Şehir merkezinde bir camiye ihtiyaç var mı yok mu, Stadyumun yerine bir cami yapılmalı mı? diye sorduğumuz siyasi ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri, bu konuda bakın neler söyledi. Eyüp Özkeçeci, Müftü Çelik'e katıldığını belirterek, "Şehrin kimliğini yansıtacak, bizi temsil edebilecek bir camiye her zaman ihtiyaç var. Ancak yeri konusu tartışılır" derken, Gökhan Çeliktürk, "Kamil Ocak Stadyumu'nun yerinde çok büyük, görkemli bir camiye ihtiyaç olduğunu düşünmüyorum. Yapılacak meydanda küçük bir mescit olabilir" dedi. Muhittin Taşdoğan, "Kalealtında bir hayli camimiz var. Kamil Ocak'ın yeri Kamil Ocak meydanı olmalı" diye görüş bildirirken, İslim Arıkan, "Zaten Ulu cami var. Meydanda bir anıt ve yapıyı bozmayacak bir cami olabilir" dedi. Hurşit Yıldırım ise, "Merkezde bir camiye ihtiyaç yok. Camiler meskun mahallere yapılmalı, şehirler meydanlarıyla anılır ve tanınır" dedi.

ÖZKEÇECİ:MÜFTÜ DOĞRU SÖYLEMİŞ

Ak Parti İl Başkanı Eyüp Özkeçeci, İl Müftüsü Ahmet Çelik'e katıldığını, merkezde şehrin kimliğini yansıtacak bir simgeye, camiye her zaman ihtiyaç olduğunu belirtti. Özkeçeci, "Müftü Bey'e katılıyorum. Bizim kimliğimizi yansıtan, Gaziantep'in sembolü olabilecek bir camiye iptiyaç var. Böyle bir cami şu anda yok. Merkezde olması lazım. Müftü bey doğru söylemiş katılıyorum. Avrupa'da en büyük ibadet mekanları en işlek yerlerde. Oranın simgesi olmuşlar. Caminin yeri yeri merkezi bir yer olmalı insanların rahat dolaşabileceği, ulaşabileceği bir yerde olmalı. Yeri neresi derseniz, mimarlar, siyasiler ortak bir çalışmayla yeri konusunda karar verilebilir" dedi.

TAŞDOĞAN:ŞAŞALI TÖRENLE TEMELİ ATILDI

MHP İl Başkanı Muhittin Taşdoğan, Gaziantep'in siluetini yantısan bir sürü camimi olduğunu belirtti. Camiye karşı olmadıklarını belirten Taşdoğan, "Allah'a şükür merkezde çok sayıda hem de tarihi camimiz var. Boyacı cami, Ali Nacar cami ve bir çok cami. Üstelik Akkent'e Türkiye'nin en büyük camisi yapılıyor. Şaşalı bir törenle temeli atıldı" dedi.

MERKEZDEKİ NÜFUS AZALACAK

Merkezde devlet dairelerinin taşınmasının da gündemde olduğunu, dolayısıyla nüfusun azalacağını belirten Taşdoğan, "Kalealtında bir hayli camimiz var. Yinede ihtiyaç varsa cami alanı olarak başka yöntemlerle cami alanları oluşturulabilir. Kamil Ocak'ın yeri Kamil Ocak meydanı olmalı" diye konuştu.

ÇELİKTÜRK:ŞEHİR MEYDANIMIZ OLMALI

İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Gökhan Çeliktürk, şehir merkezinde, özellikle Kamil Ocak Stadyumunun yerinde büyük bir cami düşüncesinin mantıklı olmadığını söyledi. Camiye karşı olmadıklarını, ancak bizim büyük bir meydana ihtiyacımız olduğunu dile getiren Çeliktürk, "Meydanıda yaşatan kenarlarındaki sosyal donatı alanlarıdır. 24 saat meydanı yaşatacak alanlarımız olması gerekiyor. Boş meydanı yapıpta öyle bırakmakta doğru değil. Meydanı yaşatacak sosyal donatı alanları, kafeler böyle ufak tefek sosyal donatı alanları olması gerekiyor. Kamil Ocak'ın yerinde bir cami ihtiyacı olduğunu pek düşünmüyorum. Mütü bey kendi düşüncesini söyleyecektir, o ister. Kendince haklı sebepleri olabilir ama bizim toplumsal, genel olarak bakmamız lazım. Bireysel bakmamak lazım, bizim o bölgede daha fazla turistlerin geldiği bir şehir meydanımız olması gerekiyor" dedi.

KÜÇÜK BİR MESCİT OLABİLİR

Yapılacak meydanda insanların Kale'yi seyredebilmesi gerektiğini, yani Kale'nin siluetini bozacak yapıların yapılmaması gerektiğini söyleyen Çeliktürk, "Kale'nin siluetini bozmayacak şekilde bir planlama, bir tasarım yapılması gerekiyor. Bu bir ihtiyaç, okulda cami de bir ihtiyaçtır. O bölgedede yani belki ufak bir şey yapılabilir ama öyle çok görkemli bir camiye çok ihtiyaç olacağını düşünmüyorum. Bizim orada sembolümüz kalemiz. Bizim onu ön plana çıkarmamız lazım. Elhamdürillah hepimiz müslümanız. Orada sıkıntı yok ama dediğim gibi şehrin ihtiyacıyla alakalı olan şeyler belki o meydanda küçük bir mescit olabilir, o bölgeye gelenler namaz kılmak isteyenler için ama öyle çok büyük görkemli bir caminin ihtiyaç olduğunu düşünmüyorum. Merkezde bir camiye ihtiyaç varsada bu oturulup konuşulmalı. Ama Kamil Ocak Stadı meydan olmayacaksa, yıkılmasın tarihi bir eser olarak yerinde kalsın" diye konuştu.

ARIKAN:ŞEHİRLER MEYDANLARIYLA ANILIR

Elektrik Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı İslim Arıkan, şehirlerin meydanlarıyla anıldığını belirterek, "Gaziantep'imizin de buna ihtiyacı var. İstasyon parkın yapılması, Kale ve civarının tarihi kimliğini kazanması ve demokrasi meydanı ile bütünlüğün oluşması için Kamil Ocak Stadyumu'nun yerine festival, konser duzenlenecek bir alan olması uygun olabilir" dedi.

ZATEN ULU CAMİ VAR

'Avrupa'da dünyada gelişmiş turist çeken şehirlere baktığınızda meydanları vardır' diyen İslim Arıkan, "Bu meydanlarda Kilise'ler, katedraller bulunmaktadır. Bu meydanda da bir anıt ve yapıyı bozmayacak bir cami olabilir. Ancak o bölgede zaten Ulu Cami bulunmaktadır. Bu cami de bir düzenleme yapılabilir" diye konuştu.

YILDIRIM:MEYDAN SÖZÜ VERDİLER

CHP'li Meclis üyesi Hurşit Yıldırım, camilerin meskun mahallere yapılması gerektiğini, merkezde bir camiye ihtiyaç olmadığını söyledi. Yıldırım, "Galiba Sayın Müftü stadyumun yerine bir camiden bahsediyor. Stadyumun 100 metre kuzeyinde il müftülüğünün bitişiğinede Fatma Hanımın annesi adına büyük bir cami yapılıyor. Yani şimdi bu camiden daha devasa bir cami varmı bilmiyorum. Daha önceki yıllarda Asım bey olsun sonradan Fatma hanım olsun buranın meydan yapılacağını, bu şehre iyi bir meydan gerektiği gibi beyanatlarda bulundular. Burayı meydan yapacağız kimse kaygılanmasın dediler. Ama şimdi birdenbire Müftünün çıkıp buraya şehir merkezine cami diye söylemesi bence biraz yanlış bir durum" dedi.

İHTİYAÇ YOK

Camiye karşı olmadıklarını, ancak şehir merkezine camiye ihtiyaç olduğunu düşünmediğini dile getiren Yıldırım, "Müftülüğün bir tarafında batı-güney aksında Ulu cami, kuzey-batı aksında yeni yapılan il müftülüğünün bitişiğindeki büyük devasa cami var. Camiye ihtiyaç var diyor o zaman sayın müftü 200'er metre aralıkla cami olduğunu görmüyor. Camiye karşı değiliz. İl müftülüğümüz il müftülüğüne çıkıpta camilerin olduğu yerleri görmüyor. Bence ihtiyaç yok. Adam kalkıpta Karşıyaka'dan oraya namaz kılmaya gelecek değil. İhtiyaca göre cami yapılmalı. Bence merkezde bir camiye ihtiyaç yok. Şehirler meydanlarıyla anılır ve tanınır" diye konuştu. Meral KINACILAR