Şehitkamil Ziraat Odası Başkanı Cuma Yiğit, "Meyvesiz ağaç dikilmemeli, meyveli ağaç dikilirse hem ekonomiye bir katkısı olur hem çiftçiye faydası olur" derken, Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Kenan Seçkin "Bu tür ağaç desteği yapılacaksa çiftçinin ihtiyacı olan ağaçlara yapılmalı. Çünkü şu an üreticinin ihtiyacı olan nedir zeytin ve Antepfıstığı" dedi. Şahinbey Ziraat Odası Başkanı Ali Çolak ise, "Zeytin, ağacı kesinlikle lazım. Bu şehirde zeytincilik de faal hale getirilmeli. Bunun yanısıra akasya ağacını da düşünebiliriz, çünkü ondan da bal üretilir" dedi.


ÇOLAK: BİZİ ÜRETİME TEŞVİK ETSİNLER


Şahinbey Ziraat Odası Başkanı Ali Çolak, üreticinin girdi maliyetlerinin düşürülerek desteklenmesi gerektiğini savundu. Çolak, "Meyveli ağacın dikileceği yerler iyi planlanmalı. Şahinbey Belediyesi'nin projesinde çam ağacının dışında zeytin, fıstık, ceviz fidanı var. Ancak bizim birinci derecede amacımız çiftçinin girdi maliyetlerinin düşürülerek desteklenmesidir. Çünkü çiftçi üretince, ürettiğini satınca mutlu olur. Mazot fiyatları aşağı çekilmeli. Bizi üretime teşvik etsinler. Çiftçi olarak ürettiğimiz para etsin girdilerimiz düşürülsün, desteklemeler sağlıklı yapılsın istiyoruz" dedi.


AKASYA ÖRNEĞİ


Şehrimizde akasyaların çoğalması gerektiğini dile getiren Çolak,"Boş alanlara zeytin dikiminin yanısıra akasya ağaçları da dikilmeli. Macaristan'a fuara gittik gezdik. Gözümüzün gördüğü yer akasya ağacı. Biz bir petekten 2 -3 kilo bal alırken, adamlar 90 kilo bal alıyor. Çamların yerine akasyaların dikilmesi daha iyi olur. Bunun bir de artısı var bu ağaçta yetişen bir böcek süne zararlısının düşmanı" diye konuştu.


YİĞİT: KEŞKE DİĞER BELEDİYELERDE DAĞITSA


Şehitkamil Ziraat Odası Başkanı Cuma Yiğit, belediyelerin meyveli ağacı teşvik etmesi gerektiğini belirterek,"Nasıl olsa ağaç desteği veriyor, o zaman meyveli ağaç desteği verilsin, boş olan yerlere bunlar dikilsin. Meyvesiz ağaç dikilmemeli. Meyveli ağaç dikilirse hem ekonomiye bir katkısı olur hem orada bir kaç çiftçiye faydası olur. Kesinlikle faydasız ağaç dikilmemeli. Şahinbey'in tarıma verdiği destek çok güzel. Şahinbey Belediyesi bu sene gübre, buğday verdi, zeytin fidanı da dağıtacak, keşke öbür belediyeler de gücünce dağıtsa, tarıma eğilse" dedi.
HAZİNE YERLERİ BOŞ DURACAĞINA AĞAÇ DİKİLSİN


Zeytin ağacı desteğinin yanısıra arıcılık için akasya ağaçlarının da şehirde artırılması gerektiğini anlatan Yiğit, "Yol boyuna dikilen ağaçlarda akasya ağacı dikilmeli. Burada bir sürü arıcılık yapan çiftçimiz var. Bundan arıcılar faydalanır, bal olur, balında genel ekonomiye de faydası olur, köylüye de faydası olur. Yol boyu da olsa, ormanda yapsak bile bir sürü hazine yerleri var. Boş duracağına buralara meyveli ağaçlar dikilsin. Gene yer hazinenin olsun. Kuraklık devam ediyor. Onun için mutlaka küçük çiftçiye destek olunmalı" diye konuştu.


SEÇKİN: BÜYÜKŞEHİR'İN ZEYTİN PROJESİ VAR


Ziraat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Kenan Seçkin, belediyelerin zeytin, fıstık fidanı dağıtmasının önemli olduğunu söyledi. Kenan Seçkin, "Büyükşehirin zeytin projesi olduğunu biliyoruz. Bu tür ağaç desteği yapılacaksa çiftçinin ihtiyacı olan ağaçlara yapılmalı. Çünkü şu an çiftçinin ihtiyacı olan nedir zeytin ve Antepfıstığı. Gaziantep'in yüzde 70'i dikili tarım. Bu ağaçların Gaziantep'in yapısını, ağaç dokusunu gün ışığına çıkaracak şekilde planlanması lazım. Kendi adımızla dünyada reklamımızı yaptığımız Antepfıstığı ve bunun yanında Zeugma kazılarında dahi çekirdeğine rastlanan Nizip yağlı çeşidimizin yaygınlaştırılması için projeler yürütülebilir" dedi.


GAZİANTEP'İN O GİRİŞİNE DE DİKİM YAPILSIN


Gaziantep'in 3 girişi olduğunu, bunlardan birinin OSB'den Adana tarafından giriş, birinin Oğuzeli havaalanından giriş, birinin de Şanlıurfa girişi olduğunu söyleyen Seçkin, "Şanlıurfa tarafından Gaziantep'e giren ha fıstık ağacı buymuş diye görebiliyor. Havaalanından gelen görebiliyor. Ama bugün kısmen Kilis ya da Adana tarafından gelenler bu ağaçları göremiyor ve yabancı kalıyorlar. O bölgelere de bu ağaçların dikimi yapılarak Gaziantep'i sembolize edebiliriz" diye konuştu. Meral KINACILAR