Türkiye'de 12 milyona yakın emekli ya da maaş alan dul ve yetim var. Bunların büyük çoğunluğu da 40-50'li yaşlarda, yani çalışmaya devam ediyor. Bir kısmı kendi işini yaparken büyük kesim de bir başka firmada sigortalı olarak çalışıyor.Buna bir mani yok ama bu şekilde çalışan emeklilerin bazı hakları bulunuyor. En önemlisi de tazminat alacakları. Bu konuda okurlarımızdan çok sayıda soru alıyorum. Özellikle ikinci tazminat konusu merak ediliyor.AYNI İŞYERİNDE ÇALIŞANLAR DİKKAT!

Emekli olduktan sonra başka bir firmada işe girenler için tazminat konusundaki haklar diğerleriyle aynı. Yani en az bir yılı doldurup kendi kusuru ve isteği dışında ayrıldığında çalıştığı yıl kadar brüt maaşı tazminat olarak alır.
Emekli olurken tazminatını alması bu sonucu değiştirmez. O yüzden emekli olduktan sonra çalışanlar istifa etmemeliler. Tazminatları yanabilir.Emekli olduktan sonra aynı firmada çalışmaya devam edenlerin durumu ise farklı. Onlar için istifa etse de tazminat alma imkanı bulunuyor.Bu kişiler için emekli olduğu tarihte tazminat hakkı doğar ve kıdemi sıfırlanarak çalışmaya devam ederler. Eğer tazminatını almadan çalışmayı sürdürürse kıdem hakkı baki kalır.Eğer tazminatınızı alarak ayrılıp yeni bir işyerinde başlamışsanız istifa ederseniz tazminat alamazsınız. Aynı işyerinde emekli olduktan sonra tazminat alarak devam ediyorsanız kıdeminiz sıfırlanır ve bir yılı doldurmadan tazminat alamazsınız.Tazminatınızı almadan aynı işyerinde devam ediyorsanız yeni sözleşme yapmadığınızdan kendiniz de ayrılsanız işveren de çıkarsa tazminatınızın tamamını alıyorsunuz.YARGITAY KARARI VARYani fiilen emekliye ayrılma sayıldığından (haklı fesih) ödenecek tutar son maaş üzerinden oluyor. Bu konuda Yargıtay kararları da bulunuyor.