Ekonominin üçüncü çeyrekte beklentilerin üzerinde bir performansla yüzde 4 büyümesi moral verdi. Sanayi Odası Başkanı Adil Konukoğlu, büyemeye iç talebin katkı sağladığını, ihracatının etkisinin ise negatif kaldığını belirtti. Borsa Başkanı Ahmet Tiryakioğlu ise, “ Beklentiler büyümenin yüzde 2,8 oranında olması yönündeydi. Yüzde 4’lük büyüme piyasalar için sürpriz oldu. Büyümenin sürdürülebilir kılınması ve potansiyelin arttırılması için reformların zaman kaybedilmeden hayata geçirilmesi gerekiyor ” dedi.

KONUKOĞLU: BÜYÜME KORUNDU

Sanayi Odası Başkanı Adil Konukoğlu, Türkiye ekonomisinin 2015 yılı üçüncü çeyreğinde büyüme rakamının piyasa beklentilerinin önemli oranda üzerinde geldiğini ve yüzde 4 olarak gerçekleştiğini ifade ederek, buna iç talebin katkı sağladığını, ihracatının etkisinin ise negatif kaldığını belirtti. Dün açıklanan rakamla 24 çeyrektir ekonomide kesintisiz büyümenin korunduğuna işaret eden Konukoğlu, ‘’Yılın 9 aylık büyümeye baktığımızda, Orta Vadeli Program’da 2015 yılı için öngörülen yüzde 3 büyüme hedefini rahatlıkla aşarız. Kapasitede kullanımı ve sanayi endeksi verileri de büyümeyi destekler görünümde’’ dedi.

YAPISAL REFORMLAR

Konukoğlu, yapısal reformları hızla hayata geçirmek gerektiğine vurgu yaparak, şunları kaydetti: "Küresel ekonomide yaşanan zor şartlara ve politik belirsizliklere rağmen, Türkiye’nin büyümesini sürdürerek birçok Avrupa ülkesini geride bırakması önemli bir başarıdır. Yüzde 4 büyüme yeterli değil, hala potansiyelimizin altındayız. Ama trendin yukarı doğru olması açısından moral vericidir. Sürdürülebilir yüksek büyüme rakamlarını yeniden yakalamak için sanayide hamle yapmalı, yapısal reformları hızla hayata geçirmeliyiz. İstikrarın devamını sağlayacak güçlü tek parti iktidarı sayesinde, 2016 yılında büyümenin hızlanacağı bir ortamın oluşturulacağına inanıyoruz"

TİRYAKİOĞLU: POTANSİYEL ARTMALI

Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, 2015 yılında yaşanan belirsizliklere rağmen Türkiye'nin üçüncü çeyrekte yüzde 4’le beklentilerin üzerinde bir büyüme gerçekleştirdiğini ifade etti. TÜİK tarafından açıklanan 2015 yılı Türkiye üçüncü çeyrek büyüme rakamlarını değerlendiren GTB Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, “ Beklentiler büyümenin yüzde 2,8 oranında olması yönündeydi. Yüzde 4’lük büyüme piyasalar için sürpriz oldu. Büyümenin sürdürülebilir kılınması ve potansiyelin arttırılması için reformların zaman kaybedilmeden hayata geçirilmesi gerekiyor ” dedi.

TARIM SEKTÖRÜ ETKİLİ OLDU

Beklentilerin üzerinde gerçekleşen büyüme oranında, tarım sektöründeki gelişme hızının ve iç tüketim harcamalarının artmasının etkili olduğuna vurgu yapan Tiryakioğlu, “ 2016’nın büyüme hamlemizin çok daha iyi seviyelere ulaşması açısından verimli bir yıl olarak geçmesini bekliyoruz. Bu konuda hükümetin reformlar ve icraatlarını içeren eylem planı büyük önem taşıyor ”diye konuştu. LEYLA ÖZEKŞİ POLAT