Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde, Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Orta Doğu ve Batı Asya Bölge Teşkilatı’nın (UCLG-MEWA) 5. Kongresi 19 Nisan 2016 Salı günü Gaziantep’te yapılacak. Kongreye 14 ülkeden yaklaşık 50 belediye başkanı ile 160 yabancı temsilci katılacak.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, bu önemli etkinlikle birlikte, UCLG-MEWA Sosyal İçerme Komitesi’nin birinci toplantısı ve Göç, Kültür ve Gastronomi Zirvesi’nin de düzenleneceğini bildirdi.

Her 3 yılda bir gerçekleştirilen UCLG-MEWA Kongresi’nin MEWA bölgesindeki yerel yönetimlerin kapsayıcı ve sürdürülebilir kalkınmadaki rollerinin önemi üzerine farkındalığı arttırmada önemli bir fırsat olduğuna dikkati çeken Şahin, şöyle devam etti:“Bu çerçevede, 19 Nisan 2016 tarihinde gerçekleştirilecek olan UCLG-MEWA Kongresi sonrasında toplanacak olan UCLG-MEWA Sosyal İçerme Komitesi ve UCLG-MEWA Cinsiyet Eşitliği Komitesi ilk toplantılarını gerçekleştirecek ve üyelerimiz arasından komite başkan ve eş-başkanları seçilecektir. Aynı zamanda, UCLG-MEWA’nın sosyal içerme ve toplumsal cinsiyet eşitliği konularında 2017 yılına kadar takip edeceği gündemi ve faaliyet programı belirlenecek ve UCLG-MEWA bölgesindeki yerel yönetimlerin en iyi uygulamaları da bu toplantılar çerçevesinde görüşülecektir.”

Etkinliğin ikinci gününde ise UCLG-MEWA Göç, Kültür ve Gastronomi Zirvesi’nin gerçekleştirileceğini bildiren Şahin, MEWA bölgesinin zenginliklerine ve zorluklarına odaklanacak olan bu zirvenin dört oturumdan oluştuğunu aktardı.

İlk iki oturumun göç başlığı altında Suriyeli göçmen akını ile mücadele eden belediyeler için çok aktörlü işbirliği ve finansman fırsatlarına odaklanacağını ve Suriyeli göçmen krizini, göç yönetimi açısından ele alacağını dile getiren Şahin, öğleden sonra ise MEWA bölgesindeki şehirlerde kültür ve gastronomi konularının ele alınacağını kaydetti.

Şahin, Gaziantep'in göçün etkilerini gösteren en iyi örnek olduğunu vurguladı. Şahin, "

Habitat III’e doğru çalışmalarımıza yön verecek olan bu etkinlik ile birlikte Gaziantep dünya şehirleri arasında daha da önem kazanacak" dedi. Bülten

*