Dün beklenen kar geldi. Sabaha kar yağışı ile uyanan Gaziantep'te kar yağışı gün boyunca aralıksız devam etti. Büyükşehir Belediyesi'nde, kar yağışı öncesi Genel Sekreter Yardımcısı Ali Aslan kriz masası oluşturduklarını söyledi. Ali Aslan, Makina İkmal Daire başkanlığında yapılan toplantıda, programı son kez kontrol ettiklerini belirterek, "Kendi içimizde toplantı yaptık. İlçe belediyeleriyle de telefonda planlamalarımızı yaptık. Caddeleri planladık, kar yağışına direk müdahale etmek için ana arterlerin bir kısmına biz bir kısmına ilçe belediyelerinin girmesi için planlama yapıldı. Planlamaların hepsi tek tek yazıldı, bütün araç ekipmanlar hazırlandı. Hem bizim ekipler, hem ilçe belediyelerinin ekipleri nöbetçiydi. İlk andan itibaren müdahale ettik" dedi.hhhh.jpg

CADDELER PAYLAŞILDI

Kriz masasında ilçe belediyelerinin müdahale etmesi gereken caddeleri belirlediklerini dile getiren Aslan, "Caddeler bize ait ama koordinasyon toplantısında alınan karar gereği ilçe belediyelerine de bazı caddeler verildi. İlçe belediyemiz cadde benim işim değil demiyor bu noktada. O da kendine tahsis edilen caddelere girdi. Örneğin İbrahimli bölgesinde Adnan İnanıcı, Kürşat Tüzmen Bulvarı, Muhsin Yazıcıoğlu Bulvarı, Ali Nadi Ünler Şehitkamil belediyesine, Dutluk yolu, Yeşilvadi yolu, Karataş ve Akkent bölgesindeki arterler ise Şahinbey'e verildi. Fevzi Çakmak, Zübeyde Hanım, havalanı yolu ve diğer yollar bizde. Hepimiz için önemli olan ana ulaşım aksı. İlçe belediyeleriyle kendi aramızda sürekli koordinasyon halindeyiz. İlçe belediyeleriyle şu senin alanın bu benim alanımdan ziyade sıkıştığımız yerlerde birbirimize destek oluyoruz, iyi bir koordinasyonla sorunsuz şekilde götürmeye çalışıyoruz. Araçlarda araç takip sistemi var. Harita üzerinden birebir araçlarımızı kontrol ediyoruz" diye konuştu.
ksks-001.jpg

İLK MÜDAHALE SOLİSYONLA

Karın ilk anından itibaren solisyonla müdahale ettiklerini anlatan Aslan, "Ardından tuzlama çalışmalarına başlandı. İnsanlar işe giderken bizim bütün ulaşım akslarımız açıktı. Solisyonu biz geçen yılda kullandık. Ama bu yıl ağırlık verdik. Solisyon ilk anda önemlidir. Büyükşehir olarak karla mücadeleye 95 araçla müdahale ediyoruz. İlçelerdede ekiplerimiz çalışıyor. Greyderlerimiz ana grup yollarını açıyorlar. Şehir merkezlerini zaten açtık. İlçe merkezlerini zaten açtık" dedi.

TRAFİĞİ FELÇ EDİYORLAR

Şehirde, kar lastiği takmayan özellikle arkadan çekişli araçlar yüzünden zaman zaman sıkıntılar yaşandığını belirten Ali Aslan, "Bizim otobüsümüz gidiyorsa normalde her aracın gitmesi lazım. Lastiği kabak ve kış lastiği yok. Yolda kalmış araçlara baktığınız zaman hepsi böyle. Bizim karla mücadeledeki tek engelimiz kar lastiği ve zincir takmadan sokağa çıkan vatandaşlarımız. Rampayı çıkıyor rampanın tepesinde araç duruyor. Kar lastiği olsa durmayacak. Bizim yolu açmamız önemli değil. Çünkü sıcaklık sıfırın altında. Yolu ne kadar açarsanız açın mutlaka buzlanma olur, takmayan araç tepede durduğu için bütün trafiği felç ediyor. Kar lastiği Ankara ve İstanbul gibi büyükşehirlerde zorunlu. Ümidimiz, temennimiz Gaziantep'te de zorunlu hale gelmesi. İnsan kendi canı için bunu yapmak zorunda" dedi.
ssssssss.jpg
UYUMADIK

'Şu anda köy yolları hariç, kapalı yerimiz yok, gidilemeyen yolumuz yok' diyen Ali Aslan, "Gece 12'den itibaren bütün ekipler sorumluluk bölgesindeydi. Uyumadık. İlk kar yağışıyla beraber müdühaleye başladık. 3 günde bize uyku görünmüyor. Nurdağı'na saat 04.30'da kar yağışı başladı, buraya 05.00 sıralarında başladı.
Köy yollarında da ana grup yollarını şu anda ekiplerimiz açıyor. Şimdi bizim karla mücadelede birinci önceliğimiz, ilk müdahale yerlerimiz şehir merkezindeki ana arterler. Ana arterleri rahatlatıp, ana ulaşım hatlarını açtıktan sonra köy grup yollarını açıyoruz. Yağış yoğun, durmayacak üç gün yağış var. Tuzumuz var. Bütün hazırlığımız tamam. İlçelere de tuzumuzu gönderdik oradada ekiplerimiz tuzlama yapıyor" diye konuştu.

ŞİKAYET YOK DENECEK KADAR AZ

153'e yok denecek kadar az şikayet geldiğini de belirten Aslan şunları söyledi:"Sokaklar bizim acil eylem planımız değil ikinci eylem planımız. Caddeler ana ulaşım aksları açıldıktan sonra sokaklara girilir. Sokaklardan dolayı şikayet gelebilir herkes kendi kapısının önünün açık olmasını bekler.
Ama öyle bir imkan dünyanın hiç bir yerinde yok. Bu sene oldukça hazırlıklıyız. Geçen sene Karataş çıkışında sorun yaşanmıştı, bu sene yaşanmadı. Dutluk'ta bir sıkıntı oldu, müdahale ettik. Orası eğimli bir yer. Kar lastiği yok rampaya tırmanıyor, orada kalıyor. Şikayet yok denecek kadar az."