Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Tekrar seçim olması bu da olumsuz bir senaryo. Tekrar seçimin olması 2015 yılının tamamında belirsizlikle karşı karşıya kalınması demek. Şuanda bizim partimiz diğer bütün partilerle samimi bir çerçevede koalisyon görüşmelerini yapıyor” dedi.

Genel seçimden net olarak bir sonuç çıkmadığını ve belirsizliklerin bir miktar devam ettiğini kaydeden Şimşek, “Tüm olumsuzluklara rağmen Türkiye’nin büyümeye devam etmesi olumlu. En önemli konu özel yatırımları. Siyasi görünüm net olarak ortaya çıkana kadar özel sektör yatırımları ertelenme riski ile karşı karşıyadır. Siyasi belirsizliğin devam etmesi aslında bir anlamda Türkiye’nin uluslar arası risk priminin artmasına, kurdaki değer kaybını kalıcı hale gelmesine hatta faiz oranlarında bir miktar artışa sebep olabilir. Bu anlamda 2014 yılına baktığımız zaman orta vadeli programın hedeflerine göre aşağı yönlü risklerin arttığını söyleyebilirim. Yüzde 4’lük büyüme siyasi istikrarın devam edeceği, güven ortamının sürdürüleceği, yılın ikinci yarısında güçlü reform programının uygulanacağı varsayılıyordu, şu anda o noktada değiliz” değerlendirmesinde bulundu.

İŞSİZLİK YÜZDE 10 CİVARINDA

2007 yılından bu yana 6.4 milyon vatandaşa iş bulduklarını bildiren Şimşek, şunları kaydetti: “Ancak iş gücüne katılım oranındaki yükselme ve zayıf iç talep nedeniyle işsizlik hala yüzde 10’lar civarında seyrediyor. Rakamlar açıklandı. İş gücüne katılım oranı yüzde 51.1 iken, işsizlik oranı yüzde 9.6’ya gerilemiş. Son 12 ayda da mevsimsel etkilerden arındırılmış olarak yarım milyonun üstündeki vatandaşımıza iş imkanı bulduk. Önümüzdeki dönemde gıda fiyatlarındaki normalleşme, petrol fiyatlarında düşük seviyenin devam etmesi, İran etkisiyle düşme söz konusu olursa enflasyondaki düşüş trendi devam edebilir. Önümüzdeki dönemde Fed etkisi veya siyasi belirsizlik nedeniyle kurdaki baskı da enflasyonu olumsuz etkileyebilir. Cari açığa da baktığımız zaman bir iyileşme söz konusu. 12 aylık bazda baktığımız zaman Mayıs ayı itibariyle cari açık 44,7 milyar dolara gerilemiştir. Önümüzdeki dönemde risk olarak karşımıza Ortadoğu’daki sorunlar ve Rusya gibi ana ticaret ortaklarımızdaki sıkıntılar olumsuz etkileyebilmektedir. İhracatımız ve turizm sektörü bu anlamda bir takım risklerle karşı karşıyadır. Bütün bunlara rağmen cari açıkta önemli bir iyileşme söz konusu. Türkiye’nin yüksek ve sürdürülebilir büyüme patikasında ilerleyebilmesi için önümüzdeki dönemde mutlaka ve mutlaka ikinci nesil reformları hayata geçirmemiz gerekiyor.” İHA