* Fatma Şahin: "Celal Doğan'ın ismi bir çok yerde var ve devam ediyor. Bizim öyle kaldırma gibi niyetimiz yok "

* Celal Doğan: "Belediye önce kendi malına sahip çıkmalı. Benim ismimi taşıyan tabelalar Belediyenin malı. Hiçbir karar yokken, birileri o tabelaları kaldırmış"

* Abdulhamit Gül: "Doğan'ın daha önce yaptığı açıklamaları takdirle karşılamıştık. Şimdi de sözünü yerine getirmesini bekleriz"

* Şamil Tayyar: "İsim değişikliği sadece bulvarla kalmayıp, Gaziantep'in her köşesinde benzer bir değişikliğe gitmek kamu vicdanını da rahatlatacak"

* Mehmet Erdoğan: "İsim kalkmış kalkmamış çok önemsenmemeli. Bu toplumun tepkisi. Halk ben Celal Doğan'ın ismini istemiyorum diyor."

* Mehmet Şeker: "Bu yanlışlardan kurtulmak gerekiyor. Böyle anlayışlar bölünmeyi getirir, birlik ve beraberliğin önüne engel olur"

* Mehmet Gökdağ: "HDP'nin vekili oldu diye isim değiştirme gibi bir şeylere girilmesi ülkenin ihtiyacı olan barışa ve kardeşliğe gölge düşürür"

SIRADA DİĞERLERİ Mİ VAR ?

Arıl'daki Celal Doğan Bulvarı'nın isminin değiştirilmesi ve yerine “Şehit Mehmet Yalçın Nane”nin konulacağı bilgisi Türkiye gündemine oturdu. Dün yaşanan gelişmelerden sonra "Arıl değişti, sırada Gaziantep'te Celal Doğan isimlerinin yazılı olan yerlerden bu isimleri kaldırmak var" düşüncesi ortaya çıktı. Bunun için en net ifadeyi AK Parti Gaziantep Milletvekili Şamil Tayyar kullandı ve "İsim değişikliği sadece bulvarla kalmayıp, Gaziantep'in her köşesinde benzer bir değişikliğe gitmek kamu vicdanını da rahatlatacak"dedi. Ancak Tayyar'ın bu konuşmasına karşılık, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Celal Doğan'ın yer aldığı isimlerini kaldırma gibi niyetlerinin olmadığını söyledi.

ŞAHİN CNN TÜRK'E KONUŞTU

Bir çok tartışmayı da beraberinde getiren konu ile ilgili CNN Türk'te konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Arıl'da öndeki ismin Celal Doğan olduğunu bilmediğini ancak kimin ismi olursa olsun şehidin eşinin talebi üzerine bunu uygulayacaklarını söyledi. Hürriyet'e konuşan Celal Doğan ise, "Önemli olan tabelada değil, gönüllerde olabilmek" dedi.

AK Parti Milletvekillerinden Abdulhamit Gül, Doğan'dan HDP'nin tavrına karşı çıkmasını beklediklerini ifade ederken, Şamil Tayyar, "PKK hamiliğine soyunan Celal Doğan'ın isminin çıkartılarak, yerine şehidimizin isminin verilmesi bizi ziyadesiyle mutlu etmiştir" mesajını verdi. Milletvekili Mehmet Erdoğan'ın, Celal Doğan'ı istifaya çağırdığı açıklamasında, CHP'li milletvekilleri Mehmet Şeker ve Mehmet Gökdağ, kararın yerinde olmadığı görüşünde birleşti.

ŞAHİN: KARARIN ARKASINDAYIM

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, 10 yıldır yerel yönetiminde AK Parti'nin iktidar olduğunu ve kendisinin de 17 aydır belediye başkanlığı yaptığını söyledi. Şahin, isim değiştirme üzerine siyasetlerinin olmadığını öyle olmuş olsaydı bunu çok önce yapacaklarını anlattı.

TOPLUMSAL TALEBE DÖNÜŞTÜ

CNN Türk'te konuşan Şahin, "Şehidimiz Kilis'te sınırda şehit olduğu zaman 9 aylık evli ve 8 aylık hamile eşi Seher'i ben bir kaç kez ziyaret ettim. Bana "Senden özel bir istediğim var. Benim eşimin burada isminin yaşamasını çok önemli buluyorum" dedi. Sonra Mahalle halkı da tek tek yanıma geldi. Bu bir toplumsal talebe dönüştü ve yazılı olarak talepte bulundular. Öndeki caddenin isminin Şehit Yalçın Nane kardeşimizin isminin verilmesi noktasında talepte bulundular. Bizde taziye evinde kadınların ağırlıkta olduğu yerde bunun haklı bir talep olduğunu ve belediye meclisinde gündeme alacağımı ve meclis üyelerine bu talebi ileteceğim mesajını verdim. Ve bu insani ve doğru olan talebin bana düşen kısmı meclise taşımak olacak"

ÖNDEKİ İSMİN CELAL DOĞAN OLDUĞUNU BİLMİYORDUM

"Biz burada öndeki ismin Celal Doğan olduğunu ben açıkçası bilmiyordum" diyen Şahin, "Fatma Şahin ismi de olsa kimin ismi olursa olsun şehidimizin eşinin talebi. Celal Bey bu konuda buraya hizmet etmiş bir kardeşimiz olarak memnun olacağını düşünüyorum. Sosyal medyadaki geri bildirime baktığınız zaman da şehrimizin bunu memnuniyet var. Küçük bir azınlık bunun üzerinden farklı bir spekülasyon yapmaya çalışıyor. Biz asla Celal Doğan ismi değil, Celal Doğan'ın ismi bir çok yerde var ve devam ediyor. Bizim öyle bir derdimiz yok. İsim ne olursa olsun eğer şehidimizin eşi bunu talep ediyorsa bunun değişmesi gerektiğini düşünüyorum. Gerekli çalışmayı başlattım bunun da arkasındayım"

GÜL: SÖZÜNÜ YERİNE GETİRSİN

Arıl Mahallesi'ndeki "Celal Doğan Bulvarı"na, Şehit Astsubay Mehmet Yalçın Nane'nin isminin verilmesi konusuna da değinen AK Parti Milletvekili Abdulhamit Gül, Doğan'dan HDP'nin tavrına karşı çıkmasını beklediklerini ifade etti. HDP Gaziantep Milletvekili Celal Doğan'ın, büyükşehir belediye başkanlığı döneminde Gaziantep'e önemli hizmetlerde bulunduğunu anımsatan Gül, "Daha önce yaptığı açıklamaları taktirle karşılamıştık. Şimdi de sözünü yerine getirmesini bekleriz" dedi.

TAYYAR: HER YERDEN KALDIRILMALI

AK Parti Milletvekili Şamil Tayyar, "Büyükşehir Belediyesi'nin isim değişikli isabetli ve yerinde bir karardır. TSK'yı katliam yapan kurum olarak gösteren ve PKK hamiliğine soyunan Celal Doğan'ın isminin çıkartırarak, yerine şehidimizin isminin verilmesi bizi ziyadesiyle mutlu etmiştir" dedi.

HDP'DE KALMASI ŞAŞIRTICI

"Daha önce PKK askere ve polise kurşun sıkarsa HDP'de kalmam diyen Celal Doğan, PKK'nın bu son alçak eylemleri karşısında hala HDP'de kalması da şaşırtıcıdır" diyen Tayyar, " Bir hemşeri olarak tavsiyem en kısa sürede HDP'den istifa ederek sivil siyasetin yanında yer almasıdır. Demokrasinin yanında yer almasıdır. Şu anda HDP, PKK'nın sözcüsü durumundadır. İsim değişikliği sadece bulvarla kalmayıp, Gaziantep'in her köşesinde benzer bir değişikliğe gitmek kamu vicdanını da rahatlatıyor. Bu kritik dönemde herkes safını net şekilde ortaya koymak zorundadır. Terörden yanamısın, demokrasiden yanamısın ? legaliteden yanamısın, illegaliteden yana mısın ? safların netleşmesi gerekir. teröristlere karşı merhamet olmaz"

ERDOĞAN: İSTİFA ETSİN

AK Parti Milletvekili Mehmet Erdoğan, "Tartışmalarda bir şeylere dikkat etmek lazım. Her taraf kan gönüle döndü. Sayın Celal Doğan'ın sözü var. "Eğer mehmetçiğe silah sıkılırsa ben yokum" dedi. Bir defa bunu hatırlasın. TSK'yı suçlamak değil, istifa etmesi gerekmektedir. İsim kalmış kalmamış çok önemsenmemeli. Bu toplumun bir tepkisi. Halk Celal Doğan'ın ismini istemiyorum diyor. Celal Doğan duyarlı bir insan. Halk Sayın Doğan'ı HDP'ye yakıştırmıyor."

ŞEKER: YANLIŞTAN KURTULMAK GEREKİR

CHP Milletvekili Mehmet Şeker ise, "Şimdi kim olursa olsun yaşayan bir insanın isminin sokağa verilmesi baştan beri yanlış. Bu yanlışlardan kurtulmak gerekiyordu. Yerine şunun ismini vereyim çıkışı da doğru değil. Bu bölünmeyi getirir, birlik ve beraberliğin önüne engel olur. Parkın ismi ya da kim olduğu önemli değil. Demokrasilerde böyle şeyler olmaz. Bizler gerçeklere göre hareket etmek zordundayız"

GÖKDAĞ: BARIŞA VE KARDEŞLİĞE GÖLGE DÜŞÜRÜR

CHP Milletvekili Mehmet Gökdağ da, "HDP'nin vekili oldu diye isim değiştirme gibi bir şeylere girilmesi ülkenin ihtilyacı olan barışa ve kardeşliğe gölge düşürür. Şehitlerin isimlerinin verilmesi tabiki doğrudur. Herkesin sakin ve sağduyulu olması gerekir. Yaptığımız her işin Türkiye'deki barışa kardeşliğe hizmet etmesi lazım"

DOĞAN: ÖNEMLİ OLAN GÖNÜLLERDE OLABİLMEK

Celal Doğan, Hürriyet'e yaptığı açıklamada "Önemli olan tabelada değil, gönüllerde olabilmek" dedi. Celal Doğan ise bu girişimler karşısında kendisinin Gaziantep'te belediye başkanı olduğu dönemde 272 proje yaptığını vurgulayarak, "Gaziantep'te 272 proje yaptım. Benim yaptığım belediye binasında oturuyorlar" diye konuştu.

O CADDEYE İSMİMİN VERİLDİĞİNDE

BİLE HABERİM OLMAMIŞTI

Gaziantep'te Belediye Başkanı olduğu dönemde, Arıl beldesinin Belediye Meclisi'nin kendi ismini beldedeki bir bulvara verdiğini anlatan Celal Doğan, "O dönemde Arıl Beldesi'nin belediye başkanı benim partimden bile değildi; Doğru Yol Partisi'ndendi. Ancak orada çok trafik kazası oluyordu. O bulvarı biz yaptık, bunun üzerine Arıl Belediye Meclisi toplanıp, o bulvara benim adımı vermeye karar vermiş. Benim ancak Belediye Meclisi karar aldıktan sonra haberim olmuştu. Arıl Beldesi daha sonra Büyükşehir'e bağlandı" dedi.

"ÖNCE BELEDİYE MALINA, TABELALARA SAHİP ÇIKSINLAR.."

Cadde ya da park isimlerinin ancak Belediye Meclisleri'nin kararıyla değiştirilebileceğine de vurgu yapan Celal Doğan, henüz Gaziantep Belediye Meclisi'nin kendi ismini taşıyan park ya da bulvarın adının değiştirilmesi konusunda bir karar almadığını söyledi. Ancak böyle bir karar alınmamış olmasına rağmen, isminin yazdığı tabelaların söküldüğünü de söyleyen Doğan, "Belediye önce kendi malına sahip çıkmalı. Benim ismimi taşıyan tabelalar Belediye'nin malı. Hiçbir karar yokken, birileri o tabelaları kaldırmış. Belediye'nin kendi malına sahip çıkması, o tabelaları indirenler hakkında işlem yapması gerekir" dedi. LEYLA ÖZEKŞİ POLAT