Özel Deva Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Uslu, en sık doğumsal hastalıklardan biri olan "Doğuştan Çarpık Ayak " hakkında bilgi verdi.

Her 1000 doğumdan birinde PEV vakasının görüldüğüne dikkat çeken Uslu, “Her üç vakadan biri çift taraflıdır. Neden olduğu bilinmemekle birlikte her üç vakadan ikisi erkek bebektir. Ailede varsa olasılık iki katına çıkmaktadır. PEV ağrısızdır. Topuklar ve parmaklar içe doğru dönmüştür. Genellikle baldır ve ayak normalden kısadır. Kaval kemiği içe dönük olabilir. Ayak gaza basar tarzda ekinde durur. Bu kısalık özellikle tek taraflı vakalarda belirgindir. Erken tedavi edilirse ayağın düzeltilmesi ve bebeğinizin normal bir yaşama dönmesi daha kısa sürede olur ve daha iyi sonuç elde edilir” dedi.

CERRAHİ TEDAVİ GEREKTİREN DURUMLAR

Özellikle düzeltme ve alçılamaya geç başlandığında, bazen germe ve alçılama işleminin bebeğin ayağını tam olarak düzeltmemesiyle cerrahi tedavi gerekebildiğini belirten Uslu, “Cerrahi tedavi 3-12 aylıkken yapılabilir ve tek seansta ayaktaki bütün kemik, bağ ve tendon bozuklukları düzeltilir. Ameliyat sonrası 6-8 hafta alçı uygulaması ardından özel ayakkabı giyilir. Tedavi edilmeyen çocuklarda çok ciddi sakatlık ve yürüme bozukluğu oluşur. Günümüz cerrahi teknojisi her yaşta bu rahatsızlığın tedavisine olanak vermektedir. Yine de en iyi sonuçlar 1 yaş altındaki cerrahilerden alınır. En mükemmel sonuçlu tedavilerde bile hasta ayak 1-1.5 numara daha küçük, daha az hareketli ve baldırı daha ince olur” şeklinde açıklama yaparak erken tanı ve tedavinin önemini vurguladı. BÜLTEN