Gazeteci Can Dündar ve Erdem Gül'ün tutuklanmasıyla birlikte Türkiye ve Dünyada büyük tepkiler oluştu.

Adana’da 19 Ocak 2014’te durdurulan, Suriye’ye insani yardım taşıdığı iddia edilen MİT’e ait TIR’lardaki silah görüntülerinin Cumhuriyet gazetesinde yayınlanmasının ardından İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın başlattığı soruşturma kapsamında Cumhuriyet Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ile Ankara Temsilcisi Erdem Gül, “örgüte üye olmadan bilerek ve isteyerek yardım etmek”, “siyasi ve askeri casusluk”, “gizli kalması gereken bilgileri açıklama” suçlarından tutuklandı. Bu tutuklamanın ardından Baro başta olmak üzere birçok gazete örgütleri, sendikalar ve siyasiler büyük tepki gösterdi. Dün İstanbul ve Ankara'da yürüyüş yapıldı protesto edildi. Polis yürümek isteyen aralarında bazı milletvekillerinin de bulunduğu gazetecilere biber gazı sıkarak grubu dağıtmak istedi.

ŞARKLI'DAN TUTUKLAMA TEPKİSİ

Öte yandan Gaziantep Baro Başkanı Bektaş Şarklı, yargı mensuplarının yargısız infazı sonucu hukuksuz bir tutuklamanın gerçekleştiğini belirterek, “Korku imparatorluğu yaratma hevesi var.” dedi. Yapılan hukuksuzluk olduğuna dikkat çeken Şarklı, "Burada suç işleyenler değil de suçu ifşa edenler maalesef tutuklandı. 12 Eylül faşizmini bile aratacak pozisyona düştük. Tamamıyla Cumhurbaşkanı'nın seçim sürecinde yaptığı hedef göstermesi ve yargı mensuplarının bana göre yargısız infazı. Hiçbir hakim, savcı ve kamuoyu vicdanının, burada bir suç unsurunun olacağını düşündüğünü zannetmiyorum.” diye konuştu.

SİYASİ OPERASYON

Yapılanı siyasi bir operasyon olarak niteleyen Gaziantep Baro Başkanı, siyasi talimatın artık kanıksandığını kaydederek, sözlerini şöyle tamamladı: “Bakıyorsunuz kayyımlar atanıyor, gazetecilere, kamuoyunda bilinen insanlara operasyon yapılıyor. İnsanlar tamamen korku psikolojisine sokulmaya çalışılıyor. Korku imparatorluğu yaratma hevesi var. Bunun adı faşizm. Başka bir şey değil.” BÜLTEN