Gazetemizin 'Eğitimcinin ayıbı" başlığıyla verdiği habere başta DESK Samsun Şubesi olmak üzere, Türk Eğitim Sen Giresun Şubesi büyük tepki gösterdi? Eğitim Sen'in de tepkisini koyduğu konuyla ilgili Eğitim Bir Sen Başkanı Mithat Sevin savunma yaptı. Sevin, "Bu rapora tepkiler yoğun. Bu hata son matbaa baskısını incelemeden dağıtımına başlandığı anda farkına varılmış ve dağıtılanlar geri toplanarak, yeniden basılmıştır. Kastı aşan ve birileri tarafından özellikle servis edilen bu cümlelerden dolayı Yetiştirme Yurdundan yetişen ve kamuda çalışan tüm kardeşlerimizden özür dileriz" dedi.

İŞTE TEPKİLER

DESK SAMSUN ŞUBESİ:
İSTİFA ETSİN

Demokratik Sendikalar Konfederasyonu ve Demokratik Ofis Sen Samsun İl Başkanı Fevzi Gül, Eğitimciler Sendikası Gaziantep Şubesi'nin ayrımcılık yaptığını iddia etti. Gül, Eğitimciler Sendikası Gaziantep Şubesi'nin hazırladığı; ?Gaziantep"in Eğitim ve Öğretimde Geri Kalışının Genel Nedenleri ve Çözüm Önerileri? konulu raporlarının 24. sayfasında 'Sistem Kaynaklı Nedenler' başlığının içinde geçen Yetiştirme Yurdu'nda yetişen ve hizmetli olarak görevlendirilen personel sorunları ile ilgili kısımda özellikle bu yurtlarda yetişen ve Mili Eğitim Bakanlığı (MEB)'de görevli genç personeli rencide edici ifadelerle ayrımcılık yaparak sözde raporlarında yurtlardan ayrılan bu insanlara, ağır suçlamalarda bulunulduğunu söyledi.

ÖZÜRLERİ KABAHATİNDEN BÜYÜK

Sendikanın Gaziantep Şubesi'nin bu olay üzerine tepki gösterilmesinin ardından ?Birileri tarafından kasıtlı olarak yayılan ve dağıtılan bu metin AR-GE ekibi tarafından yapılan araştırmada lokal olarak bir kaç olumsuz örneğin sanki tamamını bu kategoride gösteriyormuş gibi anlaşılmasına yol açmıştır? şeklinde açıklama yaptığını da belirten Gül, "Özürleri kabahatlerinden büyük" diyerek tepki gösterdi. Gül, sözlerini şöyle sürdürdü: "Yani raporda Yetiştirme Yurdu'ndan ayrılan gençlerle ilgili olarak belirlenen ve rapor haline getirilen bu sorunların doğru olduğunu, ancak; sorunların tamamının sadece bu kategoride olmadığı açıkça bu açıklamaları ile ortaya koyulmuş olunuyor."


GİRESUN'DAN TEPKİ

Türk Eğitim Sen Giresun Şubesi Sekreteri Hamit Öveç, Eğitim Bir-Sen Gaziantep Şubesi tarafından hazırlanan eğitim raporunda yetiştirme yurdunda yetişen çocuklarla ilgili belirtilen ayrıntıların rencide edici olduğunu söyledi. Şube Sekreteri Hamit Öveç, yaptığı açıklamada "Bizler Devletimizin sokağa bırakmadığı, sahip çıktığı, yetiştirme yurdunda barınan ve devletimize bunun karşılığı bugün çalışarak, hizmet ederek veren Milli Eğitim Çalışanlarıyız. Bizler sadece çalışırken değil günlük hayatımızda da devletimizin ekmeği ile büyüdüğümüzün bilincindeyiz. Bunu hiçbir zaman unutmadık, unutmamızda mümkün değildir. Hayatımızın her anında bu sorumluluğu taşıyoruz, taşımayada devam edeceğiz. Toplumun her kesiminde olduğu gibi az da olsa yetiştirme yurdunda büyümüş insanlar arasından da çeşitli nedenlerle bu sorumluluğu taşıyan insanlar çıkmış olabilir. 3-5 kişi diyebileceğimiz çok az sayıdaki insanların durumları incelendiğinde de bunun genelde sağlık probleminden kaynaklandığı ortaya çıkmaktadır. Ancak bu tür istisnaların toplumun her kesiminde olduğunu görmekteyiz. Bu istisnalar toplumun bir kesimini temsil etmesi mümkün değildir. Bu durum bu kadar açık olarak ortada iken, Eğitim Bir-Sen Gaziantep Şubesi?nin eğitim raporu kitabında yetiştirme yurdundan yetişen personeller olarak bizler hakarete uğradık, rencide edildik? dedi.

FATMA ŞAHİN'İ GÖREVE DAVET ETTİ

Öveç ?Yetiştirme yurtlarında yetişen öğrencilere kötü örnek olan, suç makinesi, çalışmayan, suç çetesi kuran, uyuşturucu müptelası, ahlaksız olarak gösterilmektedir. Bizler bu hakareti hak edecek ne yaptık. Devlete ve millete hizmeti, iman olarak kabul ettiğimiz için mi bu hakaret yapılmaktadır ? Toplumda rencide olduk. Evlerimizde çocuklarımızın yüzüne bakamaz hale geldik. Bize bunu reva gören Eğitim Bir-Sen Genel Başkanı?ndan hemen açık bir şekilde özür bekliyoruz. Yetiştirme yurdunda yetiştirilen çocukların ayaklar altına alınan onurlarının telafisi için, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sayın Fatma Şahin?i göreve davet ediyoruz" şeklinde konuştu.

GAZİANTEP EĞİTİM SEN
"BU BİR SUÇTUR"

Eğitim Sen Gaziantep Şube Başkanı ve Kesk Dönem Sözcüsü Ömer Faruk Koç ise yapılan çalışmanın tamamen suç olduğunu söyledi. Bu tür yaklaşımların kamuoyuna deklare edilmesinin sorun olduğunu belirten Koç, "Bu vatandaşlarımızın ruh halleri ve kişilikleriyle ilgili hiç bir araştırmaya girilmeden kamuoyuna böyle deklare edilmesi ayıptır. Biz bu insanlarla beraber çalışıyoruz. Yetiştirme yurtlarından çıkan bu vatandaşları böyle şeylerle bağlamak hoş değil. Sendikam adına üzüldüm. Oysa bir sendikanın çalışanların haklarını koruması gerekir. Yargılamak onların hakkı ve haddi değil. Bence bu sendikaya üye olanların demokratik tepkilerini göstermeleri gerekir" dedi.

İŞTE EĞİTİM BİR SEN'İN BAŞKANI MİTHAT SEVİN'İN AÇIKLAMASI

SEHVEN ÇIKARILMAMIŞTIR

"Eğitimciler Birliği Sendikası Gaziantep Şubesi olarak "Gaziantep?in Eğitim ve Öğretimde geri kalışının genel nedenleri ve çözüm önerileri" konulu rapor hazırlanmıştır. Bu raporun hazırlanma nedeni son yıllarda Gaziantep'in eğitimde geri kalışının özellikle SBS ve LYS sınavlarında son sıralarda bulunması. Bu rapor sadece Gaziantep'i ve eğitim kurumlarını bağlamaktadır. Raporun hazırlanma aşamasında Gaziantep'in yüzlerce kurumlarından alınan bilgiler toplanarak, yazılı metne dönüştürülmüş, matbaadan alınan bir çıktı yönetim kurulunda görüşülerek son hali verilmiştir. Yönetim kurulunda görüşülerek rapordan çıkarılması gereken ve lokal olayların raporda yer almasının doğru olmadığı kaanati üzerine rapordan çıkarılacak kısımlar işaretlenerek tekrar matbaaya bilgi verilmiştir. Rapordan çıkartılması istenilen bölümlerin tamamına yakını çıkarılmıştır. 24 ve 25'nci sayfada yer alan ve olay konusu olan kısım sehven çıkarılmayarak baskısı yapılmıştır. Raporun 24'ncü sayfasında sistem kaynaklı nedenler başlığı içinde geçen yetiştirme yurdunda yetişen ve hizmetli olarak görevlilendirilen personel sorunları ilgili kısımda bu personelleri rencide edici ifadeler yer aldığı gerekçesiyle yoğun tepki gösterilmektedir. Bu hata son maatba baskısı incelemeden dağıtımına başlandığı anda farkedilmiş dağıtılanlar geri toplanmış ve maatbada yeniden düzenlenmiştir".

CENGİZ CAN BİZE GELDİ

"GAYEDER Başkanı Sayın Cengiz CAN, sendikamızı ziyaret ederek tepkilerini dile getirmiş, bizde olayın gelişimini aynı şekilde kendisine aktararak, böyle bir kastımızın olmadığını yapılan bu hata için kendilerinden ve bütün üyelerinden özür dilediğimizi ilettik. Konuyu Mahkemeye intikal ettireceklerini söylemesi üzerine "siz bilirsiniz" dedik? Amaç üzüm yemekse yapılacak bellidir. Herkes bu konuda bir şeyler yapmaklıdır. Bizlerde bu konuda bundan önce olduğu gibi bundan sonra da yerine getirmeye devam edecek"

KASITLI YAPILIYOR

"Birileri tarafından kasıtlı olarak yayılan ve dağıtılan bu metin AR-GE ekibi tarafından yapılan araştırmada lokal olarak bir kaç olumsuz örneğin ön çalışmada yer alması sanki tamamını bu kategoride gösteriyormuş gibi anlaşılmasına yol açmıştır. Bugüne kadar her ortam ve platformda bu kardeşlerimizin yanında yer alan sendikalarımızın bu anlamda düşünüyor olması ve herkesi genelleyerek yurttan yetiyen gençlerimizin toplum dışına itilmesi düşünülemez"

DUYGUSALLIĞI KULLANIYORLAR

"Yapılan bu çalışmada yer alan bilgiler düzeltilmiş olmasına rağmen, eski halinin kasıtlı olarak etrafa servis yapıldığı görülmektedir. Özellikle Yetiştirme Yurdundan yetişen kardeşlerimizin duygusallığı da kullanarak amaç saptırılmaktadır. Amacımız Gaziantep'in eğitimdeki problemlerini ortaya çıkarmaktır. Hiç bir sınıf, grup ve zümre hedef alınmamıştır. Yetiştirme Yurdundan yetişen çoğu da üyemiz olan kardeşlerimizi sorunlu birer insan olarak görmek elbette mümkün değildir. Kastı aşan ve birileri tarafından özellikle servis edilen bu cümlelerden dolayı Yetiştirme Yurdundan yetişen ve kamuda çalışan tüm kardeşlerimizden özür dileriz"