Otomobil sahibi olanlar bilir.

Trafik poliçesi zorunludur. Düzenlenmemsi halinde cezai yaptırımı vardır. Çünkü bir trafik kazası halinde 'sigorta kavramı araç sahibinin can simidi olarak görülür.Lakin bu durumu fırsat bilip,sigorta kavramını diğer alanlarda bir suiistimal unsuru olarak değerlendiren vurguncular boş durmuyorlar.

Unutmayalım ki,ulusal ya da uluslar arası suç organizasyonları teknolojik gelişmeleri ve yaşanan tüm sosyal, kültürel ve mali ve ekonomik değişimleri son derece titiz ve duyarlı bir şekilde takip ediyorlar. Diyelim ki, yeni bir yasa maddesi meclisten geçti ve onaylandı. İlgili kanunla ilgili pusuya yatmış organizasyonlar bu alandaki hackerlere yüksek miktarlarda maaşlar verip hemen bir web siteleri kurarak vatandaşın cebine göz dikiyorlar.

Büyük vurgunlar gerçekleştiriyorlar. Bilişim dünyası geliştikçe bu yolla masum insanların ceplerine göz diken ve haksız kazanç sağlayanlar için yol yöntem bitmek çok. Örneğin, meclisten geçen yasayla 'kredi kartı yıllık aidatı vatandaşa iade edilecek. Hemen bir sahte web sitesi kuruluyor. Siteye duyuru bölümüne istenen belgeler ve hesap numarası yazılıyor. Ya da başka bir kanun değişiyor. Resmi gazete takip edilip o günün şartlarına uygun olarak halkın nasıl tuzağa düşürüleceğini sahte web sitelerinde açıklıyorlar.

Bugünkü yazımızda da kendilerini avukat olarak tanıtan şebeke 150 lira karşılığında vatandaşlara bankaların aldığı haksız ücretlerin geri ödenmesini sağladığını söylediği, bu yöntemle 2 bin 483 kişiden toplam 273 bin 238 TL haksız kazanç sağladığı tespit edilmiş.

Şüphelilerde, internet üzerinden başvuran yaklaşık 50 bin kişinin isim listesi çıkıyor. Konuyla ilgili olarak gözaltına alınan kişi sayısı 28. Bilişim Suçlarıyla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, dolandırıcılık faaliyetleri yaptığı öne sürülen bir grubu takibe alıyor.

Yapılan araştırmanın sonucuna göre, şebeke dolandırıcılık için www.yasalhakkim.com isimli bir internet sitesi oluşturuyor. Bu site üzerinden daha önceden kredi çeken ve kart aidatı kesilen kişilere ulaşan dolandırıcılar, kendilerini avukat veya avukat asistanı olarak tanıtıp vatandaşlara mağduriyetlerinin giderilmesi konusunda yardımcı olacaklarını belirtiyorlar.

Bankalara ödedikleri haksız ücretleri geri almak isteyen vatandaşlara, kargo yoluyla kendilerine gönderilen evrakları doldurup tüketici hakem heyetlerine başvurmalarını isteyen şebeke, evrak talep eden vatandaşlardan kargonun teslimi esnasında 150 TL para alıyor.

Ancak firmanın gönderdiği evraklar, tüketici hakem heyetleri tarafından kabul edilmiyor. Ödedikleri parayı geri isteyen vatandaşlar, kimseye ulaşamayınca dolandırıldıklarını anlayarak savcılığa başvuruyorlar. Şebekeyi takip eden bilişim suçları ekipleri, düzenledikleri operasyonda 28 şüpheliyi gözaltına alıyor.

Operasyonda dolandırıcılıkta kullanıldığı tespit edilen 7 adet harddisk, 14 adet cep telefonu ve 25 adet sim kart ile müşterilere gönderilmek üzere bekletilen çok sayıda matbu evrak ve dokümana da el konuluyor. Şebekenin mağdurlara gönderdiği kargoları inceleyen polis, ülke genelinde 3 bin 583 kişinin dolandırıldığını ortaya çıkarıyor.