Gaziantep Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Celal Doğan, davet edildiği Kent Konseyinde yaptığı konuşmayla dikkat çekti. Doğan öneri ve tavsiyelerde bulunurken, düşüncelerini anlattı. Doğan, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin'in 100. Yıl Parkının devamını yapacağız, bununla ilgili gerekli imar planlamasını hazırladıkları yönündeki sözleri üzerine, "100. yıl için dikkatli olun. İstişareye açık olun rant sağladı derler. Çok güzel hassas anlatın" nasihatında bulundu.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Celal Doğan, yaptığı konuşmada, Gaziantep'e ne kadar ağaç dikilirse dikilsin, yeşilin uçaktan bakıldığında görülmediğini, şehrin gri ve simsiyah görüntüden kurtulması, görünümün değişmesi için tek çarenin binalara çatı yapılması olduğunu söyledi.

BÜTÇE SIKINTISI YOK

Celal Doğan, belediyelerin bütçesinin çok fazla olduğuna değinerek, "20 sene önce rüyamızda görsek inanmazdık, hayal bile edemezdik. Sokak çocukları köyü projesini hayata geçirin. Abdullah Kutlar var. Onun köyünde 3 bin dönüm böyle bir alan var. Belki para da almaz bir görüşün" dedi.

'Kentsel dönüşümde model aramanıza gerek yok, Tahmazoğlu, Fadıloğlu en güzelini yapıyor' diyen Doğan, "Master planı ana teması 1992 yılında yapıldı. Ama detaylar elimizde yok" dedi.

UZUN VADEDE METRO KAÇINILMAZ

Ulaşım master planının en erken 1.5, 2 senede bitirileceğini bundan önce kentin trafik sorununun çözümü için acil eylem planını hayata geçirdiklerini beliren Fatma Şahin, "Çalışmalara başladık. Ulaşım Mastır Planı yapıldıktan sonra önümüzü daha iyi göreceğiz. Kısa vadede kavşaklardaki göbekleri kaldırdık. Akıllı kavşakları getirdik. Tramvay hattımızı tren yolu ile birleştireceğiz. Ancak uzun vadede mutlaka metroyu bu kente kazandırmalıyız" dedi.

SU ÖNEMLİ

Suyun önemine değinen Fatma Şahin, Düzbağ projesini bir an önce hayata geçirmek gerektiğini, barajı beklemeyeceklerini 120 km, 300 milyon TL boru hattını taşıyarak şehre cazibeyle içme suyu getireceklerini söyledi.

GÜMRÜKLEMEYİ GAZİANTEP'TE YAPMALIYIZ

Şahin, Gaziantep'in Türkiye'nin 6. büyük şehri olmasına rağmen hükümetten aldığı vergi gelirlerinde 30 ilden 29. sırada olduğunu söyledi. Bunun nedeninin ithalatın Mersin limanından yapıldığı için gümrüklemeden doğan verginin Mersin Büyükşehir Belediyesine yatırılması olduğunu belirterek, "Bu konuda bakana gideceğim. Bir yasal düzenleme gerekiyorsa bu yapılmalı ve bu şehrin geliri bu şehirde kalmalı. 10 ithalatçının vergisi buraya yatsa 150-200 Milyon TL bu şehirde kalacak demektir" dedi.

Gaziantep Kent Konseyi Başkanı Mehmet Aslan da, bankalar ve süpermarketlerin gelirlerinin de başka şehirlere gittiğini, bu konudada çalışmalar yapılması gerektiğini söyledi.

18 UYGULAMASI YAPILACAK

Fatma Şahin, 100. yılın devamını yapacaklarını, bu konuda mimarlar odası, mühendisler odasına teşekkür ettiğini söyledi. Şahin, "Alleben Göletinden aksı devam ettirmeliyiz. 120 Milyonluk TL'lik kamulaştırma gerekiyor. Çözüm bu salon. Hiçbir rant beklentimiz yok. Metro alanına paralel alan imara açılacak ve 18 uygulaması yapılacak. Bağ evlerini devam ettireceğiz" dedi.

DOĞAN UYARDI

Celal Doğan ise, "100. yıl için dikkatli olun.İstişareye açık olun, rant sağladı derler. Çok güzel hassas anlatın işlevsel hale getirmeye çalışıyorsunuz" dedi.

EĞİTİM İÇİN YÖNETMELİK BEKLİYORUZ

60 bin kayıt dışı Suriyeli eğitim öğretim alması gereken öğrenci olduğunu belirten Şahin, "18 bin Suriyeli öğrenciye eğitim veriliyor. Eğitim ile ilgili yönetmelik bekliyoruz" dedi.

Mezarlığın devamı olan Aydınlar mahallesinde mağara üzerinde 700 konutun olduğunu, bu insanlara yeni konutlar yapılarak oradaki konutların yıkılması gerektiğini söyleyen Şahin, "700 sosyal konutu yerel müteahhitlerle birlikte yapacağız" dedi.

Sola dönüşler konusuna da değinen Şahin, "Bu kadar sola dönüş ve u dönüşü olan başka bir şehir yok. Hocalarımız çalıştı bize rapor getirdi. Hürriyet caddesinin tek yönlü olması konusu gündemimizde. İki sola dönüş yeri daha vardı" dedi.

SİYASET YERİ DEĞİL

Kent Konseyi Başkanı Mehmet Aslan ise, konseyin açılışında yaptığı konuşmada, konseye gelen herkesi siyaset yapmaması noktasında duyarlı olmaya çağırdı.Türkiye’de eşi olmayan geniş kitlelere hitap eden konseyin birlik ve beraberlik içerisinde çalışması gerektiğine dikkati çeken Aslan, "Burada tek konuşulan konu Gaziantep olmalı. Siyaset değil, kentin geleceğini konuşmalıyız. Tahrik edici konuşmalar yapmamalıyız. Gaziantep gibi ortak aklın öncülüğünü yapmış bir kente de bu yakışır. Türkiye’ye örnek olacak kent konseyimizin bu görevini en iyi şekilde yapacağına inanıyorum" dedi.

KAYITSIZ SURİYELİLERİ İŞE ALMAYIN

Aslan, kayıtsız Suriyelileri işe almamaları konusunda işadamlarını uyarırken, bunlara eğitim ve sağlık hizmeti de verilmemesi gerektiğini söyledi. Aslan, "Bunlar birer dinamit. Muhtarlara da önemli iş düşüyor" dedi.

ENERJİSA BENİ DE TATMİN ETMİYOR

Kent Konseyinde söz alan Mehmet Erdoğan, EnerjiSA ile toplantıda biraraya geldiklerini anlatarak, "EnerjiSAnın bu işe daha hazırlıklı olmadığını gördük. Öncelik acil konuları kategorilere ayırın önerisinde bulundum. EnerjiSA'nın çalışmaları beni tatmin etmiyor. Gaziantep dışında Ankara, İstanbul'da bu iş kökten çözülmüş. süreç meselesi. Sorunlar 6 ayda çözülür dersek doğru olmaz" dedi.

Mehmet Aslan, "Havaalanı sanayi bölgesi ve Küsget'te günü birlik elektrik kesildiğini duyuyoruz" dedi.

SURİYE GERÇEĞİ VAR

Kent konseyinde söz alan CHP Gaziantep Milletvekili Mehmet Şeker, Gaziantep'te çözülmesi gereken sorunlar olduğunu belirterek şunları söyledi:"Suriye gerçeği var. 100 liralık ev 500 lira oldu diye sevindiler, sanayiciler ucuz işçi buldular diye sevindiler. Bugün sosyal siyasl kültürel sorunlarla beraberiz. Eğitim ciddi sorun. Gaziantep'ten tayin isteyen öğretmen sayısı çok fazla, kiralar yüksek diye gidiyorlar. Trafik sorunlarını artıran imar planları sıkıntılı yatay değil dikey büyüyoruz. Trafik ve kirliliği artıyor. Kentsel dönüşün halkının gerisinde kalmış. Batıda önce altyapı yapılır. Kentin doğusu ile batısı arasında korkunç uçurum var. 1800 yataklı hastaneler yapılması doğru değil. 1800 yataklı hastane demek 10 binin üzerinde çıkan araç sayısı demektir." Şeker diyabet hastalığının artışına da dikkat çekti.

OTOBÜSCÜLER HALKLI

MHP'li yönetici de 65 yaş üstü vatandaşları otobüscülerin almadığını gündeme getirerek, serbest kart uygulamasını eleştirdi. Yönetici, "Toplumda en çok saygı duyulması gereken insanlar yaşlılar. 10 civarında özel halk otobüsü sahibi ile görüştüm. Devlet bir hayır işlemek istiyorsa bunu halk otobüslerinin sırtından yapmasın, en azından yüzde 50 ücret versin" dedi.

Toplantıya katılan muhtarlar mahallerindeki sıkıntıları anlattı.

BÜYÜK KATILIM

Toplantıya AK Parti Gaziantep Milletvekilleri Nejat Koçer, Mehmet Erdoğan, Ali Şahin, Derya Bakbak, CHP Gaziantep Milletvekili Mehmet Şeker, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, Oğuzeli Belediye Başkanı Mehmet Sait Kılıç, SANKO Holding Onursal Başkanı Abdülkadir Konukoğlu, Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Celal Doğan, AK Parti İl Başkanı Ahmet Uzer, CHP Gaziantep İl Başkanı Mehmet Gökdağ'ın yanı sıra Gaziantep kent konseyi üyeleri ve çok sayıda sivil toplum kuruluşunun temsilcileri katıldı. Meral KINACILAR