Gaziantep Milletvekili ve Plan Bütçe Komisyonu Üyesi Nejat Koçer, ekonomi paketine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Koçer, "Karşılıksız çek için idari para cezası düzenlenmesi ve bu cezanın ödenmemesi durumunda hapis cezası uygulaması, çekte karekod uygulaması çok önemli yenilikler’’ dedi.

İHRACATÇILARA YEŞİL PASAPORT

Kapsamı itibari ile milyonları ilgilendiren ve yapısı itibariyle reform niteliğindeki paketin bir kısmını, yasama ayağının ilk durağı olan Plan ve Bütçe Komisyonumuzda geçen hafta tamamladıklarını belirten Koçer, "Yurtdışındaki varlıkların Türkiye'ye vergi muafiyeti ile getirilebilmesi, karşılıksız çek için idari para cezası düzenlenmesi ve bu cezanın ödenmemesi durumunda hapis cezası uygulaması, çekte karekod uygulaması, ihracatçılarımıza yeşil pasaport verilmesi, şirket kurulum işlemlerinin en basite indirgenmesi ve pek çok vergi harç muafiyeti bu paket kapsamındaki bazı başlıklar. Her biri ayrı ayrı çok önemli yenilikler’’ dedi" dedi.

110 BİN ESNAFIN FAİZİ SİLİNİYOR

Koçer, üretim ve istihdam temelli bu pakette öne çıkan bazı başlıkları da sıralayarak, ‘‘110 bin esnafın 392 milyon TL lik temerrüt faizinin tamamı siliniyor. Bağkur sigorta pirimleri yüzde 5 oranında iniyor şoför esnaftan da ÖTV alınmıyor. Dış ticaret işlemleri için kapı kapı dolaşma devri kapanıyor, tek pencere ile bürokrasi, maliyet ve zaman kaybı azalıyor. Kredi kullanımında teminat gösterilen taşınır varlıkların kapsamı genişliyor. Esnafımız varıyla yoğuyla aldığı makinasını teminat olarak gösterebilecek." dedi.

STRATEJİK SEKTÖR DESTEK SİSTEMİ BAŞLIYOR

Yatırım teşvik sistemi yenileniyor, süreli olan bazı teşvikler kalıcı hale dönüşüyor' diyen Koçer, "Stratejik sektör ve proje bazlı destek sistemi başlıyor. Özellikle yatırım ve üretim ayağı bakımından finansal yapısı güçlendirilmek suretiyle Kalkınma Bankasına yeniden işlerlik kazandırılacak olması önemli. Yine nemli bir yapı olan Eximbank'tan kredi kullanımında teminat noktasında kolaylaştırıcı tedbirler alınacak olması önemli." dedi.

TURKUAZ KART

Bir diğer yeniliğin Turkuaz Kart olduğunu belirten Koçer, "Bu sistemin önemi beyin göçünü tersine yani yüksek nitelikli insan gücünü ülkemize çekecek, çevirecek olması. Kaynaklarımızın kısıtlı olduğunun farkındayız. Tasarruf çok önemli bir başlık. Kamuda tasarruf önlemleri hem de kamu hizmet kalitesinden zerre taviz verilmeden hayata geçiyor. Milyonları ilgilendirdiğini ifade etmiştim. Zira pakette yalnızca yatırımcıya, esnafa, girişimciye yönelik uygulamalar, yenilikler yok. Yurtdışından araç getirme imkanı tanınan emekliden, kullandığı ama süresinde satın alamadığı 2/B arazi sahiplerine, iş imkanı tanınacak şehit yakınlarından, araç alımında ÖTV muafiyetine kavuşacaklara kadar pek çok kesimden vatandaşımızı yakından ilgilendiren bu ekonomi paketinin bayram şekeri tadında olmasını ve ülkemiz için hayırlı olmasını temenni ediyorum’’ diye konuştu. Haber Merkezi