleti yok sayıp terörü artıracak tutum sergiledi.”

İSTİKRAR ÖZLEMİ ROL OYNADI

Terör olaylarının tırmanmasıyla bölgedeki istikrarsız ortamın batı illerinden daha fazla hissedildiğini belirten Erdurmaz, AK Parti'ye yönelişte istikrar özleminin de etkin rol oynadığına işaret etti. İnsanların AK Parti'ye inandığını anlatan Erdurmaz, "İnsanlar, istikrar ve akabinde de ekonomideki iyileşmenin AK Parti ile yeniden sağlanabileceğine inandı. O yüzden de HDP veya CHP gibi bazı partilerin yerine AK Parti'ye yöneldi. MHP, bu bölgede zaten yok gibi bir şey. MHP'nin kemik oyu denebilecek seçmenler ise tercihini AK Parti'den yana kullandı" diye konuştu.